Суди перешкоджають виконанню Наказу Мін’юсту

Суди перешкоджають виконанню Наказу Мін’юсту

Загрузка...

Вже другий рік поспіль правоохоронна та судова система перешкоджає проведенню розслідування справи, пов’язаною з крадіжкою майна, що належить громадської організації «Центр захисту інвалідів»

Як зазначає видання ElitExpert, мова йде про незаконне захоплення двох об’єктів — столичного бізнес-центру «Київський», що належить ТОВ «Басарі» та підземного БЦ «Грецький» в Одесі, що є у власності компанії «Компроміс».

Справа в тому, що 9 листопада 2021 року, за заявою члена злочинного угрупування, яке незаконно заволоділо майном, Валерії Гoлoви було порушено кримінальне провадження №12021162510001488, стосовно власників ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс» з приводу заволодіння корпоративним майном.

Але адвокати потерпілої сторони зазначають, ця справа була порушена без складу злочину, оскільки витяги з ЄРДР показують, що Валерія Голова ніколи не мала зазначених корпоративних прав у цих компаніях, а всі дії нею проводяться лише для ускладнення розслідування злочину.

Проте відразу після відкриття кримінального провадження Валерія Гoлoвa звернулася до суду з вимогою накладення арешту на майнові права і вже 19 листопада суддя Приморського суду В.В. Іванов виніс ухвалу про арешт корпоративних прав компаній «Галатея»«Басарі»«Компроміс», що належать «ЦЗІ».

Як відомо, право на подання потерпілим клопотання про арешт майна на стадії досудового розслідування виникає лише після повідомлення особи про підозру (при чому за наявності підстав, визначених ст. 276 КПК України). Але слідчому судді Приморського районного суду було достатньо і поданою Головою В.О. цивільного позову до моменту вручення такого повідомлення та поданого клопотання про арешт майна. 

На думку адвокатів, що представляють інтереси ГО «Центр захисту інвалідів», реальною метою арештів майна було перешкоджання їхньому поверненню законному власнику після рейдерського захоплення і створення умов для протиправної перереєстрації третіми особами прав на нього. 

До речі, згодом всі ці процесуальні порушення були встановлені Одеським апеляційним судом та зафіксовані в Ухвалі від 06.04.2022 року (справа № 522/22174/21, провадження № 1-кс/522/12014/21).

У відповідь ГО «ЦЗІ» звернулась зі скаргою до Міністерства юстиції. Там справу розглядала спеціальна Антирейдерська комісія, і за підсумками її роботи 24 грудня 2021 р. Міністерство юстиції ухвалило Наказ №4677/5, (https://minjust.gov.ua/files/general/2021/12/30/20211230104237-49.pdf), яким було встановлено, що дії нотаріуса Тетяни Домбровської та наступні реєстраційні дії по перереєстрації майна незаконні та повинні бути одразу ж скасовані. 

Здавалося б, все дуже просто – є відповідний наказ Мін’юсту, щоб виконати його, залишалося лише зареєструвати його у держреєстратора та повернути захоплені активи власникам. Однак це неможливо виконати вже рік, доки не знято судове накладення арешту. Взагалі, на думку опитаних юристів, це рейдерство було організовано дуже професійно, на високому рівні, і в ньому відстежується чіткий план.

Наказ Мін’юсту передали до Приморського суду Одеси 4 січня 2021 року — з метою відновлення порушених прав ГО «ЦЗІ». Судді Іванову було подано клопотання про скасування накладеного ним арешту, який за законом мав зняти арешт протягом 72 годин (згідно з ч. 2 ст. 174 КПК України). Однак під різними приводами суддя затягував розгляд справи, що дало рейдерам час накласти інші арешти у різних судах.

Лише через місяць, 7 лютого, клопотання було розглянуте, але і тоді суддя безпідставно відмовивзаконним власникам у його задоволенні. З того часу ситуація загрузла в нескінченних кримінальних провадженнях та судах, а люди, що брали участь у легалізації вкрадених активів, звертаються до судів з метою заблокувати Наказ Мін’юсту досудовими арештами та скасувати його.

За час, поки суддя Іванов ніяк не міг розглянути клопотання, було накладено три нові досудові арешти:

-14.01.2022 р. досудовий арешт наклав суддя Одеського Окружного Адміністративного суду Бутенко О.В, справа №420/518/22.

-18.01.2022 р. досудовий арешт наклала суддя Комінтернівського районного суду Одеської області Вінська Н.В., справа №504/158/22;

-18.01.2022 р. досудовий арешт наклала суддя Арцизького районного суду Одеської області Гусєва Н.Д., справа 492/25/22;

ГО «ЦЗІ» подали навіть скаргу на суддю Іванова В.В. до Вищої Ради Правосуддя, проте у зв’язку з тривалою бездіяльністю цього органу, скаргу ще не розглянуто. Також заяву на суддю Іванова було направлено до Національного Антикорупційного Бюро, проте НАБУ відмовилася порушувати справу за цією заявою.

Таким чином повернути своє майно «Центр захисту інвалідів» знову не зміг, оскільки на нього вже накладено нові арешти.

Станом на серпень 2023 року вісім суддів у різних судах України, за фіктивними позовами, винесли незаконні рішення та наклали досудові арешти на всі захоплені активи і заборонили виконувати Указ Мін’юсту. Окрім згаданих вище суддів Іванова, Бутенка, Вінська, Гусєва, арешти наклали ще• суддя Стасюк С.В., Господарський суд м.Київ, Справа №910/2281/22;• суддя Іллєва Т.Г., Печерський районний суд м.Київ, Справа №757/21736/22-к;• суддя Анісімова Н.Д., Білгород-Дністровський суд Одеська область, Справа №495/7512/22;• суддя Котков О.В., Господарський суд м.Київ, Справа №910/11679/22.

Головна проблема полягає в тому, що процес оскарження «ЦЗІ» накладених арештів в судах вищих інстанцій досить повільний. На зняття одного потрібно близько року, а новий арешт рейдери накладають за тиждень. Прокуратура також не діє, і грає на боці рейдерів, не виконуючи наказу Мін’юсту. Більш того, саме за клопотанням Офісу Генпрокурора, суддею Іллєвою, Печерського суду Києва, було накладено один з арештів на корпоративні права. Тобто навіть Офіс Генпрокурора явно перешкоджає виконанню Наказу Мін’юсту.

Зрозуміло, що рейдерство такого масштабу просто не могло б відбутися, якби його не прикривали правоохоронці та вся система. З тих часів минуло півтора роки, а правоохоронці навіть не намагаються розібратися у злочині. 

Наразі слідство проводить головне Слідче управління Нацполіції при наглядовому керівництві Офісу Генпрокурора. Усі скарги «Центру захисту інвалідів» відкидаються, на численні запити надходять формальні відписки про те, що «слідство триває», особи, які явно причетні до цього рейдерства, не опитуються, в одеських нотаріусів, які були задіяні у схемі, навіть не проведено обшуки… І доки громадська організація шукає правди в судах та правоохоронних органах, рейдери користуються цілковитою безкарністю.

У свою чергу, ElitExpert звертається до всіх, хто має якусь інформацію з приводу вказаних подій або стосовно осіб, про яких йдеться: відомості можна надіслати на електронну пошту агентства [email protected].

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO