ЗАХИСТИМО УКРАЇНСЬКУ НАУКУ! – БОГДАН ДАНИЛИШИН, ГОЛОВА РАДИ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ЗАХИСТИМО УКРАЇНСЬКУ НАУКУ! – БОГДАН ДАНИЛИШИН, ГОЛОВА РАДИ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

Богдан Данилишин, Голова Ради НБУ, академік НАН України
Загрузка...

7 вересня 2020 року Президія Національної академії наук України (люди – яким далеко за 70 років) прийняла рішення про проведення 6-9 жовтня в час піку пандемії коронавірусу Загальних зборів – виборів Президента та Президії НАН України.

Бажаючи законсервувати поточний стан Академії наук, де за владу тримаються глибокі пенсіонери і апарат Президії, ці особи фактично ставлять під удар здоров’я літніх людей, які мають прийти, приїхати на вибори для того, щоб задовольнити амбіції купки перестарілих членів Президії і маріонетки, яку прагне бачити на чолі Академії наук теперішній склад Президії. За це рішення не голосували або утрималися від голосування члени Академії, які зберегли ще здоровий глузд і вболівають за подальший розвиток Академії.

Цим самим теперішній склад Президії Академії наук залишає українську науку без майбутнього, тому що вони вже 10 років стараючись в свої 70-98 років щось реформувати, фактично законсервовують стан речей на рівні 80-90х років минулого століття.

Для подальшого розвитку Академія потребує глибокого реформування, омолодження керівного складу і проривних ідей, які зможуть вивести українську науку із затяжного бюрократичного штопору, в який її загнала президіальна бюрократія. В країні назріла необхідність вельми швидких змін в галузі академічної науки, докорінного реформування архаїчної структури організації науки взагалі, засадничих принципів управління фундаментальними й прикладними науковими дослідженнями, механізму взаємодії НАН України з суспільством, державою, владою, бізнесом, державними підприємствами тощо.

Більш того, ці зміни повинні носити революційний характер. А це потребує, в першу чергу, системних та комплексних корінних та наріжних нормативно-правових, інституційних, структурних, фінансових й організаційних перетворень, в результаті здійснення яких Національна академія наук України має нарешті почати відповідати викликам сьогодення, оперативно перетворюючись із архаїчної бюрократичної структури у сучасну модель організації науки, яка динамічно розвивається, забезпечуючи результатами наукових розробок владу, бізнес, реальний сектор економіки тощо.

Звертаюсь до Президента, Верховної Ради, Уряду України захистити українську науку від перестарілої «наукової бюрократії», яка, прикриваючись принципами самоврядності разом з тим постійно вимагає підвищення бюджетних видатків ніби на розвиток науки, а насправді на консервацію існуючого стану речей.

Звертаюсь до претендентів на посаду Президента НАН України бойкотувати вибори Президента Академії за даних умов. Крім того, намагаючись здійснити масштабні фальсифікації чинний склад Президії та її апарат розповсюджують міфи про те, що заповітом Патона було обрання на посаду Президента А.Загороднього, негативну оцінку роботі якого було дано в аудиторському звіті Аудиторської палати України. Для цього навіть готувались сумнівні статті ніби від імені колишнього Президента НАНУ та деяких академіків з підмоченою репутацією.

Проведення Загальних зборів Академії за умов, визначених рішенням Президії – по відділеннях, де все буде під контролем чинної Президії, ставить під сумнів сам принцип виборності і рівного доступу кандидатів у Президенти бути обраними на цю посаду.

Не бачу можливості своєї участі в цьому фальшуванні і глумлінні над Академією наук, принципи розвитку якої закладені Володимиром Вернадським і повністю дискредитовані і спаплюжені останніми 20 роками – повним застоєм розвитку Академії наук.

Заявляю про можливе зняття своєі кандидатури на посаду Президента НАН України за даних умов, а також звертаюся до прогресивної частини науковців Академії наук, які хочуть розвивати українську науку бойкотувати ці вибори, консервацію застою і панування 80 річних старців.

«Вищий пілотажем» маніпуляцій, які можуть бути здійснені – стане оголошення результатів голосування в режимі відеоконференції.

Прошу Міністерство юстиції України дати правову оцінку подібним рішенням, а Міністерство охорони здоров’я дати оцінку можливостей потенційного зараження глибоко літніх людей CoVID -19 та Міністерство внутрішніх справ відкрити кримінальні справи проти осіб, які свідомо та з метою задоволення власних амбіцій наражають людей на небезпеку.

ГОЛОВА РАДИ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ БОГДАН ДАНИЛИШИН

7 вересня 2020 року відбулося чергове засідання Президії Національної академії наук України.

vse.media


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO