Як «новий Каддафі» і 800 російських найманців завойовують Лівію

Як «новий Каддафі» і 800 російських найманців завойовують Лівію

Загрузка...
Москву звинуватили в нещодавньому розгортанні сотень російських бойовиків на ключових фронтах лівійської громадянської війни

Самопроголошеній Лівійській національній армії (ЛНА) під проводом Халіфи Хафтара, що дев’ятий місяць проводить операцію із захоплення Тріполі, Росія поставляє бойовиків через приватну військову компанію «Вагнер». Про це стверджує Уряд національної згоди (УНЗ) Лівії, що обороняє Тріполі за підтримки ООН. Він зібрав докази про 600–800 російських найманців, які борються проти нього.

«Після того як ми завершимо збирати докази, ми збираємося прибути з візитом до Росії, де пред’явимо їх російській влади і подивимося, що вони нам скажуть», – цитує агентство Associated Press главу вищої державної ради УНЗ Халеда аль-Мешрі.

За його словами, серед зібраних УНЗ доказів – знайдені біля Тріполі мобільні телефони з даними російських найманців, записи «прослушок» їхніх розмов і особисті речі, кинуті бойовиками в хаосі битв. Також, за твердженням Халеда аль-Мешрі, у нього є польотні дані з датами і прізвищами росіян, за якими можна побачити, як найманці спочатку прибули з Сирії до Єгипту, потім у йорданську столицю Амман, а звідти – до східного лівійського міста Бенгазі, що стало головним оплотом Халіфи Хафтара.

«Їх там немає»

Росія раніше неодноразово спростовувала свою участь у будь-яких бойових діях у Лівії. Офіційно вона підтримує діалог з обома сторонами конфлікту. Халіфа Хафтар відвідував Москву декілька разів за останні роки, а делегація УНЗ зустрічалася з Владіміром Путіним під час Економічного форуму «Росія – Африка» у Сочі в жовтні.

Вчора, 5 грудня, коментуючи новини про російську військову активність біля Тріполі, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров підкреслив, що Москва не виступає на боці жодної зі сторін у лівійському конфлікті.

«Наша мета – допомогти лівійцям подолати хаос, у який їхня країна була втягнута вісім років тому в результаті нелегітимної інтервенції НАТО, відновити на всій її території мир і безпеку, що є такими необхідними для сталого розвитку», – заявив Сергій Лавров.

Того ж дня російські ЗМІ поширили коментарі військового експерта Бориса Рожина, який стверджує, що в УНЗ немає жодних реальних свідчень присутності в країні сотень бійців ПВК «Вагнер».

«Там були якісь фотографії, телефони, документи нібито російського походження, але не було вказівок на те, чия це сумка, чиї це матеріали. Плюс до всього, і раніше до цього були різні вкидання про дії російських ПВК у Лівії. Жодних доказів УНЗ так і не надало», – цитує Бориса Рожина видання Nation News.

Заперечуючи участь російських найманців у бойових діях на боці Халіфи Хафтара, російські ЗМІ, посилаючись на експертів, називають розпочату ним 4 квітня війну проти Тріполі антитерористичною операцією. У лівійській столиці, за твердженням Nation News, зараз засідають бандформування, частина яких пов’язана з міжнародними терористичними угрупованнями: ІДІЛ, «Аль-Каїдою» і «Братами-мусульманами».

Як «новий Каддафі» і 800 російських найманців завойовують Лівію

Фото: Global Conflict Tracker

Вони там!

Всупереч твердженням Сергія Лаврова про бажання Москви допомогти лівійцям подолати хаос, експерти, що симпатизують УНЗ, переконані в зворотному. На їхню думку, саме дестабілізація ситуації в Лівії вкрай вигідна російському лідерові.

«Для Путіна немає більшої втіхи, ніж тримати Європу напруженою і розділеною через Лівію, наляканою нелегальними іммігрантами, паралізованою ультраправим популізмом, що загрожує самій ідеї Європейського Союзу. Все це музика для вух Путіна», – наводить Associated Press слова Мохаммеда Ельджареда, глави консалтингової компанії Libya Outlook, що спеціалізується на лівійських проблемах.

Американське політичне видання Foreign Policy в статті «За допомогою російських бойовиків лівійський Хафтар може захопити Тріполі» опублікувало тривожні свідоцтва польового командира Мохаммеда аль-Даррата, що воює на боці УНЗ, про те, як борються російські найманці.

За його словами, перша сотня бійців ПВК «Вагнер» прибула до Тріполі на початку вересня. За останні декілька тижнів до них приєдналося ще кілька сотень російських військових, що різко підвищило смертність у лавах захисників Тріполі. Поява росіян зрушила з мертвої точки війну, в якій позиції сторін раніше представлялися тупиковими, а бойові дії полягали переважно в обстрілі позицій один одного із застарілої радянської артилерії і новітніх дронів, пілотованих найманцями з ОАЕ, що підтримують Хафтара, і фахівцями з Туреччини, які допомагають УНЗ.

«Лівійський командир переймається тим, що після прибуття росіян різко підвищилася точність військових дронів, які тепер знищують його техніку коли завгодно, вдень і вночі, сковуючи його пересування і змушуючи годинами ховатися в укриттях. Тепер його супротивників підтримують зливи артобстрілів, що здаються нескінченними. З’явилися жахливі російські протитанкові керовані ракети «Корнет», які снують між піщаними бермами, аби спопелити свою мету з вражаючою точністю. І ще там є російські снайпери. Їхні попадання в груди і голову, за словами аль-Даррата, свідчать про високий професіоналізм, якого він не бачив раніше. Близько 30% смертей у зоні конфлікту тепер відбуваються від куль снайперів», – пише Foreign Policy.

Третя гібридна війна

Халіфа Хафтар, колишній сподвижник убитого у 2011 році лівійського лідера Муаммара Каддафі, у 2014-му очолив антиісламістський рух у Лівії та став одним з найвпливовіших воєначальників країни. За підтримки США він звільнив захоплені терористами ІДІЛ міста на сході Лівії і до 2019-го встановив контроль над більшою частиною території країни. Ісламістський уряд у Тріполі залишився єдиною силою в Лівії, здатною давати йому гідний опір.

Коли у квітні 2019 року Халіфа Хафтар пішов війною на Тріполі, президент США Дональд Трамп 15 квітня в телефонній розмові похвалив його за роль у боротьбі з тероризмом і забезпечення безпеки нафтових ресурсів. Однак до осені риторика Штатів змінилася. Наприкінці листопада делегація американських політиків зустрілася з Хафтаром і висловила серйозну стурбованість у зв’язку з тим, що він дозволяє Росії експлуатувати конфлікт.

Як «новий Каддафі» і 800 російських найманців завойовують Лівію

Генерал Хафтар відвідав російський авіаносець «Адмірал Кузнєцов» поблизу узбережжя Лівії 11 січня 2017 року(Twitter @Chief_MarshallR)

Цього тижня помічник держсекретаря США у справах Близького Сходу Девід Шенкер повідомив, що на боці ЛНА воюють не тільки бійці ПВК «Вагнер», а й регулярні війська РФ, і це надзвичайно дестабілізує ситуацію в Лівії і призводить до численних смертей мирного населення.

У західних ЗМІ Лівію називають третім театром бойових дій після України та Сирії, на яких Вашингтон веде з Москвою гібридну війну. Крім цих двох держав тут протиборствують дві країни Євросоюзу – Франція, яка допомагає Хафтару, та Італія, що підтримує УНЗ. До того ж свою гібридну війну тут ведуть Туреччина і Катар проти Єгипту, ОАЕ і Саудівської Аравії.

Усі протагоністи декларують своєю метою боротьбу проти терористичних угруповань в Лівії, проте експерти виділяють ще п’ять цілей, що їх мають на меті учасники гібридної війни. Це контроль над родовищами нафти і газу в Лівії (Франція, Італія, Туреччина і Росія); геополітичні інтереси (Франція, Італія, Росія і Туреччина); підтримка політичного ісламу (Туреччина, Катар, Єгипет, ОАЕ); міграційна проблема; військові операції Франції в п’яти країнах Сахеля – Мавританії, Малі, Нігері, Буркіна-Фасо і Чаді, які можливо завершити тільки за умови стабілізації в Лівії.

mind.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO