Народні прикмети: Чому 27 листопада треба винести їжу з хати, задобрити домовика...

Народні прикмети: Чому 27 листопада треба винести їжу з хати, задобрити домовика і трохи поворожити

Загрузка...

За традицією, раніше дівчата цього дня залишали шматок яловичини від вечері і клали її під подушку.

У церкві 27 листопада вшановується пам’ять святого Пилипа (Філіпа), який відноситься до числа 12 апостолів, учнів Ісуса, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

В Євангелії від Іоанна сказано, що Філіп походив з одного роду з Петром і Андрієм, був покликаний в учні одночасно з ними. Проповідуючи християнство, Філіп прославився великою кількістю чудес.

27 листопада виносили їжу для домовика за межі хати. Це робилося для того, щоб попросити домовика зберегти худобу протягом зими – вірили, що після цього вона не буде хворіти. Також у цей час закінчувалися весілля. Починалося прядіння. Дівчата вечорами збиралися в одному будинку, приносили з собою роботу і проводили час за розмовами, жартами. Казали: “У ледачої прялі немає сорочки”. Розпочинався період так званих бабських посиденьок, коли жінки збиралися в одній хаті і пряли вовну, льон, розмовляли і співали пісні.

Багато дівчат починали ворожити. Вони залишали шматок яловичини від вечері і клали її під подушку, запрошуючи судженого “заговітися”. Говорили, що після цього у сні прийде наречений.

Говорили, що з Пилипа вовки стають злими, оскільки вони ще не ослабли від голоду, але вже не проти чимось поживитися. Саме тому вовк може напасти на людину або тварину. Тому намагалися триматися подалі від лісів, відкритих місцин, де часто можна було зустріти вовків.

Народні прикмети на 27 листопада:

Іній вранці 27 листопада – наступного року буде багатий урожай вівса.

Пішов дощ на Пилипа – за прикметами, можна сподіватися на багатий урожай пшениці.

Ворона каркає 27 листопада – скоро відлига буде.

Хмарність чи снігопад віщують негоду травень.

Якщо не зіграєш весілля до 27 листопада, то, згідно з прикметами, до наступного року сім’ї не створиш.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO