Націоналізований Приватбанк втрачає зв’язки і гроші

Націоналізований Приватбанк втрачає зв’язки і гроші

Загрузка...

Урядова схема націоналізації “Приватбанку” опинилася під загрозою – суди почали визнавати інвесторів банку, грошима яких був наповнений його капітал, не пов’язаними з ним особами.

Під час націоналізації “Приватбанку” український уряд провів операцію bail-in – конвертував в його капітал майже усі зобов’язання банку перед інвесторами та кредиторами.

Як зазначає Deutsche Welle інвесторів та кредиторів визнали пов’язаними із банком особами і внаслідок цього загалом вони втратили 29,4 мільярда гривень.

Брати Суркіси засудили “Приватбанк”

Серед українських партнерів “Приватбанку” свої заощадження втратили і одіозні бізнесмени, брати Ігор та Григорій Суркіси. Вони володіють невеликим “А-банком”, який Національний банк України фактично і визнав пов’язаним із “Приватбанком”. Нацбанк аргументував свою позицію тим, що “А-банк” мав корреспондентські рахунки у “Приватбанку”. Ці фінустанови також мали спільну інфраструктуру та IT-продукти. У відповідь на це “А-банк” зазначив, що мав рахунки і в інших банках і не орендував нерухомість “Приватбанку”, а тому звернувся до суду.

В результаті судового спору Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Національного банку про визнання братів Суркісів та їхнього “А-банку” пов’язаними із “Приватбанком”. Суд також зобов’язав “Приватбанк” – тобто уже державний банк – повернути братам Суркісам їхні гроші – понад 1 мільярд гривень. Крім того, суд визнав незаконною націоналізацію “Приватбанку” у частині, що стосується конвертації грошей братів Суркісів в його капітал.

Читайте також: Украинская армия в действии: в сети показали мощный ролик

Регулятор незадоволений

В Національному банку критично ставляться до такого рішення суду. “Національний банк обурений останніми рішеннями судів щодо нібито неправомірності входження держави в капітал “Приватбанку” та процедури bail-in. Усі рішення щодо “Приватбанку” були прийняті виключно в рамках спеціальної процедури, передбаченої статтею 41-1 закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, – заявили у НБУ.

Нацбанк заявив про намір оскаржувати згадані судові рішення у вищих судових інстанціях. У “Приватбанку”, до речі, DW також повідомили про намір оскаржити судове рішення Окружного адмінсуду Києва.

Міжнародні гроші “Приватбанку”

Під час націоналізації в капітал “Приватбанку” була переведена його зовнішня заборгованість на 555 мільйонів доларів: два випуски єврооблігацій на 335 мільйонів доларів та субординований борг на 220 мільйонів доларів.

Емітентом єврооблігацій була британська “донька” “Приватбанку” UK SPV Credit Finance plc. Єврооблігації з погашенням в 2021 році були емітовані через ICBC Standard Bank Plc, але пізніше цей борг був також переоформлений на UK SPV Credit Finance plc.

За даними Bloomberg, власниками єврооблігацій були компанії First Geneva Capital Partners, Pala Assets та Pioneer Investment Management. Крім того, під процедуру bail-in спочатку потрапили і гроші американської компанії Cargill. Але потім “Приватбанк” повідомив, що це трапилося помилково.

Власники єврооблігацій вже подали позови до Міжнародного арбітражного суду у Лондоні з тим, щоб скасувати конвертацію їхніх грошей в капітал “Приватбанку”. Якщо суд займе сторону інвесторів, то це може негативно вплинути на “Приватбанк”.

“Подальшу долю цих грошей важко передбачити, тому що це прецедент. Теоретично, якщо суди вирішать, що ці 29 мільярдів гривень, якими був сформований капітал банку, треба повернути інвесторам, то банк має визнати ці зобов’язання. І у банку будуть великі збитки”, – прокоментував DW фінансовий аналітик інвестиційної групи ICU Михайло Демків.У випадку, якщо всі інвестори, чиї кошти були конвертовані в капітал банку відсудять їх, банку загрожують проблеми.

Читайте також: Эхо «честного и прозрачного» конкурса: коллектив Николаевской дирекции «Укрпочты» просит у губернатора, нардепов и мэра защиты от нового руководителя (ДОКУМЕНТ)

“Розмір пасивів “Приватбанку” перевищить розмір його активів, і він буде визнаний проблемним. Якщо держава не зможе його своєчасно докапіталізувати, що цілком можливо, банк буде визнаний неплатоспроможним і тоді або він піде на ліквідацію, або буде викуплений інвесторами, які зможуть його докапіталізувати, погасивши борги перед інвесторами, чиї гроші були конвертовані в капітал. Цілком можливо, що самі ці інвестори і стануть новими співвласниками банку”, – прокоментував керуючий партнер адвокатського об’єднання “Suprema Lex”, адвокат Віктор Мороз, який представляє держателів єврооблігацій “Приватбанку”.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO