Україна приголомшена, як величезні готівкові резерви політичної еліти стають надбанням громадськості і...

Україна приголомшена, як величезні готівкові резерви політичної еліти стають надбанням громадськості і публічною інформацією – The Guardian

Загрузка...

Нова система декларації багатства показує посадових осіб, які володіють яйцями Фаберже, колекціями зброї та величезними запасами валюти

 

Через два роки після того, як розгнівані українці скинули Віктора Януковича і увірвалися в його величезний, багатий житловий комплекс в передмісті Києва, відкриття, оприлюднені новою системою, яка вимагає щоб урядовці задекларували їх багатство і власність в Інтернеті, призвели до того, що багато хто підозрює, що нова еліта – зовсім не краща.

Декларації, які всі посадові особи повинні були подати до вечора неділі, оприлюднили багато цікавосток, в тому числі політиків які володіють багатьма розкішними годинниками, яйцями Фаберже і великими колекціями зброї. Один політик заявив, що він володіє особистою церквою.

Найбільш шокуючим, однак, стало те, скільки грошей українські політики тримають в твердій валюті.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман задекларував $1.2 мільйони (£980,000) і €460,000 (£410,000) в готівковій формі, а також колекцію розкішних годинників. Багато інших офіційних осіб задекларували сотні тисяч доларів готівкою.

“Всі вражені, що в нашій країні є так багато готівки”, сказала Христина Бердинських, слідчий журналіст, яка писала про корупцію серед еліти.

Михайло Добкін, опозиційний депутат, задекларував 1780 пляшок вина, в той час як Роман Насиров, керівник Державної Податкової Служби, задекларував, що він і його дружина разом володіють швейцарськими годинниками, діамантами, шубами і мають понад $2 мільйони готівкою.

Спостерігачі відзначили, що коли глава Національного банку тримає свої заощадження в доларах, це навряд чи додає населенню впевненості у перспективах гривні, національної валюти України.

Інші раритети, знайдені серед декларацій, включають кинджал нацистського СС і середньовічні релігійні ікони. Анатолій Матвієнко, заступник лідера президентської фракції в парламенті, задекларував що володіє церквою.

“Інше що вражає – це шокуючий надмір статків. Навіть якщо людина є заможною, не зрозуміло, навіщо державному чиновнику 10 дорогих годинників, 30 ділянок землі або власна особиста каплиця”, сказала Бердинських.

Однією з ключових вимог Майдану – революції 2014 року – було кінець нестримної корупції, що охопила країну. Коли протестуючі штурмували маєток Януковича, вони знайшли позолочені ключки для гольфу, міні-зоопарк і точну копію іспанського галеона, пришвартовану в штучному озері.

Чинний президент, Петро Порошенко, є мільярдером, але обіцяв новий, більш прозорий тип політики. Критики кажуть, що зусилля по здійсненню реформи зайшли в глухий кут, і що, незважаючи на гучну риторику, уряд зробив мало для того, щоб трансформувати фундаментальний характер українського бізнесу і політики.

Введення системи електронного декларування є однією з цілого ряду умов, встановлених ЄС як передумови впровадження угоди щодо лібералізації візового режиму для українців. Андерс Фог Расмуссен, колишній генеральний секретар НАТО, який є радником Порошенко, сказав: “Україна зробила вирішальний крок, щоб порвати з корупцією і забезпечити чисте і ефективне державне управління. Електронне декларування має величезне значення, і вся Європа повинна звернути увагу і привітати цей важливий крок.”

Порошенко назвав декларації “воістину історичною подією для відкритості і прозорості”.

Проте всередині країни відповідь була далекою від ентузіазму. Один коментатор назвав українських чиновників “моральними виродками”. У суспільстві, де середня заробітна плата становить менше £200 (фунтів –  ред.) на місяць, надмірне багатство в деклараціях лише підкреслює величезну прірву між політичною елітою і середньостатистичними українцями, багато з яких є збіднілими.

Існує також величезний гнів та обурення в суспільстві, через настільки великі прояви багатства, в той час як тисячі українців в армії отримують низьку зарплату, ризикуючи своїми життями на фронті війни з підтримуваними Росією сепаратистами на сході країни.

Ключовим індикатором того, чи служать декларації своїй меті в боротьбі з корупцією буде те, які дії виконає влада країни, щоб їх розслідувати.

Бердинських сказала: “Це дивовижно, як багато інформації ми маємо зараз, як журналіст, я не могла й мріяти про це раніше. Деякі депутати вказали назви офшорних компаній, з якими вони пов’язані, і буде цікаво, чи Антикорупційне бюро буде тепер задавати реальні питання. – підкреслює The Guardian

“Крім того, деякі депутати не задекларували нічого, стверджуючи, що у них немає рахунків у банках, готівки, і живуть вони тільки на свої офіційні зарплати. І всі ми знаємо, що це не так. Чи будуть вони також перевірені? “- повідомляє Politinfo

 

Джерело : Ukraine stunned as vast cash reserves of political elite are made public

 

Переклад спеціально для Politinfo .

Шановні колеги, при копіюванні цього матеріалу, гіперпосилання на переклад Politinfo обов’язково.

Дякуємо!

 

 

 

Підписуйтесь на нашу сторінку, POLITINFO, у Фейсбуці. Ризикуй знати набагато більше.

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO