Вступна кампанія-2017: Що треба знати

Вступна кампанія-2017: Що треба знати

Загрузка...

Міністерство освіти та науки встановило три категорії коефіцієнтів для абітурієнтів: галузевий, регіональний та сільський.

16 червня в Україні завершилася основна сесія зовнішнього незалежного тестування. Її учасники вже отримали свої результати, і більшість з них чи їх батьків вже визначилися – яким саме вишам вони продемонструють свої здобутки ЗНО. В свою чергу Міністерство освіти та науки приготувало для вступників декілька сюрпризів. Сподіваємося, що приємних.

Цього року вступна кампанія розпочнеться з 12 липня – саме в цей день абітурієнти можуть подавати заяви до вишів. Як і  минулого року процедура вступу буде проводитися в електронному вигляді через сайт ez.osvitavsim.org.ua

Втім, щоб не створювати зайвого  навантаження на систему, і надати вступникам можливість зважити свої шанси, МОН вирішило розвести в часі реєстрацію абітурієнтів на сайті і саму подачу заяв.

Так зареєструвати електронний кабінет можливо буде з 29 червня на сайті ez.osvitavsim.org.ua

Подання заяв  на вступ до вищих навчальних закладів триватиме з 12 по 26 липня.

Цьогоріч всі вступники подають заяви до вишів у електронній формі, як на денну та і на заочну форми навчання. Виняток є тільки для тих категорій, які мають спеціальні умови, вступають за квотами або мають розбіжності в написанні прізвища, ім’я та по-батькові в документах про освіту та сертифікатах ЗНО. В цих випадках абітурієнти мають змогу подати документи до приймальних комісій вишів у паперовій формі.

Абітурієнти можуть подати дев’ять заяв на місця бюджетного або регіонального замовлення, не більше ніж на 4 спеціальності.

Як і в минулому році при поданні заяв вступник обирає пріоритетність для кожної своєї заяви, де 1 – це найвищий пріоритет.

У Міністерстві радять не поспішати подавати одразу всі заяви, а ретельно вивчити конкурсні пропозиції вишів та бути уважними при заповненні електронних форм.

Важливо: Якщо вступник помилився при заповненні заяви, або є питання щодо вибору спеціальності, до моменту реєстрації заяви в навчальному закладі він може ії скасувати. Якщо заява вже зареєстрована в навчальному закладі, то при ії скасуванні поновити її вже неможливо.

При необхідності  абітурієнти мають можливість отримати консультацію щодо роботи в електронному кабінеті вступника за телефоном (044) 239-86-18 та електронною поштою [email protected]

На сайті ez.osvitavsim.org.ua розміщено інструкцію по заповненню заяв і відповіді на поширені запитання.

Також, в приймальних комісіях при ВНЗ будуть надавати технічну підтримку з питань подання заяв через електронні кабінети.

«Якщо абітурієнт не може з дому подати заяву або вдома в нього немає інтернету,  він може прийти в приймальну комісію,  і йому допоможуть це зробити», – поінформувала міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Оприлюднення рейтингових списків для абітурієнтів, які подали документи на денну форму навчання, і вступають за сертифікатам ЗНО, творчими конкурсами, вступними іспитами та квотами, відбудеться не пізніше 12 години 1 серпня. Виконання вимог до зарахування та зарахування на бюджетну форму навчання – не пізніше 5 серпня. На контрактну форму навчання зарахування проводиться до 30 вересня.

ЩО НОВОГО У ВСТУПНІЙ КАМПАНІЇ-2017

Цього року для вступників запровадили так звані коефіцієнти до конкурсного балу. Міністерство освіти та науки встановило три категорії коефіцієнтів: галузевий, регіональний та сільський.

«Ми мотивуємо наших абітурієнтів, щоб вони зважили:  чи варто обов’язково їхати до Києва, чи можна все-таки навчатися ближче до місця проживання. Тому що серед регіональних  університетів ми теж маємо хороші вищі навчальні заклади. … Сільський коефіцієнт повинен посприяти підтримці дітей з сільської місцевості….  Ми розуміємо, що сьогодні, на жаль, ми не можемо створити рівні умови доступу до  якісної освіти в селі і місті. На даний момент вважаємо , що сільську молодь потрібно підтримати», – пояснила нововведення Лілія Гриневич.

Галузевий коефіцієнт складає 1,03 і надається тим вступникам, які подали заяву з першою пріоритетністю на спеціальності природничо-математичного та інженерно-технічного спрямування.

Регіональний коефіцієнт становить: 1 у Києві; 1,01 – у Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі; 1,03 – в переміщених навчальних закладах , а також  навчальних закладах Луганської та Донецької областей; 1,02  – в навчальних закладах на інших територіях України.

Сільський коефіцієнт  становить 1,02. Використовувати його мають право ті вступники, які закінчили загальноосвітній навчальний заклад у сільській місцевості у 2017 році та проживають у сільській місцевості. Для отримання цього коефіцієнту потрібно надати довідку, яка підтверджує реєстрацію вступника у сільській місцевості. Видають такі довідки органи місцевої влади або державної міграційної служби.

Конкурсний бал буде помножуватися на коефіцієнти автоматично в Єдиній державній базі з питань освіти.

Таким чином, якщо, наприклад, у вступника конкурсний бал без коефіцієнтів становить 150, а він при цьому здобув  коефіцієнт 1,01, то відповідно він   матиме бал 151, 5.

«Регіональний коефіцієнт може бути встановлений після того, як вступник зареєстрував заяву до відповідного навчального закладу. Те саме стосується галузевого коефіцієнту. Щодо сільського коефіцієнту: вступник сканує свою довідку, завантажує ії в електронному кабінеті, вищий навчальний заклад переглядає цю довідку, дані атестату, і якщо допускає вступника до конкурсу, підтверджує відповідний сільський коефіцієнт», – розповів директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

ХТО МАЄ ПІЛЬГИ

Держава також обіцяє певні пільги при вступі до вишів учаcникам Антитерористичної операції, дітям загиблих в АТО. Зокрема, учасники АТО при вступі можуть обирати – складати іспит чи вступати за результатами ЗНО. Також при вступі для них діє так звана  квота-1, яка забезпечує право на навчання за державний кошт.

«Учасники  АТО так само будуть мати право  безоплатного проживання у гуртожитках, і ми  ретельно намагатимемося, щоб всі ветерани АТО, учасники бойових дій, якщо вони бажають продовжувати освіту і склали вступні іспити, мали можливість навчатися  на місцях державного замовлення», – пообіцяла міністр Гриневич.

Спеціальні умови діють для дітей учасників АТО, зокрема, на першочергове зарахування до ВНЗ та переведення на бюджетне місце навчання.

«Для цього вони мають вступити на контракт, і коли для цього буде можливість, вони можуть перевестися на бюджет. Натомість діти загиблих в АТО мають беззаперечне право на місце за рахунок державного замовлення. Їхнє завдання – лише вступити до ВНЗ, тобто успішно здати ЗНО. Якщо вони вступають навіть на контрактну форму навчання, ми обов’язково забезпечуємо їх місцем державного замовлення», – пояснила Лілія Гриневич.

Крім цього на спеціальні умови для участі в конкурсі при вступі, за словами Гриневич, можуть розраховувати: за співбесідою – інваліди війни, чорнобильці, маломобільні особи з інвалідністю; за іспитами, а не ЗНО – учасники бойових дій в АТО, звільнені після 30 листопада 2016 року, сироти та прирівняні до них; особи, які мають захворювання, що були перешкодою для складання ЗНО.

ЯК ОТРИМАТИ ВИЩУ ОСВІТУ В УКРАЇНІ ВСТУПНИКАМ З КРИМУ ТА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

Випускники  з тимчасово окупованих територій Донбасу та  Криму також мають право і можливість отримати освіту в українських вишах.

Ті з них, хто мав змогу скласти зовнішнє незалежне тестування та отримав атестат українського зразка, можуть вступати в будь який виш України на загальних умовах, тобто за конкурсним балом.

Для тих кримчан та жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей, які не складали ЗНО та не мають українських документів про освіту, з 19 червня до 30 вересня діють освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Центри діють на базі ВНЗ,  надають консультативну допомогу в отриманні українського атестату та вступу до цих ВНЗ.

Так абітурієнтам необхідно скласти 2 іспити державної підсумкової атестації (українська мова та історія України) та один – вступний (визначає ВНЗ) та отримати в загальноосвітньому навчальному закладі (закріпленому за освітнім центром) тимчасову довідку, яку протягом 3 місяців потрібно замінити на документ про освіту державного зразка. Крім того, в освітніх центрах абітурієнтам цієї категорії нададуть консультації щодо оформлення українського паспорту.

Центри «Крим-Україна» працюватимуть на базі 12 ВНЗ.

Крім того, як повідомила міністр освіти та науки,  абітурієнти з Криму зможуть вступати не тільки до визначених ВНЗ, а й до вишів 4 областей України.

«Цього року парламент прийняв закон, що такі вступники могли вступати до всіх ВНЗ  на території 4 областей: Миколаївської, Запорізької, Херсонської та Одеської. Це буде додаткова можливість для наших вступників з окупованого Криму», – сказала Гриневич.

Центри «Донбас-Україна» працюватимуть на базі переміщених ВНЗ, а також тих вишів Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації.

Зазначені ВНЗ розміщені в містах: Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сєверодонецьк, Старобільськ, Суми, Слов’янськ, Харків, Торецьк.

Детальна інформація про роботу освітніх центрів та процедуру вступу до українських вишів доступна на сайті Міністерства освіти та науки.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ, ЯКЩО ВИНИКЛИ ЗАПИТАННЯ

Вступники можуть отримати консультацію як щодо роботи в електронному кабінеті, так і стосовно вступної кампанії загалом, зателефонувавши на гарячі ліні Міністерства освіти та науки.

Консультативна телефонна лінія Міністерства:+38 (044) 287-89-29; +38 (068) 951-25-13;  0 800 504 425

Консультативна телефонна лінія ЄДЕБО: +38 (044) 239-8618

Для абітурієнтів з Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей – 0 800 504 425.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO