На Чорнобильській АЕС 1986 року стався ядерний вибух – шведські вчені

На Чорнобильській АЕС 1986 року стався ядерний вибух – шведські вчені

Загрузка...

Потужність першого вибуху на Чорнобильській АЕС у ніч на 26 квітня 1986 року становила приблизно 75 тонн у тротиловому еквіваленті, заявили шведські вчені.

Шведські вчені вважають, що на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року стався невеликий ядерний вибух. Дослідження опубліковано в журналі Nuclear Technology.

Потужність першого вибуху становила приблизно 75 тонн у тротиловому еквіваленті, зазначили вчені.

За найпоширенішою версією, перший вибух був тепловим – вода із системи охолодження випарувалася і зруйнувала труби, після чого потрапила на дуже гарячу цирконієву оболонку тепловидільних елементів (ТВЕЛ). Унаслідок цього утворився водень, який вибухнув під час взаємодії з киснем. Однак шведські вчені вважають, що першим був невеликий ядерний вибух.

За словами дослідників, унаслідок невдалого експерименту на станції потужність четвертого реактора підскочила з 0,2 до 320 гігават, після чого стався вибух, що зруйнував оболонку активної зони. Вчені повідомили, що за три дні після аварії радянські радіофізики зафіксували ненормальну активність ізотопів ксенону-133 у рідкому ксеноні, який діставали на фабриці із зрідження повітря в Череповці (приблизно 1 тис. км від ЧАЕС). Це з великою імовірністю свідчить про витік унаслідок ядерного вибуху, йдеться у статті.

Шведські вчені стверджують, що їхній сценарій підтверджує і низка непрямих доказів, наприклад знищення кришки реакторного блока і свідчення очевидців про блакитне сяйво за кілька секунд після першого вибуху.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, затвердженою 1988 року, аварія на ЧАЕС – одна з двох, яку оцінили максимальним, сьомим, рівнем небезпеки. За масштабами їй дорівнює тільки катастрофа на японській АЕС “Фукусіма-1” 2011 року.

Гордон


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO