На яких підставах українці можуть в’їхати в Євросоюз і для кого планують...

На яких підставах українці можуть в’їхати в Євросоюз і для кого планують відкрити кордони

Загрузка...

Після початку пандемії коронавірусу карта поїздок для українців значно зменшилася. Частина країн виставляють певні вимоги для в’їзду, а інші, це стосується країн Шенгенської зони, закрилися і впускають лише певні категорії громадян. «Слово і діло» пропонує подивитися, на яких підставах зараз можна в’їхати в ЄС з України, а також для кого найближчим часом планують відкрити кордони.

З минулого року безвізовий режим із країнами Євросоюзу припинений через пандемію. Туристичні поїздки з третіх країн можливі лише за умов:

  • в країні кількість нових випадків COVID-19 не перевищує 25 на 100 тисяч населення за останні 14 днів;
  • в країні роблять більше 300 тестів на 100 тисяч осіб протягом тижня;
  • кількість позитивних тестів за останній тиждень не перевищує 4%.

Поки що під ці критерії потрапляють тільки Китай, Південна Корея, Таїланд, Австралія, Нова Зеландія, Сінгапур, Руанда, Ізраїль.

Громадянам інших країн для в’їзду в Шенгенську зону потрібні вагомі підстави. Обмеження на в’їзд не поширюються на довгострокових резидентів країн ЄС, прикордонників, медичних працівників, дипломатів, співробітників міжнародних і гуманітарних організацій, військовий персонал, моряків, членів сімей громадян ЄС та осіб, які їдуть в ЄС за сімейними обставинами.

В’їзд для сезонних робітників

Один із варіантів потрапити в закриту для більшості подорожувальників Шенгенську зону – влаштуватися на сезонні роботи в сфері сільського господарства.

Сезонним працівникам, які зберігають своє основне місце проживання в третій країні, легально і тимчасово перебувати на території ЄС для виконання сільськогосподарських робіт, в’їзд дозволений. Обов’язкова умова – наявність трудового договору між працівником і роботодавцем. Також має бути і дозвіл на роботу в країні.

Поїздка за сімейними обставинами

Тут досить широкий спектр можливих причин для в’їзду в Євросоюз. Це може бути поїздка для відвідування дитини, для екстреної допомоги члену сім’ї, весілля або похорон родича, поїздка для народження дитини.

Щоб підтвердити мету поїздки потрібні документи – підтвердження права опіки над дитиною, запрошення на весілля, свідоцтво про смерть, сертифікат з очікуваною датою тощо.

Транзитна поїздка

Громадянам третіх країн, яким необхідно транзитом прослідувати через Євросоюз, в’їзд також дозволений. Більше того, в країні можна залишатися на будь-який необхідний для транзиту час (в розумних межах, наприклад, зупинитися на ніч).

При собі потрібно мати доказ подальшої поїздки – квиток, посадковий талон тощо.

В’їзд для осіб, які потребують міжнародного захисту

Навіть під час карантину в країни Євросоюзу можуть потрапити особи, які потребують міжнародного захисту. Для цього жодних підтверджувальних документів не потрібно.

Крім того, дозволено право на в’їзд для отримання медичної допомоги. Для цього потрібна довідка, що підтверджує потребу людини в певних медпослугах.

В’їзд для студентів

У Євросоюз зараз також можуть в’їхати громадяни третіх країн, мета поїздки яких – навчання. Щоб в’їхати на таких умовах потрібно бути зарахованим до навчального закладу на очну форму навчання, в результаті якого буде отримана визнана державою кваліфікація або ступінь.

Як підтвердження у людини повинен бути документ з інформацією про зарахування, студентський квиток, свідоцтво про відвідування курсів тощо.

В’їзд для висококваліфікованих працівників із третіх країн

Право на в’їзд мають також висококваліфіковані працівники з третіх країн, «чий високий рівень навичок і досвіду необхідні для того, щоб зробити свій внесок у відновлення економіки після пандемії».

У цю категорію входять також спортсмени та їхній персонал, професійні виконавці, журналісти (які повинні особисто бути присутніми на заході, щоб повідомити новини), вчені.

З підтверджувальних документів потрібен трудовий договір, дозвіл або запрошення на роботу або на участь в заході, міжнародна прескарта для журналістів тощо.

ЄС готується відкрити кордони: чого чекати українцям

Від травня Єврокомісія оприлюднила проєкт рекомендацій щодо відкриття кордонів для «несуттєвих поїздок», іншими словами для поїздок із туристичною метою.

Попередньо в країни Євросоюзу хочуть пускати громадян зі списку «безпечних країн» або тих, хто вже завершив процедуру вакцинації.

В’їзд вакцинованих громадянам буде дозволено за таких умов:

  • людина повинна отримати обидві дози вакцини (у випадку з Johnson & Johnson – одну);
  • друга доза вакцини повинна бути введена не пізніше ніж за 14 днів до в’їзду в ЄС;
  • повинна бути використана вакцина, схвалена для застосування в Євросоюзі. На даний момент схвалені препарати AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson і Moderna.

Крім того, при собі потрібно мати документ, що підтверджує проведення вакцинації. Країни ЄС зберігають для себе право перевіряти справжність сертифікатів, виданих в інших країнах. В Україні, нагадаємо, хочуть розробити такий сертифікат до 1 липня: в МОЗ зазначили, що там буде вся інформація, яку прогнозовано будуть вимагати ЄС і ВООЗ.

Щоб країна потрапила в список «безпечних» в контексті поширення коронавірусу, за останні 14 днів має бути зафіксовано щонайбільше 100 нових випадків на 100 тисяч населення. Тоді країна буде у «зеленій» зоні.

За даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань, в Україні зараз припадає трохи більше 300 випадків на 100 тисяч осіб. Так що ми в цей критерій поки що не потрапляємо.

https://www.slovoidilo.ua/2021/05/11/stattja/suspilstvo/yakyx-pidstavax-ukrayinczi-mozhut-vyixaty-yevrosoyuz-koho-planuyut-vidkryty-kordony

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO