Під Брестом відкрили пам’ятник білоруському добровольцю «Правого сектору» Олесю Черкашину

Під Брестом відкрили пам’ятник білоруському добровольцю «Правого сектору» Олесю Черкашину

Загрузка...

На кладовищі під білоруським Брестом 27 вересня відбулося відкриттяпам’ятника Олесю Черкашину – білорусу, який воював у складі Добровольчого українського корпусу «Правого сектору» під позивним «Тарас» і загинув в минулому році в зоні АТО. Олесь був посмертно нагороджений орденом «Народний герой України».

 

На відкритті пам’ятника були присутні кілька десятків людей, в тому числі батьки Михайла Жизневського – іншого білоруса, який загинув в Україні, а також співголова БХД (брестської міської організації «Білоруської християнської демократії», очільником якої свого часу був Олесь Черкашин) Павло Северинець, правозахисник Наталія Горячко-Басалига і інші.«Бог з тобою, ти не один», – написано на одній з плит. Пам’ятник складається з трьох плит, які за задумом автора символізують Бога, Вітчизну і Служіння. На пам’ятник прийшло понад 4 тисяч доларів пожертвувань, але в цілому потрібно майже 6 тисяч.Близький друг Олександра Андрій Любенчук розповів Радіо Свобода: «Пам’ятник поставили раніше, але відкриття вирішили робити пізніше, якраз на його день народження. Що стосується авторства пам’ятника, то поки автор побажав залишитися невідомим».

 

Андрій Любенчук поділився описом ідеї від автора проекту пам’ятника Олесю Черкашину: «Стилістика пам’ятника випливає з тріади: Бог, Батьківщина, Служіння. Це три найважливіші грані життя Олеся Черкашина. Композиція вирішена нетрадиційно: в ній крок за кроком розповідається про пріоритети життя, яке передчасно обірвалося, але не закінчилося».

 

Після вшанування пам’яті Олеся Черкашина на кладовищі планують організувати поминальну зустріч і допрем’єрний показ документального фільму телеканалу «Белсат» про нього.«Це допрем’єрний показ фільму, який зробив режисер Антон Стельмах для «Белсату». Поки його прем’єри не було, але є згода на показ в день вшанування Олеся Черкашина», – каже Андрій Любенчук.Олесь Черкашин воював у складі Добровольчого українського корпусу «Правого сектору» під позивним «Тарас». 10 серпня 2015 року він був важко поранений в бою під Білокам’янкою на Донбасі і помер в лікарні у Запоріжжі після декількох тижнів коми.Олександр був посмертно нагороджений орденом «Народний герой України». Йому, його українському побратиму Віталію Теліженку, а також білорусуМихайлу Жизневському в Києві встановлений меморіальний знак.Олесю Черкашину не було і 33 років, коли він загинув

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

 

image (5)

­


Підписуйтесь на нашу сторінку, POLITINFO, у Фейсбуці. Ризикуй знати набагато більше.

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO  https://www.facebook.com/politinfo.com.ua Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!