Гроші під сумнівом. На що витрачалися кошти USAID в Україні

Гроші під сумнівом. На що витрачалися кошти USAID в Україні

Загрузка...

Допомога федерального Агентства США з міжнародного розвитку йшла переважно на підтримку інституцій. Оцінити її ефективність вкрай важко, кажуть експерти. В адміністрації Дональда Трампа пропонують зменшити допомогу.

Уже у 2018 році Україна може отримати на дві третини менше допомоги в рамках діяльності Федерального агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Йдеться про скорочення обсягів фінансування проектів на 68,8 відсотка. Про це повідомило американське видання Foreign Policy, посилаючись на внутрішній документ Білого дому, який опинився в розпорядженні видання. При цьому журналісти видання вказують на “стратегічну важливість” України для Сполучених Штатів Америки.

Загалом же, за даними видання, адміністрація Дональда Трампа пропонує на третини скоротити допомогу, яка надається країнам, що розвиваються. До того ж, у Білому домі планують взагалі ліквідувати USAID як окремий орган, передавши його функції Державному департаменту. DW з’ясовувала, на які потреби України раніше йшла американська допомога та для яких галузей її припинення може бути критичним.

Головний отримувач

Сайт USAID зазначає, що за минулий рік Україна отримала від агентства близько 145 мільйонів доларів, а у 2015 році, для якого надано більш докладні дані, йшлося про 116 мільйонів доларів. Левову частку витрачених у позаминулому році грошей займає гуманітарна допомога – 36 мільйонів – та допомога у питаннях урядування – 28 мільйонів. І якщо розмір першої статті пояснюється конфліктом на Сході України, то акцент на ефективному урядуванні аналітик Інститут світової політики Микола Бєлєсков пояснює філософією агентства, яке намагається допомогти країнам вибудувати інституції, замість того, аби надавати їм фінансову допомогу, яку країна витрачатиме на власний розсуд.

Читайте також: Непрофесіоналізм міністра інфраструктури – збитки “Укрзалізниці” в 2016 році склали 7 млрд грн

Попри сформований в українському суспільстві стереотип, що найбільшим отримувачем закордонного фінансування є громадянське суспільство, головним адресатом американської допомоги голова правління Міжнародного фонду “Відродження” Олександр Сушко називає державні органи. За його оцінкою, майже 90 відсотків коштів, які виділяються Україні йде на підтримку саме держави, при цьому особливий акцент робиться на такі галузі, як розбудова реформованої поліції, боротьба з корупцією та безпеково-оборонна сфера. Також на сайті агентства можна знайти про кошти, які виділяються на проекти в сфері охорони здоров’я, стимулювання економічного зростання, розбудови інфраструктури та освіти.

Український кейс

Втім, запропоновані Білим домом скорочення навряд чи робилися з належним аудитом результативності та ефективності вже реалізованих програм, зазначає Сушко. Рішення адміністрації Трампа більше схоже на сліпе слідування загальній політичній лінії нового американського президента, яке передбачає зменшення витрат на дипломатію та так звану “м’яку силу” та збільшення видатків на збройні сили. І хоча зменшення допомоги для України може змусити багато вітчизняних інституцій не дорахуватися вже звичних грошей, набагато більше шкоди припинення фінансування може завдати впливу Сполучених Штатів в Україні, каже експерт. Раніше саме “м’яка сила” дозволяла США стимулювати за кордоном вигідні для Вашингтона посилення принципів демократії та верховенства права.

Читайте також: Дегенерати і медійні персонажі, або Чому вже три тижні в Україні проблеми з е-декларуванням?

Україна, на жаль, є одним з тих випадків, який дозволяє представниками адміністрації Трампа говорити про сумнівну ефективність програм допомоги USAID, додає Бєлєсков. Загальний обсяг допомоги США за роки незалежності, каже експерт, сягає близько 10 мільярдів доларів, але рішучого прогресу, який би дозволив Україні стати успішною та незалежною від закордонних донорів, не відбулося. Водночас Бєлєсков зауважує, що рішення зменшити фінансування українських інституцій остаточно ще не ухвалене. У публікації Foreign Policy йдеться лише про проект скорочень, але навіть сама ідея значного урізання американського фінансового донорства для країн, що розвиваються, вже зустріла чималий спротив у Конгресі.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO