Конфлікт навколо котеджу та бездіяльність поліції: в Одесі показово не виконують судове...

Конфлікт навколо котеджу та бездіяльність поліції: в Одесі показово не виконують судове рішення

Загрузка...

Загрози та блокування роботи державних виконавців; байдужість до рішення судів і законності; приватна охоронна фірма, з якою не може впоратися вся державна машина; бійки та конфлікти під час примусового виконання судового рішення, і — повна бездіяльність співробітників поліції, які стоять осторонь і мовчки спостерігають за нападами на людей… Все це — будні Одеси. ElitExpert розповідає про те, як непросто, навіть маючи на руках усі необхідні документи, домогтися виконання рішення суду про виселення з незаконно зайнятого приміщення.

Серпень 2023 року. Власником котеджу на вулиці Педагогічній 25/39 в Одесі, про який йтиметься, є Тамара Євгенівна Міненко. Вона стала його власницею за договором купівлі-продажу в травні 2017 року — але відтоді, вже шість років, не може скористатися своїм правом власності і потрапити до власного будинку.

Колишнім власником котеджу була Людмила Василівна Тішакова, але коли у її сім’ї з’явилися фінансові проблеми, будинок було передано у заставу щодо забезпечення кредитних зобов’язань. Надалі кредит не було виплачено, внаслідок чого, за рішенням суду, право власності на об’єкт було визнано за кредитною спілкою «Кредитінвест». І вже кредитна спілка продала котедж громадянці Міненко — вона придбала його за законом, за рахунок виконання судового рішення.

Сталося це, нагадаємо, шість років тому. Проте Тішакова почала заперечувати рішення суду, робила це досить старанно, але безуспішно – різні суди почергово відмовили їй у задоволенні позовів. З 2017 по 2023 рік колишні власники пройшли всі етапи судових інстанцій, включаючи найвищу – Верховний суд, який виніс остаточне рішення, відмовивши Тішаковій та визнавши право власності за новим власником – Тамарою Міненко. 

Наразі юристи, які представляють інтереси нового власника, мають два рішення Приморського районного суду Одеси (https://reyestr.court.gov.ua/Review/97711201) та Апеляційного суду (https://reyestr.court.gov.ua/Review/106003443) та відкрите виконавче провадження № 69971380 від 04.10.2022 про примусове виселення Людмили Тішакової з цього котеджу. При цьому навіть маючи всі повноваження, державна виконавча служба майже рік не може домогтися виселення колишніх власників із незаконно зайнятого ними майна.

Процедура примусового виконання судового рішення виглядає так: виконавча служба призначає день виселення, повідомляє про це відповідачу, а також направляє до поліції подання про супроводження з їхнього боку — для того, щоб у разі конфліктних ситуацій поліція змогла забезпечити громадський порядок. Однак насправді поліція приїжджала далеко не завжди, тому вже на місці виконавцям доводилося дзвонити на 102 для виклику патрульного екіпажу чи оперативно-слідчої групи.

Тим часом, щоразу процес виселення відбувається за стандартною, місяцями відпрацьованою схемою — виконавча служба прибуває на місце, її роботі перешкоджають, виконавці викликають поліцію, яка приїжджає… і не діє. Кажуть — це цивільно-правова справа, розбирайтеся самі.

«ЗЕВС» ПРОСТО ПОСТОЇТЬ

Чому ж співробітники державної виконавчої служби вже майже рік не можуть досягти виконання рішення суду? Однією з головних причин є те, що бік колишніх власників займає приватна охоронна фірма “ЗЕВС”, яка своїми діями блокує всі спроби стягувачів звільнити незаконно зайнятий будинок.

Крім того, в котеджі знаходиться невідома людина, яка представляється Олегом Воробйовим і стверджує, що вона є законним орендарем котеджу. 

Із офіційної відповіді на запит ElitExpert від Приморського відділу Державної виконавчої служби у м. Одесі від 17 серпня 2023 р:

«Відповідно до вимог статті 66 Закону України «Про виконавче провадження» державним виконавцем організовувалося виконання рішення суду із залученням працівників правоохоронних органів, у тому числі 13.07.2023 та 02.08.2023 року.

Виконати виконавчий документ не було можливо внаслідок перебування на території житлового приміщення Воробйова Олега Борисовича, який не є стороною виконавчого провадження. Вказана особа своїми навмисними діями перешкоджала державним виконавцям вчиняти виконавчі дії.

Також за місцем проведення виконавчих дій знаходились представники охоронного агентства “ЗЕВС”, які блокували службовими автомобілями вхід до приміщення, з якого необхідно було виселити боржника, чим перешкоджали державним виконавцям.

Співробітники поліції, які були залучені постановою державного виконавця та перебували на місці виселення, отримали від державного виконавця заяву про скоєння кримінального злочину».

Додамо, що кожного разу виконавці повідомляють поліцію про скоєння правопорушення, але правоохоронці не реагують навіть на заяви виконавчої служби.

Зокрема, за словами адвокатів постраждалої сторони, слідчий, що працював на місці інциденту, навіть не спробував встановити особу співробітників “ЗЕВСу” і з’ясувати, на якій правовій підставі вони там знаходяться. Мовляв, ЗЕВС не є учасником конфлікту, а просто «приїхав постояти». І так триває й досі —  «ЗЕВС» просто приїжджає «постояти», жодних документів не надає, проте ставить кілька екіпажів перед забором будинку та блокує роботу виконавців. А людина, яка називає себе орендарям, коли виконавці намагаються зрізати замок, сує пальці під турбінку і не дає це зробити — при мовчазному спостереженні за цим з боку поліції.

На офіційний запит ElitExpert, на якій підставі там знаходяться співробітники охоронної фірми, відповіді від керівництва «ЗЕВСу» ми не отримали.

Виходить парадоксальна ситуація — є право власності, є судове рішення, підтверджене Верховним судом, є виконавча служба, яка зобов’язана забезпечити його виконання, є поліція, яка має забезпечити порядок — і все це розбивається о дії приватних охоронців та незрозумілої людини, яка засовує пальці під “болгарку”…

Поговоримо про цю людину детальніше. З’ясувалося, що з метою ускладнення виконання рішення суду Людмила Тішакова уклала із громадянином Воробйовим О.Б. договір оренди, після чого добилася відкриття кримінального провадження №522/7614/23, щоб затягнути процес безпідставного користування житловим приміщенням. Втім, незабаром суд встановив, що договір про оренду є “фількиною грамотою”, оскільки “орендодавець” Тішакова не має жодних прав щодо розпорядження майном, яке їй не належить. Тому, як і слід було очікувати, справа №522/7614/23 незабаром була закрита.

А ВОЗ І НИНІ ТАМ

Тільки за останні 100 днів відбулися чергові чотири спроби виконати рішення суду – 19 травня, 16 червня, 13 липня та 2 серпня. Як зазначила Тамара Міненко, за цей час правоохоронці не зробили жодної спроби забезпечення громадського порядку та фізичного захисту державних виконавців.

Із скарги Тамари Міненко Начальнику ГУНП в Одеській області І.В.Жуку від 24 липня 2023 року:

“13.07.2023 року відбулася чергова спроба виконати рішення суду. Невстановлені особи забарикадувалися у приміщенні за адресою Педагогічна 25/39, але виконавцям вдалося усунути перешкоду в частині демонтажу запірних пристроїв хвіртки та потрапити на прилеглу до будинку територію.

Після цього з даху будинку на осіб, які здійснювали демонтаж запірних пристроїв, було скинуто ємності з невстановленою субстанцією коричневого кольору з характерним запахом екскрементів.

У свою чергу присутній на місці дільничний інспектор та наряд поліції не вжили жодних заходів щодо припинення вищезгаданого правопорушення всупереч вимогам п.3 ч.1 ст.23 ЗУ «Про Національну поліцію». Співробітники правоохоронного органу навіть не склали жодного протоколу про кримінальне чи адміністративне правопорушення.

Як результат — рішення суду не було виконано вкотре.

У свою чергу дільничний та інші працівники МВС неодноразово зазначали, що вони не будуть вчиняти жодних дій без вказівки керівництва, що прямо суперечить вимогам чинного законодавства, та свідчить, що невстановлені посадові особи Шевченківського ВП чи інші посадові особи органів Національної поліції незаконно впливають на працівників правоохоронних органів та навмисно перешкоджають виконанню рішення, а також притягненню осіб, що чинять опір виконавцям.

Звертаємо увагу, що кожного разу нам чиняться перешкоди з боку невстановлених осіб, що представляються працівниками охоронної фірми. Проте жодних перевірок, відібрання пояснень та усунення перешкод, що чиняться ними державним виконавцям, працівниками поліції не здійснюється.

Зазначені вище факти можуть свідчити про наявність конфлікту інтересів в розумінні Закону України «Про запобігання корупції».

Тобто відбувається ось що — працівників держорганів обливають фекаліями на очах і за повної бездіяльності поліцейських. Чи не свідчить цей факт про те, що правоохоронці займають позицію, прямо протилежну дотриманню законності, виконанню судових рішень та й свого кодексу честі?

Зазначимо, що з метою об’єктивного викладу ситуації та керуючись Законом України “Про доступ до публічної інформації” та Законом України “Про медіа” ElitExpert направив офіційні запити як до ГУНП Одеської області, так і безпосередньо до Відділу поліції №5 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП, щоб дізнатися про позицію правоохоронців щодо цього конфлікту. Однак і через 5 робочих днів, протягом яких держоргани, згідно із законодавством, мали дати відповідь, цього не сталося.

НА ЧИЄМУ БОЦІ ПОЛІЦІЯ?

Оскільки протягом багатьох місяців заяви про кримінальні правопорушення з боку невідомих осіб постійно ігнорувалися поліцією, то Тамара Міненко була змушена звернутися до суду. І тільки Постанова Приморського районного суду м. Одеси від 12.06.2023 року у справі №522/10766/23 нарешті зобов’язала посадових осіб ВП №5 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про скоєння кримінального розслідування. Втім, вже за 12 днів провадження було закрито — нібито “у зв’язку з відсутністю складу злочину”. Варто зазначити, що ні про відкриття, ні про закриття провадження Міненко не повідомляли.

Лише 17 серпня 2023 року у відповідь на скаргу адвокатів Приморський райсуд Одеси скасував постанову слідчого о закритті цього кримінального провадження. Таким чином, станом на зараз, провадження знов відкрите. 

При цьому варто нагадати, що згідно з частиною 4 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» вимоги виконавця щодо виконання рішень є обов’язковими на всій території України. За умисне невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, винні особи несуть кримінальну відповідальність згідно зі статтею 382 Кримінального кодексу України, що загрожує позбавленням волі на строк до трьох років.

Незабаром має відбутися чергова спроба примусового виселення. Цього разу вже за участю представників ЗМІ, які мають намір фіксувати всі наявні порушення, а отже – далі буде…

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO