Екс-мера Полтави намагалися повернути в реєстр украденим ключем – відкрито кримінальне провадження

Екс-мера Полтави намагалися повернути в реєстр украденим ключем – відкрито кримінальне провадження

Олександр Шамота - чинний секретар Полтавської міськради
Загрузка...

Як повідомляє прес-служба Полтавської міської ради, прокуратура та СБУ перевіряють обставини внесення до Єдиного державного реєстру юросіб відставленого міського голови Полтави. До правоохоронних органів звернувся секретар Полтавської міськради Олександр Шамота із заявою про те, що невідома особа внесла неправдиві відомості до держреєстру і поновила Олександра Мамая на посаді.

Пізніше правоохоронцям стало відомо, що зміна даних у реєстрі відбулася за допомогою ключа держреєстратора Красноградської РДА. Ситуація, що склалася з підмінами реєстрів обурлива, вважає голова фракції БПП «Солідарність» у Полтавській міськраді Андрій Матковський.

Голова фракції БПП «Солідарність» у Полтавській міськраді Андрій Матковський

— 20 листопада від імені державного реєстратора Красноградської РДА Харківської області Батиченко Наталії Василівні (вона ж Рубля Н.В.) були внесені зміни в ЄДР, — повідомив він. — Мін’юст до цієї ситуації не причетний. До цього вона подала заяву до поліції, що її обікрали і вона втратила флешку, де був електронний ключ до реєстру. З боку Полтавської міської ради подана заява в правоохоронні органи: в прокуратуру і поліцію. Наразі ведеться слідство. Окрім цього, дії, ініційовані, на нашу думку, Олександром Федоровичем, можуть призвести до того, в рамках цього розслідування, що на кілька днів буде паралізована робота Полтавської міськради. У частині фінансування дитячих садочків, шкіл, комунальних підприємств, яким сьогодні потрібно заправляти машини паливом, у тому числі, й снігоприбиральні. Депутати міської ради не залишать це поза увагою. І ми зробимо все, щоб поліція виявила особу чи групу осіб, які порушили закон, за що, я впевнений, вони понесуть кримінальну відповідальність. З іншого боку це жодним чином не прикрашає колишнього міського голову, який таким чином намагається нагадати про себе.

Правоохоронці дійсно виявили, що реєстраторка подавала заяву про викрадення ключа доступу до

Голова партії «Рідне місто» Олександр Удовіченко

держреєстру. Голова партії «Рідне місто» Олександр Удовіченко зазначив, що ситуація, яка склалася, має кваліфікуватися як спроба захоплення влади.

— Позиція партії «Рідне місто» однозначна: дії Олександра Мамая – зразок типового рейдерства. Колишній очільник міста судився в Печерському суді, держреєстраторку, котра вчинила посадовий злочин, знайшов у сусідній області. Про що це говорить? Це говорить про те, що він не здатний зробити висновків зі свого фіаско як мера, продовжуючи застосовувати метод підкупу, випробуваний на депутатах міської ради. До чого це призводить – ми всі бачили. Так буде й зараз. Полтава нарешті вільно зітхнула, позбувшись міського голови, який не вмів і не хотів дбати про людські проблеми та зруйнував міське господарство. Ми поступово взялися витягати Полтаву з тієї прірви, куди її своєю бездарністю загнав Мамай. Але «хто топиться – той за бритву схопиться». Марні спроби Мамая повернутися у владне крісло викликають у полтавців єдине почуття – і це почуття огиди, – зазначив Олександр Удовіченко.

Заступник міського голови з юридичних питань Іван Сватенко говорить – ситуація доведена своїм беззаконням до абсурду адже порушень у внесені змін було настільки багато, що це просто не могло пройти повз око правоохоронців.

Заступник міського голови з юридичних питань Іван Сватенко

— Жодних підстав для внесення Олександра Мамая до реєстру не було. Є рішення сесії міської ради, за яким було зареєстровано, по-перше, припинення повноважень його як міського голови, по-друге, був обраний секретар міської ради, який і був унесений до реєстру як в.о. міського голови і підписант. Жодних підстав зараз скасовувати той запис, або вносити будь-які зміни не було. Тим паче, що зміни внесені реєстратором з іншої області, що абсолютно суперечить усім нормам, – прокоментував Іван Сватенко.

Секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота

На думку секретаря Полтавської міської ради Олександра Шамоти , колишній міський голова міг таким чином спробувати вичинити корупційні злочини з розкрадання майна громади, або підписати протиправні чи корупційні документи, але, говорить, вчасно помітили і зреагували.

— Мамай зробив спробу повернутись, щоб докрасти те, що не встиг. Традиційним для себе злочинним шляхом. Плутаниною з реєстрацією він намагається дестабілізувати ситуацію в місті в період боротьби з наслідками негоди. Втім, незважаючи на оборудки Мамая, більшість у міській раді тримає ситуацію в Полтаві на контролі. Ми не допустимо прецеденту, коли реєстратор може “зняти” будь-якого мера. І ми захистимо полтавців від бандитських підступів зажерливих політиків-злодіїв. Наразі інформація в реєстрах після невдалої афери відновлена, – заявив Олександр Шамота.