Федір Христенко: «Коронавірус?! – Якщо не об’єднаємось – жертв буде вкрай багато!...

Федір Христенко: «Коронавірус?! – Якщо не об’єднаємось – жертв буде вкрай багато! Економіка?! – А хіба це, можна назвати економікою?!…». Розгорнуте інтерв’ю з депутатом від ОПЗЖ Федірем Христенко

народный депутат Украины Фёдор Христенко
Загрузка...

Для України зараз настали надзвичайно важкі часи, зумовлено це передусім пандемією Коронавірусу та економікою, яка знаходиться не в найкращому стані. В теперішній час кожен з нас хоче знати якнайбільше інформації про ці два життєвоважливі питання. Ми в свою чергу звернулись за коментарями до людини яка практично безпосередньо має відношення до цих тем, і це Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Федір Володимирович Христенко. Тим більше, досвід спілкування з ним у нас уже був. Нагадаємо, приблизно місяць тому ми вже брали інтерв’ю у цієї людини і в цей час Федір Володимирович пообіцяв, що залюбки прийде до нас ще раз. У зв’язку з останніми подіями ми вирішили цю бесіду не відтягувати, адже народ сьогодні потребує роз’яснень. Ну що ж, приступимо!

– Федіре, найперше дякуємо що знову погодились поспілкуватись, тим більше зараз такий час до нардепів практично не достукатись. Бачили, що у ЗМІ останнім часом є багато Ваших звернень, думок; в більшості на тему Коронавірусу і економічної ситуації. Зокрема нам запам’яталось «звернення у підтримку українського народу і колеги по цеху Шахова» та «заклик до об’єднання у боротьбі із COVID-19; практичні поради що робити зараз». Звісно, і економічну тематику ми читали із задоволенням, особливо щодо реформування МОЗ. З чим це пов’язано, адже Вас завжди висвітлювали як людину малоговірку, закриту від громадськості…

По перше: я не закрита людина як ви говорите, просто є прихильником реальних дій. Стараюсь максимум часу приділити депутатській роботі, а як є вільна хвилина – то, звісно, сім’ї. Мене обирали не для того, щоб красуватись на телеекранах, а принести українцям позитивні зміни. Та й шоуменіву нашій державі, по моєму – вистачає, чи не так?!

По-друге: зараз народ потребує підтримки, кожен хоче знати що робити і як діяти, тому стараюсь робити що можу. Зараз багато хто поховався по нірках і боїться, але тепер навпаки потрібно об’єднуватись і боротись. Тому я, як і рядовий працівник будь-якої сфери зобов’язаний прикласти максимум зусиль, щоб як мінімум в нас було якнайменше жертв. В цей час чітко буде видно: хто є хто, впевнений народ зараз відсіє багато своїх пишнослівних і бездієвих  кумирів, які вдягнули «маски трусості» і відсторонились від усіх або й взагалі втіклидесь у теплі краї. Ще раз повторюю, потрібно об’єднуватись і боротись із цією пошестю, потрібно берегти одне одного і серйозно та відповідально ставитись до цієї ситуації.

– Ви постійно твердите, потрібно об’єднуватись?! Поясніть – що це означає у Вашому розумінні?

Скажу так: в системі політики зараз повинен бути загальний діалог між всіма політичними силами, а не провладний монолог. Коронавірус – це не сфера щось ділити, потрібно відкинути всі політичні амбіції і разом йти до вирішення цієї проблеми. Це стосується всього, навіть елементарного – не на часі приймати Законопроекти які потребують всенародної думки, наприклад цей же «Ринок землі». Уявіть собі, якщо б Рада зараз працювала і розглядала такі питання, то де б були люди?! Зараз потрібно чути одне одного, ну хіба ж це так багато?! Крім того, важливо не з олігархами бесідувати, а проводити міжпартійні онлайн-наради, де впевнений можна краще збалансувати всі дії які впроваджує влада. Принаймні цієї хаотичності що є, можна було б уникнути. Маю на увазі прийняли ряд запобіжних методів, а не врахували послідовність їх введення. Наприклад: відмінили курсування транспорту – медики не можуть доїхати на роботу, і т. д. Думаю, ви мене розумієте. Також сюди потрібно додати розгляд питань щодо швидкого реформування МОЗ, або хоча б діяльності підпорядкованих йому закладів – це зараз вкрай потрібно. По об’єднавчому діалогує безліч справ, які тільки так можна вирішити.

Також і чи не найважливішим є всенародне об’єднання, зараз не потрібно говорити Схід/Захід – всі в однакових умовах. Сюди ж відношу, що і ворожий сусід (в прямому значенні – мова не про війну на Сході), кум який винен гроші, і т.д – мають стати друзями. Ми повинні підказувати одне одному що робити, куди звертатись, допомагати продуктами, послугами, тощо. Приміром, зараз відмінили транспорт – що робиться у селах? Людям потрібно купити продукти – як? За це й говорю: є люди які мають авто –зателефонуйте сусіду, спитайте що йому потрібно – придбайте йому, от і все; і для цього не потрібно їхати всім гуртом, чи не так? Також, візьмемо сюди людей похилого віку: не гордіться, зателефонуйте – поясніть їм докладно як себе вести і що робити, спитайте як можете допогти і зробіть це за можливості. Тут можна ще довго говорити, та впевнений і ви і читачі мене зрозуміли. Я вже не раз пробував достукатись до всіх по цьому, і продовжуватиму поки ми не будемо всі здорові. Зараз: «один за всіх і всі за одного» – так має бути і тоді наші шанси набагато більші. А якщо не об’єднаємось – то жертв буде вкрай багато, і це я цілком серйозно. Люди давайте будемо всі людьми – все що від нас зараз потрібно.

– Дякую, чесно – дуже глибокі слова, яких зараз потребує Україна. Знаєте, мені це трохи нагадало звернення Канцлера Німеччини Ангели Меркель, а вона дуже правильно розставила пріоритети своїми словами.

Вона символ світової політики, я її дуже поважаю. І бажаю їй і громадянам її країни, як і нашим побороти цю пошесть COVID-19 якнайшвидше. Людське життя безцінне незалежно від місця народження, расової чи релігійної відношень.

– Якщо можна трохи про стан економіки в даний час, впливає Коронавірус? Надіємось переможемо цю пошесть в ближній час, що нас чекає?

Не хочу розводити паніку по цій темі, на людей й так зараз пандемія Коронавірусу звалилась. Але якщо чесно: то що ви маєте на увазі під словом економіка?! – Якщо це що зараз маємо – це точно не економіка, це провал: курс навіть не внікуди, це пропасть і якщо все й далі так продовжуватиметься то навіть дефолт буде для українців казкою. До речі, і справа тут не тільки в Коронавірусі, хоча – так, він впливає дуже згубно: як і в цілому світі на всі економіки.

– Невже все так погано? Дефолт? Чому Ви так категорично все оцінюєте?!

Скажу все просто: гляньте на бюджет, що там?! – величезна діра, яку й без Коронавісу навряд чи б вдалось залатати. А тепер, ще й додаткові виділення коштів на боротьбу із COVID-19 потрібні, звідки?! – Олігархи?! – не смішіть, навіть якщо вони вкинуть якісь кошти, то за першої ж нагоди здруть назад їх з народу в стократному обсязі. З МВФ – також таке собі непорозуміння, що по всій видимості і звідти в який раз не вийде взяти транш. Промисловість впала більше як на 10% – як кажуть: ще одне зростання тільки наоборот. Заробітчани або повертаються, або не переводять великі суми валюти – це удар по долару і по ВВП країни, до речі річна цифра становить більше як 13% від усього цього показника. Сюди ще й слабка діяльність НБУ, який чесно кажучи практично завмер і не знає що робити. Плюс малі, середні, великі підприємства також стають малооборотні. Щодо дефолту, то влада просто не зможе швидко адаптуватись після Коронавірусу, мало дійсно обдарованих менеджерів-економістів в їхньому колі. Про дефолт як реальність можна буде заговорити детальніше десь у середині, не виключаю що й тоді або трохи пізніше він може таки відбутись, але у формі технічного. Що простими словами означатиме дефолт для України, це: світова ізоляція країни;арешт іноземних активів держави; неможливість здійснення додаткових запозичень коштів зі світового ринку позикових капіталів; накладання квот і обмежень на торгівлю та на інвестування в країну. В такому випадку всі проблеми будуть вирішуватися силами платників податків, саме люди будутьосновнимджереломфінансування для держави. Та панікувати не потрібно, ми сильна нація – тому навіть в такому випадку справимось. Ми ж об’єднаємось!!!

– Ну а тепер, можливо незручне для Вас питання, яке турбує наших читачів. До речі, це стандартне запитання до всіх політиків. Ви людина не бідна, чи не так?! То звідки у Вас статки?!

Чому незручне?! – Все ок, мені немає що приховувати. Багато людей які мене знають, особливо з моєї рідної Донеччини в курсі – чого я добився в житті і яким шляхом. Тому розкажу.

Найперше – так, лукавити не буду: фінансове становище в мене в порядку, не скажу що супер багатий, тай і не бідний. Здобув я все законним шляхом і власною працею. Почав працювати на посаді менеджера на Донецькому заводі алюмінієвих профілів. Отримавши певний досвід, з партнером заснував власний бізнес, який став початком моєї матеріальної бази. В основному займався пасажирськими автоперевезеннями. На розвиток автотранспортного підприємства ми з партером взяли кредит, який успішно погасили, незважаючи на кризу 2008 року. Також була будівельна фірма, яка приносила непоганий дохід. І до речі, жодного зв’язку із державними коштами не було, тобто говорити про те, що міг ущипнути щось із кишень наших громадян навіть язик ні в кого не повернеться. До того ж працював керівником у донецькому нічному клубі «Форд-Нокс», який належав моїм знайомим, що за успіхи його розвитку мені не погано платили. Та попри певний успіх я бажав розвиватись, тому й поїхав у Францію навчатись у бізнес-школу «Insead». Це гігантський досвід і абсолютно інший світогляд. Якби у нас, як в Європі, люди були рівні перед законом, незважаючи на посади і достаток, можна було б перейняти у них набагато більше. Проте, багато з побаченого я вже втілив в життя. До речі, саме цей досвід навчання допоміг мені коли переїхали в Київ, де зайнявся  консалтинговими послугами: консультував представників великого українського та зарубіжного бізнесу. Також брав участь у бізнесі батька моєї дружини, а він у нього в Києві давно. Про це детально не бачу сенсу говорити, так як потрапивши у ВР – все це залишив. От і все, от такий я Федір Христенко, що зробив себе сам, та мета моя зараз – максимально допомогти людям справитись у пандемією Коронавірусу.

– Зрозуміло, і дякую що не старались уникнути цього питання, як це робить більшість Народних депутатів…

А чого уникати?! – Правди! Мені немає що приховувати і люди це знають. То до чого ж тоді грати в «котики-мишки».

– І на завершення, якщо можна, то висловіть якісь настанови, поради українцям, адже народ зараз у складній життєвій ситуації зумовленій Коронавірусом…

Найперше попрошу: не панікуйте, адже це може привести до необдуманих дій які можуть нашкодити вашим близьким і оточуючим. Слідкуйте за всією інформацією щодо Коронавірусу, але ні в якому разі не довіряйте сумнівним джерелам. Обє’днуйтесь – цінуйте, любіть і поважайте одне одного.

Ну і твердження які потрібно доводити із всіх можливих рупорів України:

  • часто мийте руки і обробляйте дезінфекційними засобами;
  • не торкайтеся обличчя немитими руками;
  • ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
  • уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами;
  • частіше провітрюйте житлове приміщення;
  • підкріплюйте імунітет (дотримуйтесь температурного режиму в приміщенні – 18-20 градусів, і необхідну вологість – від 40 до 60%);
  • старайтесь носити засоби індивідуального захисту;
  • не відвідуйте регіони, де найбільш часто зустрічається коронавірусна інфекція;
  • обмежуйте контакти на близькій відстані; і т. д.

Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання – будьте відповідальні!  Обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати). Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки. Самоізолюйтесь і перегляньте всю інформацію про симптоми Коронавірусу. При виявленні чітких ознак – подзвоніть сімейному лікарю або на швидку допомогу і все спокійно роз’ясніть, після дзвінка лікар пояснить як діяти!

Не падайте духом, ми обов’язково поборимо цю пошесть разом – будьте впевнені. Любіть і бережіть одне одного; міцного здоров’я, миру,  терпіння і єдності всім нам дорогі українці. Щиро Ваш Федір Христенко.

– Нагадуємо, що це було інтерв’ю із Народним депутатом від ОПЗЖ Федірем Христенко. Дякуємо Вам Федір, що прийшли і висловили народові такі важливі зараз слова підтримки.

Дякую, що боритесь і підтримуєте нас. Вам також бажаємо любові, миру і міцного здоров’я, а головне – нехай COVID-19 покине всі українські домівки раз і назавжди. До нових зустрічей.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO