Житомир визнали найменш демократичним обласним центром

Житомир визнали найменш демократичним обласним центром

Загрузка...

Житомир посів останню сходинку рейтингу індексу демократичності міст – щорічного дослідження, яке проводять експерти Українського незалежного центру політичних досліджень в рамках проекту USAID «Громадяни в дії».

«Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень, в рамках проекту USAID «Громадяни в дії» оцінили демократичність процедур місцевих рад, в яких прописані можливості жителів впливати на процес ухвалення рішень. Лідерами демократичності у 2018 році стали: Чернівці – 90%, Київ – 76%, Хмельницький – 75%, Львів – 70%, Краматорськ – 66%. Найнижчі показники демократичності виявились у Харкова (38%) та Житомира (29%)», – йдеться у звіті за результатами дослідження.

Експерти додають, що місто Житомир – єдиний обласний центр, в якому не діє Статут територіальної громади, який не набув чинності через відмову у реєстрації. Право громадян на проведення громадських слухань передбачено в усіх обласних центрах, крім Житомира. Також в усіх обласних центрах забезпечено право громадян на ініціювання розгляду питання шляхом місцевої ініціативи та право громадян на ініціювання загальних зборів, окрім міста Житомир, де не врегульовано порядок проведення загальних зборів.

Довідково: У процесі підготовки дослідження «Індекс демократичності міст – 2018» було проаналізовано 12 рішень міських рад, які регулюють механізми залучення громадян в управлінні своїм містом під час прийняття рішення, а також забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування:

1. Статут територіальної громади

2. Місцеві ініціативи

3. Громадські слухання

4. Громадська експертиза

5. Звітування міських голів та депутатів міських рад

6. Загальні збори громадян за місцем проживання

7. Електронні петиції

8. Консультації з громадськістю

9. Громадський бюджет

10. Регламенти виконавчих комітетів міських рад

11. Регламенти міських рад

12. Положення про постійні депутатські комісії

В рамках дослідження було охоплено 24 обласних центри. Дослідження проводилось в травні-серпень 2018 року.

Житомир.info


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO