Скіфське золото: шанси на повернення колекції та інших цінностей окупованого Криму

Скіфське золото: шанси на повернення колекції та інших цінностей окупованого Криму

Загрузка...

Україна відстоює свої права у міжнародних судах проти російської агресії не тільки щодо суверенітету, економіки, енергетики, порушень прав людини. 565 експонатів Скіфського золота – унікальної колекції історичних коштовностей України – стали предметом судового розгляду з Росією.

Кому по праву належить золота спадщина скіфів – вирішує Суд Амстердама. 5 років тому туди звернувся амстердамський музей Алларда Пірсона, де виставлялася колекція. Музей отримав право на експозицію українських коштовностей з музеїв Києва і Криму у той час, коли півострів ще знаходився у складі України.

Після анексії Криму Росією, музей Пірсона подав клопотання до суду для встановлення, кому необхідно повернути Скіфське золото – державі Україні або ж до кримських музеїв. Розповідаємо подробиці резонансної справи та шанси Києва повернути колекцію на батьківщину.

Історія спору

У 2013 році музей Амстердама Алларда Пірсона домовився з музеями України про передачу близько 600 експонатів Скіфського золота для організації виставки в Нідерландах «Крим – золотий острів у Чорному морі». Після закінчення експозиції, 19 предметів колекції, які були запозичені в Музеї історичних коштовностей Києво-Печерської Лаври, повернулися в Україну.

Основна ж частина зібрання була взята із галерей Криму, який на момент домовленостей про виставку, перебував під контролем Києва. Коли постало питання повернення скарбів, кримський півострів уже був анексований Росією. І Україна, і окупант претендували на повернення колекції.

Позиції сторін

Своє законне право на Скіфське золото Київ аргументує тим, що колекція належить до Музейного фонду України, незалежно від окупації півострова.

«Експонати не можуть бути повернуті на окуповані території, які тимчасово перебувають не під контролем України»

— позиція України у справі про Скіфське золото

Росія в особі кримських музеїв – Керченського і Бахчисарайського історико-культурних заповідників, Севастопольського «Херсонеса Таврійського» і Центрального музею Тавриди у Сімферополі наполягає на тому, що предмети колекції були взяті із кримських галерей, тому і повинні повернутися назад.

Амстердамський музей звернувся до суду за роз’ясненням, кому належить Скіфське золото. У грудні 2016 року Окружний Адміністративний Суд Амстердама прийняв рішення на користь України.

Своє рішення суд аргументував нормами міжнародного права і конвенцією ЮНЕСКО, згідно з якими твори мистецтва повинні бути повернуті суверенній державі, що надавала їх для тимчасової експозиції. Колекція є спадщиною України незалежно від того, де раніше знаходилися її окремі експонати, тому повинна бути повернута державі.

Апеляція окупантів

У січні 2017 року кримські музеї подали апеляцію, розгляд якої було призначено на 11 березня 2019 року.

«Ні законодавством України або Нідерландів, ні міжнародним правом не передбачені правові підстави для передачі або переміщення предметів, які на даний момент знаходяться в Амстердамі, у Київ, де вони ніколи не були»

— аргументи Росії у справі про Скіфське золото

Представництво інтересів окупанта веде одна із провідних юридичних фірм Нідерландів, розповіла деталі справи перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова:

«Їх захист наполягає на тому, що це майнове питання між музеями – Музеєм Алларда Пірсона і 4 кримськими музеями, а не політичне. Мовляв, був договір між музеями – цінності привезли з Криму і повинні бути повернуті до Криму»

— Еміне Джапарова, перший заступник міністра інформаційної політики України

Україна надала суду додаткові докази на свою користь, повідомив міністр культури Павло Петренко:

«Держава Україна 15 лютого 2019 року подала додаткові докази, серед яких – експертний висновок з питань застосування Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року професора Франческо Франчіоні та експертний висновок з питань міжнародного публічного права, які мають значення для розгляду справи, професора Ніко Шрейвера»

— Павло Петренко, міністр культури України

Шанси України на скіфські коштовності

Рішення за апеляційною скаргою у цій суперечці буде винесене орієнтовно 11 червня 2019 року. Якщо російська сторона програє справу, очевидно, що наступним етапом буде касаційне клопотання, розповів заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов:

«Сторона, що програла, а ми впевнені, це будуть так звані кримські музеї, має право подати касацію до Верховного суду Нідерландів, який є остаточною інстанцією. Весь процес може тривати до року включно із винесенням рішення»

— Сергій Пєтухов, заступник міністра юстиції України

У разі виграшу справи Україною, держава зобов’язана відшкодувати музею Алларда Пірсона витрати на зберігання колекції за весь період розгляду спору. На момент винесення рішення по першій інстанції, тобто на грудень 2016 року, ця сума становила 111 тисяч євро. Очевидно, що до середини 2019 року, цифра збільшиться. Російська сторона буде зобов’язана відшкодувати вартість юридичних послуг та адміністративні збори на розгляд.

Юристи запевняють, що шанси України – високі, так як право суверенної держави на історичні цінності закріплено міжнародними нормами і конвенцією ЮНЕСКО, підписантами якої є і Київ, і Москва. Крім цього, держава володіє переважними правами у питаннях вибору місця повернення таких цінностей, якщо вони перебували за межами країни під час міжнародних виставок.

Які цінності втратила Україна після анексії?

Втрати України від анексії Криму прийнято рахувати у доларах або будь-якому іншому грошовому еквіваленті. За офіційними даними, це понад трильйона гривень. Але крім матеріальних активів, виробничих потужностей, території, частини населення, потенціалу надр, є і цілий пласт культурного і сучасного наукового доробку, що тимчасово відійшов до окупанта.

Однією з найбільш значущих таких втрат є Кримська астрофізична обсерваторія біля Сімеїзу. В її володіннях – 11 телескопів, один з яких був найбільшим в Україні і серед країн СНД. Діаметр його дзеркала становить 2,6 м, призначений для дослідження сонця.

«Кримська астрофізична обсерваторія виконувала важливу роль в космічній програмі України і міжнародних дослідженнях космосу. Вона входить до мережі Міжнародної служби лазерної локації супутників»

— Ярослав Яцків, академік НАН України

1,2 млн експонатів – така загальна кількість історичних цінностей, збережених в музеях Криму на момент окупації. Крім Скіфського золота, тут зібрані предмети мистецтва, цінні полотна епохи Відродження і пізніших періодів, військова та промислова атрибутика, ювелірні прикраси. Серед найбільш значущих:

  • Картинна галерея Івана Айвазовського у Феодосії – 12 тис. експонатів;
  • Художній музей ім. Михайла Крошицького у Севастополі – 8 тис. предметів;
  • Національний заповідник «Херсонес Таврійський» – 200 тис. експонатів – той самий музей, що зараз намагається відсудити в України Скіфське золото.

Складність у тому, що Україна не володіє даними, що саме знаходилося у Кримських сховищах, так як усі архіви і відомості велися в самих музеях. Відповідно, у Києва немає можливості повертати націоналізоване окупантами майно через суд. Єдиного реєстру цінностей не існувало, а тільки загальна статистика Мінстату:

«За даними Держкомстату, на 1 січня 2014 року у Автономній республіці Крим діяло 35 музейних закладів, в яких зберігалося 928 177 музейних предметів державної частини музейного фонду України. У Севастополі – 5 музейних закладів, в яких зберігалося 322 406 музейних предметів державної частини музейного фонду України»

— інформація Міністерства статистики України

Існує інформація, що після анексії багато цінностей були вивезені з окупованого Криму до Росії морем. Спростувати або підтвердити цю інформацію в України шансів мало, так як достовірно не відомо, що і куди вивозилося. Ймовірно, що ця спадщина для нашої країни тимчасово втрачена.

Як і лавандові поля уздовж траси Сімферополь-Севастополь, кримські виноградники, Чорноморський шельф із перспективними родовищами природного газу та інші надбання Криму. Ці питання не списані з рахунків і залишаються на порядку до дня повної деокупації півострова.

Скіфське золото на момент анексії знаходилося в Нідерландах, ймовірно, це той щасливий випадок, коли в України є реальний шанс повернути унікальну історичну спадщину вже у недалекому майбутньому.

ua.news


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO