Федір Христенко: Інвестиції та професійний менеджмент дадуть змогу отримати економічний прорив

Федір Христенко: Інвестиції та професійний менеджмент дадуть змогу отримати економічний прорив

Народний депутат від ОПЗЖ Федір Христенко
Загрузка...

Кожен з нас хоче жити на своїй рідній землі, яку мріє бачити вільною, незалежною, процвітаючою, такою що дає гарантію світлого майбутнього нашим дітям. Минуле не змінити, але доля майбутнього в наших руках, тому треба діяти. Одним із найголовніших інструментів розвитку України є інвестиційний процес. 

Так вже склалось, що чиновники завжди шукають винних для прикриття своєї бездіяльності, так і в питанні інвестицій вони стверджують: війна, корупція, важкий стан економіки, злочинна і непрозора судова система – це головні анти-інвестиційні фактори. Та, на мою думку,  їхнє постійне «скавчання», небажання і невміння щось таки зробити корисного – ось основна біда, яка закладена в гальмуваннях інвестиційних процесів. Як економіст скажу: основна причина недовіри інвесторів – це практична відсутність якісних, правильно розроблених проектів в які можна вкластись. На рівні держави та регіонів – це спричинено відсутністю, а частіше недопуском, кваліфікованих кадрів. Тільки професійний менеджмент може створити і розвинути якісні, прибуткові та довготривалі проекти для участі в яких вистроюватиметься черга інвесторів. Крім того, неабияким ударом по притоку інвестицій є те, що чиновники переважно бачать інвестиційний період тільки в межах свого терміну перебування при владі, тобто період протягом якого він зможе незаконно збагатитись. В своєму житті неодноразово стикався із проектами, в тому числі державними і регіональними,  до яких пробують залучити інвесторів – чесно, переважно жах. По-перше – відсутність чіткої фінансової моделі з прогнозами на 3-5 років і дальше; по-друге – відсутність чіткої інформації про команду та діяльність проекту інвестування за 3-5 минулих років;  по-третє – відсутність чіткої платформи, де знаходяться оригінали ліцензій, патентів та інших юридично-необхідних документів для можливого підписання договору. І вчетверте – умови які пропонуються інвесторам більше нагадують прохання про надання безвідсоткового кредиту, а кому це вигідно…

На державному рівні зараз існує «Департамент інвестицій проектів та підтримки розвитку», який підпорядкований Міністерству економічного розвитку і торгівлі України. Вважаю, що його діяльність не відповідає затребуваним реаліям економіки, він потребує повного реформування. На мою думку,  на Законодавчому рівні, заради пришвидшення розвитку України, потрібно створити окреме «Міністерство інвестиційного розвитку України» яке матиме більш розширені функції та можливості. Однією із головних функцій буде створення і розвиток, при Міністерстві, школи професійного інвестиційного менеджменту, що в перспективі дозволить зробити значний крок вперед. Адже економічний розвиток держави – це майбутнє наших дітей.

Також, на Законодавчому рівні потрібно закріпити обов’язкове створення дострокових інвестиційних планів, які будуть розміщуватись на сайті міністерства. До прикладу: певна область згідно економічно-територіального аналізу визначає проблемні сектори розвитку регіону і за допомогою економістів зі власного штату працівників або найманого менеджменту розробляє та реалізовує проекти які потребують нагальних фінансових вкладень.  Ці проекти викладаються на сайті міністерства, де за них в режимі повної прозорості можуть поборотись всі охочі. Та основним  фактором  буде створення привабливих проектів, де інвестор розумітиме, що не він потрібний проекту, а проект потрібен йому. Крім цього, потенційний інвестор в будь-яку мить зможе отримати всю потрібну йому інформацію:  як з викладених даних, так і з он-лайн консультацій – швидкість і якість зв’язку є вкрай важливим.

Обов’язкові інвестиційні плани дозволять підвищити рівень інвестиційної привабливості держави. Україна повинна зробити економічний прорив, а без інвестицій – це зробити буде вкрай важко.

Ми і наші діти заслуговують на добре майбутнє! Тож до справ!


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO