У Гаазі 23 квітня пройде консультація Україна-РФ стосовно звільнення українських моряків

У Гаазі 23 квітня пройде консультація Україна-РФ стосовно звільнення українських моряків

Загрузка...

Україна буде доводити Росії, що та порушує імунітет українських військових кораблів та моряків, яких РФ незаконно утримує.

У Гаазі 23 квітня відбудеться зустріч представників України і Російської Федерації для консультацій стосовно вимоги звільнення незаконно захоплених українських моряків та їхніх суден у листопаді 2018 року. 

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль у Facebook. “Хочу запевнити, що поки політики займаються виборами, ми, дипломати, продовжуємо займатися як звільненням наших моряків, так й іншими справами щодо порушення Росією норм міжнародного права, які ведемо протягом останніх чотирьох років”, – написала вона.

“Буквально завтра, 23 квітня, у Палаці Миру в Гаазі проводимо зустріч з російською стороною у форматі «обміну думками», передбаченого Конвенцією ООН з міжнародного права”, – наголосила вона.

Зеркаль заявила, що вимога України до РФ лишається незмінною і стосується усунення порушення Росією міжнародного права. Йдеться про вимогу звільнення українських моряків і кораблів.

“Ми переконані у незаконності дій РФ по відношенню до наших моряків і не збираємося як деякі політичні діячі, що без сумніву виходять не з інтересів України та уповають на добру волю Путіна, чекати на політичну «милостиню» з Кремля”, – підкреслила Зеркаль.

У цьому зв’язку українська сторона продовжує доводити у судовому порядку позицію щодо “порушення Росією імунітету наших військових кораблів та моряків, гарантованого Конвенцією ООН з міжнародного морського права”.

“Підготовка до таких зустрічей, тим більше до судових слухань є копітким та повільним процесом, але ми послідовно цим займаємося, оскільки впевнені, що по-перше, потрібно доводити, що російські порушення міжнародного права не забудуться і не залишаться безкарними, а по-друге, без постійного тиску та підвищення рівна уваги міжнародної спільноти до цих порушень вони триватимуть та матимуть ще більш масштабний характер.

Ми без упину тиснутимемо на Росію, використовуючи усі наявні правові інструменти”, – заявила вона.

Таким чином, за її словами, завтра в Гаазі відбудеться обмін думками з РФ про те, як саме “вони порушують імунітет українських військових кораблів та моряків, яких вони незаконно утримують та проводять слідчі дії, а також як ми бачимо можливе усунення цих порушень морського права”.

При цьому, попередньо заплановано, що 6-7 травняв Гамбурзі відбудуться слухання в Міжнародному трибуналі з морського права щодо вимоги України звільнити моряків і кораблі.

“Рішення має бути ще до кінця травня”, – додала Зеркаль.

“Якщо МЗС РФ заговорив про «перезагрузку» то моя реакція на це проста – не треба слів, просто усуньте власні правопорушення і компенсуйте шкоду. Ми не дамо вам зробити вигляд, що ви не в курсі якої непоправної шкоди нам завдали”, – підсумувала Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна ініціювала новий позов проти Росії і звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру “Яни Капу” і катерам “Бердянськ” і “Нікополь”, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим “судом” у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО “Лефортово” і “Матроська тиша”. 26 січня поранених українських моряків перевели з “Матроської тиші” до “Лефортово”.

unian.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO