Справа Крисіна: Затягнути за будь-яку ціну

Справа Крисіна: Затягнути за будь-яку ціну

Загрузка...

Судові засідання у справі відомого тітушки Юрія Крисіна продовжують буксувати. Мова про Дарницький районний суд, який має розглядати провадження, в якому Крисіна підозрюють у причетності до викрадення людини, катуванні і застосуванні невибіркового насильства щодо учасників Революції гідності. Попри, здавалося б, принципову позиції судді Любові Леонтюк і розписаний наперед графік зустрічей у судовій залі, за 5 місяців засідань суд спромігся почати лише заслуховування обвинувального акту. Та й то не без труднощів.

До всього, прокуратуру у даному провадженні піджимають строки, адже пані Леонтюк восени має виходити на пенсію. Тож цілком імовірно, вона уже не встигне розглянути це провадження. В той же час, і сам обвинувачений Крисін, і його адвокати, скидається на те, усіма силами намагаються затягнути судовий розгляд. Як просуваються справи у Дарницькому райсуді, в чому конкретно звинувачують Крисіна і які ризики існують для нового провадження розбирався INSIDER.

Безкінечні читання

–        Після повернення в Україну Крисін, перебуваючи в Києві, отримав грошову винагороду у розмірі близько $200 тис, – голосно читає прокурор Олексій Донський, представник державного обвинувачення у провадженні щодо Юрія Крисіна.

–        Які 200 тисяч?! Ну які 200 тисяч?! Що це за брєд взагалі?! Ну скільки це вже можна слухати?! От які 200 тисяч?! – чути з колонок голос обвинуваченого.

–        Крисін! Дотримуйтеся порядку! Інакше наступного разу ми вас доставимо прямо до зали суду! – намагається спинити потік слів суддя Леонтюк.

Судове засідання призупиняється. Прокурор із суддею намагаються заспокоїти рознервованого Крисіна. Врешті вирішують – обвинувальний акт дочитають до кінця абзацу. А останні 10 сторінок залишать на наступний раз.

Власне, у такому ключі відбувалися майже всі засідання у Дарницькому райсуді. Крисін голосно заперечував свою вину, адвокати його підтримували, прокуратура й суд намагалися якщо не перекричати, то переговорити найвідомішого тітушку країни, причетного до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія. Часом з ним у словесні перепалки вступала і мати убитого, що підвищувало градус напруги до нових висот.

Поки тривали судові засідання, Крисін встиг переїхати до СІЗО, став “відвідувати” суд по відеозв’язку і отримав рішення апеляційного суду на вирок судді Олега Лінника. Нагадаємо, той засудив тітушку до 2 років умовного покарання за “хуліганські дії” щодо Веремія. У матеріалах справи, не без допомоги прокурора Євгена Красножона, йшла мова не про вбивство журналіста, а лише про побиття. Бо помер журналіст через втрату крові від вогнепального поранення. А Крисін нібито бив Веремія до того, як загиблого підстрелили (щоправда, відеосинхронізація, підготовлена волонтерами, стверджує протилежне – по всьому виходить, що Веремія били і до, і після поранення). Максимальна санкція за “хуліганку” була 7 років тюрми. Однак Шевченківський райсуд в особі Лінника вирішив, що достатньо буде умовного покарання. Мовляв Крисін розкаявся і допомагав у розслідуванні. Апеляційний суд із цим твердженням не погодився і вирішив присудити Юрієві Крисіну 5 років реальної тюрми, замість умовної. Детальніше про це читайте у матеріалі “5 років для Юрія Крисіна” .

Між тим, у Дарницькому районному суді продовжували розглядати провадження за новими обвинуваченнями. З нового – Крисіна підозрювали у тому, що він “здавав в оренду” групи тітушок, якими керував такий собі Олексій Чеботарьов (прокуратура підозрює його у зв’язках із колишнім очільником МВС Віталієм Захарченком, а журналісти – із керівництвом групами тітушок і тіньовим ринком спирту, чоловік нині переховується). Крім того, мова йшла і про те, що перед побиттям Веремія група тітушок Крисіна закидала світлошумовими гранатами барикади протестувальників на вул. Прорізній. Однак для того, аби озвучити всі ці факти, знадобилося майже півроку судових засідань.

Зліва Чеботарьов

Від початку Крисін та його адвокати взялися саботувати судовий процес. До зали засідань не з’являвся то сам підозрюваний, то його адвокати. Причини були різні – нібито загроза життю Крисіна, зайнятість адвокатів в інших судових процесах, непоінформованість адвокатів про графік роботи суду тощо. Часом обвинувачуваний просто відмовлявся виходити зі своєї камери в СІЗО. Щонайменше тричі Крисін разом із адвокатами намагався оголосити відвід судді Леонтюк. І як мінімум один раз вони ж намагалися відвести зі справи прокурора Донського. Однак кожного разу марно.

Врешті, після одного з таких відводів, поки захист тітушки радився, прокурор Донський почав читати обвинувальний акт. Під час читання Крисін намагався переконати присутніх, що йому раптово стало погано і терміново треба відвідати лікаря. Врешті суд був змушений піти на перерву, заслухавши лише 20 із 60-ти сторінок обвинувального акту. Наступного ж засідання прокурор зміг прочитати дещо більше – майже 30 сторінок. Останні 10 лишили на 20 липня, але того дня не з’явилися адвокати. Тож суд знову не зміг завершити із читанням обвинувального акту. Хоча і вже озвучені матеріали виглядають доволі цікаво.

Викрадення, катування і… Жилін

Обвинувальний акт розповідає деталі про викрадення й катування людей, світлошумові гранати і вбивство Веремія. Однак якщо остання історія завдяки старанням родичів загиблого і його адвокатів стала відома широкому загалу, то деталі про інші злочини озвучили чи не вперше.

Тож, згідно із даними Департаменту спецрозслідувань, по послуги до Юрія Крисіна в першій половині січня звернувся згаданий вище Чеботарьов. Оскільки йому потрібні були додаткові “ресурси” у вигляді “спортсменів” для протидії акціям протесту. І Крисін нібито на цю пропозицію погодився, хоча й планував відпочинок за кордоном. Він делегував управлінські повноваження своїм поплічникам: Сергію Чемесу (нині проходить у тому ж провадженні, що й Крисін у Дарницькому райсуді) та Павлу Бялаю (арештований, також фігурує в одному з кримінальних проваджень щодо Майдану). Після чого придбав собі сім-карту для розмов з-за кордону і полетів відпочивати.

Між тим, Чемесу та Бялаю за дорученням Чеботарьова 20-21 січня телефонує такий собі Роман Щінкин. І дає настанови: зібрати приблизно 400 “спортсменів” для блокування в’їздів на Київ. Аби спільно з силовиками не пропускати мітингувальників з регіонів на Майдан. Окрім того, на Київ з Харкова 20 січня висуваються тітушки з організації “Оплот” та їхній керівник Євген Жилін. Завдання у них були аналогічні – чергувати на в’їздах до Києва і не пропускати майданівців до столиці. Слідство стверджує, що переміщувалися по Києву тітушки у трьох автобусах, а блокували вони в’їзди на трасі Київ-Вишгород, Київ-Варшава та Київ-Одеса.

Попутно в районі метро “Бориспільська”, в лісі, приблизно 21 січня тітушки розбивають наметовий табір, який беруться охороняти поплічники Крисіна. Туди, за версією слідства, “спортсмени” мали звозити викрадених активістів. Туди ж їм завезли бити та охорону.

 фото ZN.UA

Ввечері 21 січня бійці Жиліна провокують сутичку із активістами в районі метро “Петрівка” (нині – “Почайна”). Туди підтягується Автомайдан. Але поки триває конфлікт, тітушки примудряються у вестибюлі метро викрасти людину – Владислава Іваненка. Його плутають з майданівцем, б’ють, силою тягнуть в один з автобусів. Після чого возять Києвом. В процесі Іваненка продовжують бити, намагаючись отримати від нього зізнання в участі у протестах. Попутно питають про те, хто і як фінансує Майдан.

Врешті, викраденого привозять до табору на “Бориспільській”. І допит продовжують уже там. В екзекуціях, за словами прокурора Донського, бере участь особисто Жилін. Питання ставлять ті ж самі: хто і як фінансує Майдан. І намагаються вибити з Іваненка зізнання про участь у протестах. Доходить навіть до телефонних дзвінків дружині. Однак під ранок його відпускають, так і не отримавши нічого. Слідство переконує: викрадений взагалі не брав участі у протестах, тітушки його банально переплутали з активістом.

Разом із тим, прокуратура запевняє: весь час, поки тітушки чергували на в’їздах до Києва, провокували конфлікт з Автомайданом, викрадали Іваненка – Крисін був із ними на зв’язку. Наказував слухатися Чеботарьова та обіцяв за це гроші. Але найцікавіше в цій історії з викраденням починається наприкінці. По своєму поверненні до Києва 22 січня, Крисін, за словами прокуратури, отримує за “оренду” тітушок $200 тис. Своєму поплічнику Чемесу з цієї суми він нібито передає $15 тис. Чемес, у свою чергу, зустрічається із своїми “колегами”, які організовували рядових “спортсменів”. І виплачує їм по $500. Плюс передає невстановлену суму для оплати цих “рядових”. Охоронці ж табору на “Бориспільській”, стверджує прокуратура, отримали за “роботу” по 800 грн.

Судячи з обвинувального акту, прокуратура також змогла отримати дані про телефонні дзвінки між тітушками. Однак більше деталей можна буде дізнатися, коли суд перейде до дослідження доказової бази. Але скидається на те, що це станеться не скоро.

Відвернути неминуче

Навіть після того, як апеляційний суд засудив Крисіна на 5 років тюрми, він та його адвокати не припинили тягнути час. І хоча вони наголошують, що ототожнювати клієнта й адвоката неприпустимо, можна говорити, що в даному випадку вони мають спільну ціль – дочекатися відставки судді. Адже в подальшому є шанс потрапити до більш лояльного служителя Феміди, а то й узагалі перевести справу до Шевченківського районного суду. Який уже давав умовне покарання за злочин. Теоретично, можна навіть сподіватися на повторення сценарію із справою Веремія: коли судові засідання закриють для суспільства під будь-яким приводом. Наприклад, через умовну загрозу життю та здоров’ю обвинуваченого.

Прокуратура каже: суддя Леонтюк могла б встигнути розглянути провадження за півроку, якби не було тривалого затягування суду.

“Повноваження судді спливають у вересні. Вона розглядає справу до своєї пенсії. Певно, провадження щодо Крисіна вона розглянути вже не зможе. Хоча, якби засідання відбувалися нормально, вона могла б встигнути за ці півроку. Навіть більше – теоретично вкластися у строки можна було навіть якби ми почали нормальні засідання по суті на початку липня”, – переконаний Олексій Донський.

Адвокат Євгенія Закревська, яка представляє родину Веремія у провадженні, переконує – жодного засідання не зірвали з вини суду, прокуратури чи потерпілих.

“Суддя призначає засідання досить часто. І очевидно націлена розглянути справу в розумні терміни – як це і передбачено КПК. Жодного разу не було зірвано засідання з вини потерпілих. Прокуратура також відповідально ставиться до цієї справи. Було буквально одне чи два перенесених засідання з технічних причин, які ні від кого не залежали”, – говорить вона.

Закревська переконана – неявки трьох адвокатів Крисіна, їх “неузгодженість” – це свідома стратегія для затягування справи.

 Крисін і його адвокат

“Три заяви про відвід, постійні неявки захисників Крисіна, незважаючи на їхню кількість. Їхня “показова” неузгодженість між собою. Відмови обвинуваченого виходити із камери, скарги на здоров’я, які не підтверджуються об’єктивними медичними даними. Все це гарні приклади використання процесуальних можливостей захисту для затягування справи. Так звані процесуальні диверсії. Очевидно, що власне правосуддю така поведінка явно шкодить”, – зазначає адвокат.

Попри те, що прокуратура звернулася до дисциплінарної комісії адвокатури, вплинути на ситуацію майже неможливо. Про це говорять і адвокати потерпілих, і держобвинувачення. Захисники ж Крисіна, очікувано, все заперечують. І в той же час постійно заявляють, що нібито родич судді Леонтюк приходив до Крисіна й намагався запропонувати йому “вирішити питання”. Втім, доказів на підтвердження цих слів поки не надавали.

Разом із тим, є інший важливий нюанс: нині суддя Леонтюк проходить атестацію. Чи краще сказати “проходила”. За інформацією джерел INSIDER, нині атестація “призупинена” з невідомих причин. Потенційно це може стати одним із факторів впливу на суд. Адже завдяки проходженню атестації зарплата судді може значно зрости – у 6-7 разів. І, відповідно, від розміру цієї зарплати залежатиме й пенсія, до якої судді лишилося трохи більше місяця.

Попри все, суд таки намагається продовжувати свою роботу. Найближче засідання призначене на 26 липня. Зважаючи на неявку адвокатів Крисіна, йому вкотре призначили безкоштовного захисника. Для зачитування останніх сторінок обвинувального акту, яких лишилося менше десятка. А далі суд має перейти до вивчення доказів і допиту свідків. Але можливостей для зриву судових засідань і у Крисіна, і його адвокатів достатньо. Питання в тому, чи вони ними скористаються.

Єгор Федорів, для INSIDER


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO