Депресивні міста на Донбасі вчать перетворювати сміття на квіти

Депресивні міста на Донбасі вчать перетворювати сміття на квіти

Загрузка...

В Україні запущено масштабний обмін досвідом між громадами, який відбувається в рамках проекту “Ефективне місто”, що стартував цьогоріч на українському Донбасі.

Зокрема, рух “Сильні громади”, який курує цей проект, запросив до східних міст десятки представників з усіх куточків країни, аби вони розповіли, як зробити зі звичайного пострадянського райцентру “цукерочку”.

Над клумбами працював ландшафтний дизайнер Фото – Денис Бігунов
Кольорові клумби облаштовують за рахунок зароблених на смітті грошей Фото – Денис Бігунов

Іллінці заробляють по 20 тисяч в місяць на пластикових пляшках

Журналістка Persona.top поспілкувалася із активістом Максимом Задорожним з містечка Іллінці, що на Вінниччині, який був лектором в рамках проекту у трьох прифронтових містах.

Максим Задорожний Фото – Денис Бігунов
Максим Задорожний проводить лекцію Фото – Денис Бігунов

— До нас у Іллінці приїздив зі Слов’янська член руху Сильні громади, комунікаційний менеджер Денис Бігунов, аби вивчити питання сортування сміття та збору вторсировини — ПЕТ-пляшок. У нас там стоять близько 150 контейнерів, — розповідає Максим. — Ми отримали після утворення ОТГ грошові кошти у розмірі 10 мільйонів гривень на побудову сміттєсортувальної станції, наразі її будівництво в процесі. Зараз комунальні працівники КП “Добробут” відсортовують зібрану сировину по кольорах, пресують і здають. Прес нам дала в оренду за одну гривню фірма, яка в нас купує пластик. Щомісяця за здані пластикові пляшки КП отримує близько 18-20 тисяч гривень. Ці гроші йдуть на утримання комунальної теплиці, у якій вирощують саджанці квітів, які потім саджають на клумбах по всьому місту.

У Іллінцях відбирають і здають ПЕТ-пляшки Фото – Денис Бігунов
Прес отримали за 1 гривню Фото – Денис Бігунов
Спресовані пляшки Фото – Денис Бігунов

Таким чином, сміття в Іллінцях перетворюється на квіти. Проект сподобався активістам руху “Сильні громади” і вони запросили Максима Задорожного до програми обміну досвідом “Ефективне місто”. Програма включає в себе розробку громадських проектів у 16 містах. Там проводять опитування, виявляючи те, чого містяни найбільше потребують. Потім запрошують представників міст, які ці проблеми успішно вирішили, вони проводять лекції та постійно підтримують учасників у розробках їх власних проектів. Так з’являються притулки для собак, інтерактивні освітні проекти, електронні черги, сміттєсортувальні майданчики та інші потрібні об’єкти інфраструктури.

Квіти замість сміття мають іллінчани на своїх вулицях Фото – Денис Бігунов
Теплицю для квітів утримують за рахунок сортованого сміття Фото – Денис Бігунов

Дядько Василь зі Словянська щонеділі крутить українське караоке на центральній площі міста

— Я виступав у якості лектора у містах Словянськ, Олександрівка і селищі Нікольське. Результати є: скажімо, в Словянську зараз переймають наш досвід по сортуванню і продажу вторсировини. Зараз там ситуація плачевна: зі Словянська везуть сміття в Краматорськ, а там ще потрібно доплачувати, щоб сміття забрали на сортувальну станцію.  Ідентичної системи, як в Іллінцях поки не запровадили, але люди працюють, постійно комунікують, вийшли на контакт із владою в цьому питанні. У нас зараз є постійнодіючий чат, де ми продовжуємо спілкуватися.

Що цікавого і нового для себе побачив сам у тих краях, Максим розповідає із захватом:

— Може не зовсім по темі приклад, але є у Слов’янську дядько Василь, так на нього говорять. Він — атовець, переселенець і щонеділі о 17 годині він вивозить на центральну площу Слов’янська свою апаратуру і крутить українську музику, містяни там співають караоке — українські пісні, ще вірші розповідають. Так дивно бачити, як діти навіть в період літніх канікул ідуть до бібліотеки, щоб взяти “Кобзаря”, бо ж треба вивчити вірш і дядькові Василеві в неділю розказати. Я був вражений цим.

“Це не просто активісти, які покричали і пішли, це люди, які налаштовані на конструктив”

Про те, що «Ефективне місто» — тема надзвичайно актуальна на Донбасі, виданню Persona.top розповіла також і учасниця руху “Сильні громади” юрист Наталя Рижкова.

— Цей проект покликаний вирішувати конкретні проблеми міст. Поки що триває аналіз, всі ідеї на стадії розробки, а вже з грудня плануємо показати перші результати. У нас є успіхи: запроваджуємо уроки доброти, в Слов’янську триває установка контейнерів для збору вторсировини. Це означає, що рух є, що це не просто активісти, які прийшли, покричали й пішли, а це люди, які займаються конструктивними речами. Це проект,  який вирішує проблеми. Зрозуміло, що вирішити їх за якісь півроку неможливо, але ми дали старт, щоб люди зацікавилися та мали контакт з владою. Донецька область специфічна: тут депутати переважно — крупні бізнесмени, яким не завжди це цікаво, деякі навіть на сесії не ходять. Тому налагодити з ними контакт і переконати, що вони повинні працювати на громаду — дуже важливо.

Донецька область специфічна: тут депутати переважно — крупні бізнесмени, яким не завжди це цікаво, деякі навіть на сесії не ходять.

Представників громад запрошують розповідати про свої успіхи на всю країну

Серед успішних прикладів пані Наталя називає Бахмут, де залучають малий бізнес до підтримки бездомних тварин. Нещодавно в місцевій піцерії запровадили акцію – три гривні  з кожного замовлення передають у притулок. А в Слов’янську навіть самі підприємці звернулись до клубу “Ефективне місто”, запропонували свою допомогу, посприяли закупці контейнерів для збору батарейок та розміщенню їх в учбових закладах, у деяких містах роблять електронні сервіси, скажімо, чергу до лікаря.  Успішні українські громади можуть долучатися, аби розповісти про свій позитивний досвід.

Денис Бігунов тестує нові контейнери для батарейок Фото – Денис Бігунов

— У нас є форма на сайті,  там можна залишати свої історії успіху, ми з радістю про них будемо говорити на телеканалах, у фейсбуці, навіть можемо приїхати зняти безкоштовно репортаж. 23 грудня буде фінальний форум за підсумками першого етапу проекту в Словянську, там же і презентують досвід українських громад, які нам напишуть, — говорить Наталя Рижова.

Автор: Ірина Басенко


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO