Пенсійні страшилки – популярні фейки

Пенсійні страшилки – популярні фейки

Загрузка...

Пенсійне забезпечення в Україні – одна із найбільш чутливих тем. Тому навколо неї систематично створюють і обігрують різноманітні сценарії поширення фейків.

Таким чином, серед найменш захищених категорій в державі, формуються анти-владні настрої та вкрай негативне ставлення до діючої влади. А це, в умовах російської військової агресії, вкрай вигідний шлях для Росії, та проросійських політичних сил в нашій державі.

Тож – як це працює на практиці.

До прикладу, у ряді ЗМІ (favoritnews.in.ua , social-news.pro , lisovasotnya.info )  поширюють ідентичні статті, із наступним заголовком – “Європейський суд визнав українські пенсії Гройсмана – Порошенка порушенням прав людини!”.

Після цього, уже користувачі у соцмережах, до цих публікацій додають меседж – “Це чистої води геноцид”. І у такій формі, матеріали розганяються.

Варто відзначити, багато із цих інтернет-ресурсів та користувачів соцмереж – “грішать” поширенням дезінформації та відвертої пропаганди. До прикладу, у фейсбуці таким займаються Yaroslav Banakhovskyi , Игорь Петченко чи Валентина Альхимович .

Інформація про те, що пенсії “Порошенка-Гройсмана” є порушенням прав людини та геноцидом, масово почала поширюватися наприкінці літа 2018 року.

Це є фактичним чорним піаром проти політиків – адже у матеріалах свідомо подається неправдива інформація, маніпуляція даними, свідомо перекручено факти та цифри.

В дійсності, дане рішення Європейського суду з прав людини стосується розміру пенсій, які виплачувалися до 2004 року!

Жодним чином, ці пенсії не мають стосунку ані до діяльності Гройсмана, ані до Порошенка.

Це в принципі – не можливо, адже, сама заява до Європейського суду з прав людини була подана ще у 2006 році.

Так, в жовтні 2004 року, 64-річний пенсіонер Петриченко з Києва захотів отримати перерахунок пенсії за минулі роки і стягнути як борг з ПФУ.

В українських судах – у всіх інстанціях він програв. Із 2006 по 2016 рік справа перебувала у Європейському суді з прав людини.

Врешті, Суд ухвалив рішення у справі “Петриченко проти України”, визнавши порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з тим, що у цій справі національні суди не розглянули доводи заявника, що розмір його пенсії був нижчим від встановленого у відповідний час прожиткового мінімуму.

Суд дійшов висновку, що цілком проігнорувавши доводи заявника, навіть коли вони були конкретними, доречними та важливими, національні суди не розглянули доводи заявника.

Ось і все, що встановив Суд, ба більше – стосовно розміру пенсій, виплачених Петриченку до 2004 року.

Під прицілом фейків – молодь

Однак, дезінформація навколо пенсійної “болючої” теми використовується та спрямована не лише на старшу категорію населення. Так, чергова “сенсація” – розроблена та втілена в життя для молоді.

У минулі місяці, уже відомі нам інтернет-ресурси, паралельно із тими ж користувачами соцмереж, почали розганяти (та й продовжують до нині) публікації під таким заголовком:

“Увага! Максимальний розголос! Всім українцям молодше 35 років встановлять обов”язкове додаткове відрахування з зарплати у розмірі до 7% !”

Звісно, така інформація однозначно спрямована аби викликати паніку та агресію серед основної, працюючої категорії населення.

Матеріали під таким заголовком активно почали розповсюджуватися ще з червня 2018 року. Серед інтернет-ресурсів – lisovasotnya.com , repost.net.ua , social-news.pro , informer.biz.ua , novosti.in.ua .

У статі йдеться, про законопроект, яким “…пропонується для громадян України молодше 35 років встановити обов’язкове додаткове відрахування з зарплати до недержавних пенсійних фондів у розмірі до 7%!

В той же час внесок у 22% до солідарної системи залишається, таким чином з 2019 року у молодих українців планують зі зарплати забирати 29%!!”

Однак – по – перше – це лише є законопроект 6677 , який на даний час не підтриманий і не проголосований депутатами ВР України.

Окрім того, як вказано у висновку профільного комітету від 27.02.2018 – у пункті 5 ), кошти на відрахування до недержавних пенсійних фондів планується брати, зменшивши для громадян розмір податку на доходи фізичних осіб до 15% (у період  2020-2022 рр.) і скасувати сплату військового збору (у період 2020-2023 рр.) та спрямувати вивільнені внаслідок таких заходів кошти до накопичувальної системи пенсійного страхування.

Ця норма закладена і в самому законопроекті (підпункт 11, сторінка 42 )

Отож, у результаті, фактично жодних додаткових коштів з українців до 35 років стягуватися не буде, як вказано у дезінформаційних статтях – адже встановивши обов’язкові відрахування до недержавних пенсійних фондів – у той же час, зменшують для цієї категорії громадян розмір податку на доходи фізичних осіб і скасовують сплату військового збору.

Але – хто ж із читачів буде вникати та вчитуватися у всі пояснення та пункти законопроекту? На це й розраховують пропагандисти, поширюючи “чергову зраду”.

Тарас Зозулінський,  Бюро журналістських розслідувань “Детективи”

Джерело


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO