Обама хоче зробити Росії “атата”

Обама хоче зробити Росії “атата”

Загрузка...

Росія вважає ворожим закон про підтримку України, який ухвалив Конгрес США, і сподівається, що президент Барак Обама його не підпише. Про це в інтерв’ю заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров.

Він пообіцяв, що Росія у своїх діях у відповідь виходитиме з того, чи підпише цей документ президент Обама, пише Українська Правда.

“Цей крок США, звісно, ворожий. У президента є вибір: підписувати цей закон чи не підписувати”, – заявив Лавров.

“Виходитимемо з конкретних учинків у тому, що стосується запровадження цього закону в дію, й у тому, що стосується його практичного застосування”, – додав міністр.

Характеризуючи ухвалений Конгресом США документ, Лавров пояснив, що “заходи, які викладено в цьому законопроекті, значною мірою є пропозицією американському президентові діяти на власний розсуд”.

Проте Лавров визнав, що в документі є й “вимоги до нього (Обами. – Ред.), положення, які зобов’язують його вжити заходів щодо, зокрема, “Рособоронекспорту”.

“Причому ці заходи мають поширюватись екстериторіально, зокрема і на партнерів тих наших компаній, щодо яких діють американські санкції. Ця практика нелегітимна сама собою, як, по суті, нелегітимні і санкції, що запроваджують в обхід Радбезу ООН”, – обурився Лавров.

Він нагадав, що в багатьох російських підприємств військово-промислового комплексу є партнери і в Україні.

“Тому бити по промисловості наших українських сусідів, які і без того перебувають у скрутному становищі, – це контрпродуктивно з погляду американських інтересів”, – сказав Лавров.

“Уже сам цей приклад свідчить, що в основі всієї цієї затії лежить зовсім не турбота про Україну, а таке маніакальне бажання карати Росію за всі мислимі та немислимі гріхи”, – додав голова МЗС РФ.

Як відомо, Конгрес США схвалив акт “Про підтримку свободи в Україні”, який, зокрема, надає право Обамі запровадити додаткові санкції проти російського енергетичного сектору та компанії “Рособоронекспорт”.

Цим актом також передбачено можливість надання допомоги з боку США військовому, оборонному, енергетичному та цивільному секторам в Україні, а також внутрішньо переміщеним особам.

Згідно з рішенням РНБО, всі українські підприємства ВПК зобов’язані припинити свою співпрацю з Росією.