Програма «Україна без контрабанди» покладе край тіньовим схемам на митниці

Програма «Україна без контрабанди» покладе край тіньовим схемам на митниці

Загрузка...

Завдяки зусиллям уряду на чолі з Volodymyr Groysman в державі втілюються заходи, спрямовані на зниження рівня тіньової економіки.Однак одна з її складових – контрабанда –все ще продовжує нести реальну загрозу економічним інтересам держави. 

Контрабанда – це фактично «чорна діра», яка обезкровлює нашу країну. За орієнтовними підрахунками, розміри контрабанди в Україні складають 4-5 мільярдів доларів. Цих грошей вистачило б, наприклад, для формування кількох дивізіонів протиповітряної оборони, або для якихось інших потреб держави. Маючи в розпорядженні такі кошти, Україні не прийшлося б позичати гроші у МВФ.

Розуміючи всю важливість проблеми, уряд спільно з правоохоронними відомствами розробили програму «Україна без контрабанди», яка триватиме до 1 січня 2019 року та покликана знищити тіньові схеми на митниці.

Схем нелегального ввезення товарів існує чимало. Аби приховати контрабанду, спритні ділки оформлюють транспорт із вантажем як порожній. Також у брудні афери втягують і мешканців прикордонних сіл: фури з імпортним товаром розвантажуються поблизу кордону, а товар розподіляється між фізичними особами. Потім товар перевозився через кордон нібито для власних потреб, а відтак без сплати податків.Крім того, існує практика заміни в документах дорогого товару на дешевий, також нерідко декларанти приховують фактичну вартість імпортованого товару, що дає змогу мінімізувати податкові та митні платежі.Не менш поширена схема нелегального імпорту – складання адміністративного протоколу на відправника товару, зазвичай офшорну компанію, що в подальшому дає змогу порушнику повернути товар за рішенням суду. Як бачимо, контрабандисти є досить винахідливими і вміло використовують недосконалість митних процедур.

Однак тепер цьому буде покладено край! Запропоновані урядом заходи дозволять ліквідувати найпоширеніші схеми нелегального ввезення товарів.

Так, вже з завтрашнього дня на митниці будуть оглядати всі комерційні транспорті засоби, які понад 5 разів протягом місяця перетинали кордон начебто без товарів.

Також буде посилено контроль за дотриманням обмежень провозу товарів. Як відомо, завдяки урядовій ініціативі було ухвалено закон, який перекриває «сірий» імпорт з використанням жителів прикордонних сіл, тобто українці і далі можуть провозити товари загальною вартістю до 500 євро (в аеропортах – до 1000 євро) і вагою до 50 кг. Але таке правило діє лише для тих, хто був відсутній в країні більше 24 годин і в’їжджає в Україну не частіше одного разу за 72 години. В протилежному випадку ввезти товари в Україну можна на суму до 50 євро.

Також митники перевірятимуть, чи не перевантажувався товар. Всі ризикові вантажі будуть оглядатися і на кордоні, і на внутрішній митниці, аби виявити факти заміни товарів.

Крім того, аби припинити практику підробки товаросупровідних документів, будуть розроблені нові профілі ризиків для випадків, коли дорогі товари перевозяться разом із дешевими.

Також буде розроблено нову детальну методологію визначення митної вартості товарів та посилено контроль за не обґрунтованих застосуванням резервного методу визначення митної вартості. Посилиться контроль і за трансфертним ціноутворенням, аби унеможливити складання адміністративного протоколу з порушеннями з метою оскарження їх в судах.

Планується також перекрити «Сірий» імпорт пального. Будуть визначені єдині нормативи використання вимірювальних засобів пального. Використовуватимуться міжнародні стандарти вимірювання та буде значно обмежено порогові розбіжності від попередньо задекларованих обсягів не більше 1%.Підособливий контроль буде взято завезення пального через порти.

Аби припинити завезення машин по запчастинах, державна фіскальна служба проведе аналіз цінової інформації в базах даних на предмет заниження митної вартості і уніфікує регіональні бази даних, також буде забезпечено доступ інспекторі до баз даних інших територіальних підрозділів митних органів.

Велика увага буде приділена очищенню митниці від співробітників-хабарників.Аби унеможливити змову контрабандистів і нечесних митників, будуть запроваджені нові процедури митного огляду. Зокрема, документування митного огляду, посилення питомої ваги митного огляду на кордоні, зменшення випадків одноосібного митного огляду, встановлення нових деталізованих процедур.

Крім того, найближчим часом уряд запропонує на розгляд парламенту законопроект про криміналізацію контрабанди, аби до корумпованих митників та до контрабандистів можна було застосовувати законодавство про оперативно-розшуковудіяльність і карати їх, як організовані групи.

Підсумовуючи вищенаведене, хочу наголосити, що масштабна державна кампанія по боротьбі з контрабандою дозволить не лише зупинити нелегальний імпорт, а й захистити інтереси національних виробників та забезпечити додаткові надходження до бюджету.

Геннадій Ткачук


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO