В Україні потрібно ухвалити закон про детективні агентства, — Шпільовий

В Україні потрібно ухвалити закон про детективні агентства, — Шпільовий

Загрузка...
Константин Шпилевой

Продовжуємо нашу довгу розмову з Костянтином Шпільовим, в минулому, одеським депутатом, співробітником адміністрації президента України, заступником начальника ГУНП Одеської області, а нині — СЕО та керуючим партнером детективної європейської агенції Absolution, яка у тому числі займається виявленням та розшуком зарубіжних активів, отриманих від корупційних, шахрайських та інших злочинних видів діяльності.

Саме розслідування, започатковане Absolution за фактами розкішного життя військового комісара Одещини Євгена Борисова, розпочало масштабні реформи у сфері територіальних центрів комплектування. Про що Костянтин Шпільовий детально розповів у першій частині інтерв’ю агентству ElitExpert.

Сьогодні наш співрозмовник поділився своїми думками про те, чи можна перемогти корупцію, що проникла у всі сфери українського життя, припустив, чим закінчяться справи стосовно мера Одеси та інших ТОПів, а також пояснив, чому люди, які називають себе антикорупціонерами, найчастіше лише підігрують системі.

– Одеса для вас – рідне місто. І напевно, вам подвійно болючіше спостерігати гучні корупційні схеми саме там. Чому НАБУ ніяк не вдається розслідувати справи стосовно мера Геннадія Труханова, Володимира Галантерника, Бориса Кауфмана та інших?

– За моєю інформацією, справа Галантерника вже передана до суду. Сам бізнесмен знаходиться в незавидному положенні, та змушений був переїхати з Великобританії, де ним зацікавилися місцеві правоохоронці, до Австрії. Справа в тому, що Відень, особливо з початком повномасштабного вторгнення, не видає підозрюваних по економічним та політичним злочинам. Тому там зараз знаходяться Дмитро Фірташ, Олег Бахматюк, екс-голова НБУ Кирило Шевченко зі своїм заступником Денисом Чернишовим, та багато інших українських чиновників і бізнесменів, які ховаються від НАБУ і СБУ. 

Щодо одеських гучних справ, думаю, що справа Труханова та інших чиновників Одеської міськради, незабаром буде доведена, і кожен із них отримає покарання відповідно до своєї ролі.

І якщо суспільству здається, що справи не розслідуються, це не так. Сьогодні на кожного слідчого та детектива лягає 10 і більше гучних справ. Справи складні, багато експертиз, до того ж треба враховувати, що українська судова система не завжди стає на захист інтересів держави.

Також зазначу, що, на мій погляд, описані вище справи будуть опрацьовані таким чином, щоб мінімізувати їхнє затягування з боку адвокатів, оскільки за ними проходять близько 16 осіб. Багато що залежить від ВАКС, але обіцяють нові та цікаві факти, які здивують суспільство та одеситів.

Константин Шпилевой

– Яка, на вашу думку в цьому, роль президента України  чи відповідальний він за корупцію та розкрадання в країні до і під час війни? І що він особисто може зробити, щоб змінити ситуацію?

– На мою думку, президент відповідальний за все, як гарант Конституції, глава держави, а зараз ще й як Верховний головнокомандувач. Але на добу лише 24 години. Володимир Олександрович Зеленський теж людина, і він один.

Засуджувати та критикувати легко. Але головна проблема в тому, що навіть на Банковій більшість працюють за радянською системою. Якщо у найвищому ешелоні президент ще може контролювати, кого беруть на роботу, то чим нижче опускається вертикаль влади, тим більше губиться управління та погіршується якісний склад чиновників. Там уже беруть всіх підряд – знайомих, родичів тощо, а люди йдуть на посади лише для того, щоб зайняти нішу в корупційній системі.

Систему найближчим часом не зламати, вона сильно опирається, а тим більше – у такий час, коли всі сили та ресурси віддають для перемоги.

Але водночас, коли читаєш і чуєш, що в Україні під час війни робляться дороги за 600 мільйонів гривень десь на Закарпатті – це настільки цинічно, що просто не вистачає слів. Волонтери та наші воїни з передової шукають кошти на закупівлю коптерів або запчастин для ремонту пікапа, самі купують собі «броники», шоломи та інше… Це ненормально. І я розумію обурення українського суспільства. Такі речі розколюють Україну ще сильніше, ніж зовнішній ворог, адже внутрішній ховається від нас.

Тому, на мій погляд, останні дії антикорупційних судів та НАБУ щодо відшкодування збитків є прийнятними, інакше справи можуть тривати роки.

– Які кроки з боку держави зараз могли б бути максимально ефективними в боротьбі з корупцією?

– Систематизація антикорупційних органів. Ефективні органи зараз – це НАБУ, контррозвідка, ДБР та СБУ, але остання зараз більше відволікається на пошук та боротьбу з терористами та зрадниками.

Друге – систематизація та перерозподіл функцій, щоб уникнути їх дублювання. Залучення лише професіоналів, внаслідок чого я особисто посилив би закон про громадські антикорупційні організації. Дуже часто вони лише заважають роботі правоохоронців, а часом просто продають важливі для слідства матеріали самим обвинуваченим.

Константин Шпилевой

Третє – у нас не працює закон про так званих «викривачів» корупції. Ви хоч раз чули, щоби комусь заплатили 10% від заарештованого у корупціонера майна? Закон є, а механізму нема.

Було б корисно створити інституцію «мисливців за головами», як у США, які займаються пошуком злочинців-утікачів – у тому числі за кордоном. Такі функції на себе могло би взяти українське ГУР, за аналогією з ізраїльським МОССАДОМ та ЦРУ. Але поки що міжнародне законодавство та партнери не дозволяють Україні цього зробити.

Четверте. Потрібно нарешті ухвалити закон про приватну детективну діяльність, поставити його під контроль та видавати ліцензії. Закон був розроблений та прийнятий в парламенті у першому читанні в 2019 році, але далі забуксував, бо був невигідним Авакову та його оточенню. В той час багато професіоналів пішло з системи і залишилось за бортом, а нових набирали не за вміннями, а виходячи із політичної кон’юнктури.

– Як із подібними проблемами борються у Європі та інших розвинених країнах?

– В Європейських країнах та США у самій системі основ державності лежить розуміння, що обкрадати державу – це дуже страшно. Наприклад не заплатити податок – страшне покарання, а в Україні це героїчно.

Зараз є надія, що контроль за витратами в Україні все ж таки буде. Йдеться про зовнішні інвестиції та кошти на відновлення країни, які підуть через компанію «БлекРок», що має багатомільярдні обороти. Тому я впевнений, що західні партнери усе моніторять.

– Якими проектами Absolution має намір займатися далі?

– Ми готові та відкриті до діалогу з усіма антикорупційними структурами. Світ настільки глобальний, що бути корупціонером все більше стає невигідним – сховатися вже не вдасться, а розплата прийде. Схем з легалізації грошей, кешу, стає дедалі менше.

Так, український фінансовий моніторинг багато на що заплющує очі, а його керівник, пан Черкаський, сидить на своєму місці вже за кількох президентів. Але якщо фінмоніторинг включиться як слід, а у них є на це повноваження, то все зміниться. Вони не ініціюють перевірки таких як воєнком-корупціонер Борисов, навіть після публікації матеріалів у ЗМІ. Їм цікаві ФОПи за 1000 гривень, а не багатомільйонні злочини.

Константин Шпилевой

Ми готові допомагати, але не замінюватимемо роботу держави.

Наші співробітники – всі професіонали, колишні працівники, як західних спецслужб, так і українських, які стали не потрібними державі. Охочих допомогти свої країні дуже багато, але водночас дуже шкода, що багато сильних професіоналів пішло із органів, бо не змогли працювати за такої корупції та кумівства.

– Останнім часом в Україні почали говорити про вибори. Що ви думаєте з цього приводу?

– Якщо це станеться, то військовослужбовці та лідери думок не зможуть у них брати участь, оскільки їм доведеться переключитися з виконання своїх основних обов’язків на політику, що зараз неможливо. Тоді на вибори підуть ті самі люди з грошима і нічого не зміниться. Усі ми віримо в перемогу, тож спочатку треба закінчити війну, а тоді вже можна говорити про вибори. І, на мій погляд, тим, хто втік від війни, треба заборонити брати в них участь.

Джерело – Олена Овчиннікова для ElitExpert

Фото з особистого архіву Костянтина Шпільового

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO