Початок жовтня 1919 року став однією з найдраматичніших сторінок в історії УНР

Початок жовтня 1919 року став однією з найдраматичніших сторінок в історії УНР

Загрузка...

Це був час масового дизертирства й саботажу наказів командування Армії УНР, переходу офіцерства на бік ворожих біло-московських військ, а також шпигунства на користь ворога працівників штабів, які лишалися в лавах Армії УНР. У військах, крім того, лютувала епідемія тифу.

4 жовтня 1919 року Головний Отаман Симон Петлюра викликав до себе начальника Штабу Головного Отамана Миколу Юнакова і поставив перед ним завдання перейти в наступ проти біло-московських військ Дєнікіна. Проте накази Головного Отамана саботувалися. У штабах поширювалася дезінформація про справжні сили ворога. Так скрізь говорилося про 5000 багнетів і шабель ворога на одеському напрямку і 15200 – на уманському у той час як ці сили, насправді, становили відповідно 1200 й 10700 багнетів і шабель, що було цілком “по зубах” навіть Армії УНР без Української Галицької Армії (УГА), яка взагалі самоусунулася від участі в бойових діях. Всі були просто заворожені уявною “силою” дєнікінців і як наче паралізовані цим.

Та попри все незламний дух Головного Отамана, що спирався на підтримку старшинства Запорозької (командувач – Михайло Омелянович-Павленко), Київської (командувач – Юрій Тютюнник) груп, групи Січових Стрільців (командувач – Євген Коновалець) та 3-ї Залізної дивізії (начальник – Олександр Удовиченко) Армії УНР, підтримував серед козацтва віру в перемогу й піднімав козаків у бій за свободу. Як показали подальші події, цей заряд віри в перемогу, який вражає, що походив від Головного Отамана, призвів до того, що Армія УНР вистояла й здійснила героїчний Зимовий Похід 1919 – 1920 років.

Героям слава!

Джерело


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO