Війна на Донбасі. Чому Україні треба бути у підвищеній готовності

Війна на Донбасі. Чому Україні треба бути у підвищеній готовності

Загрузка...

Про те, чого чекати від Путіна на Донбасі

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про «надії та шанси» на те, що «найближчим часом» Москва під впливом міжнародного тиску може поступитися, і Україна зможе повернути окуповані території Донбасу. І таке повернення Україна може здійснити без застосування військових – за допомогою поліцейської операції, при цьому чисельністю лише в 2 тис. осіб.

Гадки не маю, про що говорить Арсен Аваков. Можливо, в нього є якась інформація. Ніякі внутрішні та зовнішні фактори не говорять мені про те, що ситуація, в якій Путін під міжнародним тиском віддасть Донбас, в принципі можлива. Навіть не в найближчому часі, а взагалі – хоч в якому-небудь.

Не можу собі уявити й проведення такої поліцейської операції на Донбасі. Востаннє, коли знімали Ігоря Плотницького в так званій ЛНР і там був «переворот», внутрішні заворушення, відразу зайшло шестеро російських батальйонних тактичних груп, які стали на лінію розмежування. Ми вже маємо перевірочну реакцію Кремля на можливі спроби української армії щодо визволення Донбасу. У такому масштабі піврічні події – ще свіжі.

Виходить, є ознака того, що за найменшого натяку на звільнення Росія негайно введе свої війська і буде «нормальна» війна: регулярна армія на регулярну армію. Ми, звичайно, когось там поб’ємо та навіть просунемося вперед, але великою ціною, і точно про звільнення Донбасу не буде йти мови.

А от щоб поліцейські сили без ЗСУ… Ну, я не знаю. Можливо, Господь Бог шепнув Авакову щось таке, чого ми з вами не знаємо. Це нереально з будь-якої точки зору. Навіть якщо завтра росіяни з якоїсь причини виведуть свої війська з Донбасу, все одно сама лише поліція не впорається. Коли Аваков говорить про 2 тисячі осіб, я взагалі не розумію, що мається на увазі. Як мінімум цю місію потрібно буде прикривати уздовж державного кордону Збройними силами України. Тому що сьогодні росіяни вийшли [з Донбасу], а завтра захочуть зайти. Потрібно встановлювати гарнізони українських Збройних сил, щоб ситуація не повторилася. Загалом, це дуже дивна заява.

Що стосується ймовірних дії Кремля у зв’язку з чемпіонатом світу з футболу, то ми пам’ятаємо, що нещодавні дві війни – грузинську і захоплення Криму – Путін прикривав якраз спортивними змаганнями міжнародного масштабу, двома Олімпіадами. Нам варто перебувати в стані підвищеної готовності на період чемпіонату світу. [Голова СБУ Василь] Грицак заявив у Берліні, що можливі провокації на російській території, в яких звинуватять українців і які створять прецеденти для вторгнення, загострення або якогось удару заради відплати.

Увесь час існування путінського режиму показує, що періоди проведення спортивних змагань є вкрай проблематичними і потребують підвищеної уваги. Складно сказати, як себе поведе Путін, тому що рішення ухвалюються в одній голові, і ще ніхто не навчився туди заглядати. Але можна говорити про певні тенденції і навіть імовірності. Точно можна сказати, що у Росії немає жодного приводу знижувати інтенсивність бойових дій на Донбасі.

Чи в у неї підстави загострювати її – це велике питання, дискусійне. Але точно не знижувати. Вони будуть «гріти» процес: їм потрібна млява війна. Тому що розігрітий військовий процес означає розігрітий політичний процес – щоб були переговорні позиції, було про що торгуватися, щоб з ними весь час перемовлялися. У них для цього, по суті, один інструмент – активна війна на Донбасі. Ну і ще сирійська війна…

glavcom.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO