Глава ОБСЄ пояснив, чому зараз неможливо провести вибори в ОРДЛО

Глава ОБСЄ пояснив, чому зараз неможливо провести вибори в ОРДЛО

Загрузка...

Голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак заявив, що зараз вибори на тимчасово окупованому Донбасі неможливі.

На його думку, виборам повино передувати виведення російсько-терористичних військ з ОРДЛО і встановлення Україною контролю над кордоном. Про це глава ОБСЄ розповів BBC.

«Я думаю, що вільні вибори можуть пройти тільки у вільній обстановці, і звичайно за українськими законами і при спостереженні з боку міжнародних спостерігачів – ОБСЄ, інших міжнародних організацій, тобто в системі української юрисдикції. Тільки після цього, коли ми досягнемо такої ситуації, ми зможемо організувати вибори і назвати їх вільними»

Глава ОБСЄ додав, що сторони можуть затвердити деталі, але лише визнання Україною виборів вільними дозволить вважати їх правомірними.

«Оскільки Донбас є територією України, я вважаю правомірним, що вибори можна організувати тільки в такій обстановці, коли українська влада, український уряд скажуть, що атмосфера, передумови для вільних виборів. На сьогодні такої ситуації немає », – уточнив Лайчак.

Нагадаємо, глава українського МЗС Вадим Пристайко заявив, що Україна розглядає варіант проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

А представник України в ТКГ Леонід Кучма заявив, що вибори в ОРДЛО не можна проводити до повного виведення з регіону російсько-терористичних військ.

Вибори в ОРДЛО передбачені, зокрема, формулою Штайнмайера, яка, втім, не є задокументованою офіційно.

Для втілення на практиці «формули Штайнмайера», тимчасово окуповані території Донбасу слід тимчасово віддати під контроль міжнародної адміністрації з військовою підтримкою, розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко. При цьому, формула стосується не припинення війни, а лише проведення виборів.

Водночас у Росії заявили, що Київ має підписати документи про визнання «Формули Штайнмаєра» і це начебто є умовою проведення наступного саміту «нормандської четвірки».

Президент Володимир Зеленський заявив про намір під час зустрічі не обговорювати питання, а вирішити конкретні проблеми – обмін полоненими, терміни розведення військ і проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях.

ua.news


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO