Про досягнення України на весь світ. Чому я впевнений у наших силах...

Про досягнення України на весь світ. Чому я впевнений у наших силах – Володимир Гройсман

Загрузка...

Минулого року у Лондоні відбулася перша конференція з питань українських реформ. Цього року у Копенгагені ми вже вдруге розповідали про досягнення України на шляху змін.

Наша єдина ціль полягає у тому, щоби створити такі системи в Україні, які би дали нову європейську якість життя. Трансформації мають бути глибинними і торкнутися одночасно багатьох сфер.

Пріоритетні завдання: 4 з 5 – виконано

Тоді у Лондоні я оголосив п’ять наших пріоритетів: реформа освіти, медицини, приватизації, пенсійної системи, що десятиріччями була абсолютно несправедливою, і питання землі.

Сьогодні можу сказати – ми запустили чотири з п’яти реформ, і ведемо активну комунікацію з суспільством щодо п’ятої. Адже робимо реформи, у першу чергу, для українських громадян і маємо спиратися на їхню підтримку.

Ми розпочали зміни в освіті, охороні здоров’я, змінили пенсійну систему, відкрили можливості до чесної, конкурентної і прозорої приватизації. Наявність нового законодавства засвідчує політичну волю і готовність до цих змін.

Рухаємося далі. Дев’ятий квартал поспіль нам вдалося утримувати зростання економіки. Зупинятися на цьому не збираємося. У нас є серйозні глибинні завдання щодо імплементації реформ і змін, і головне – щоб люди відчували, що ці зміни відбуваються саме для них.

Маємо ще одну добру новину – цього року завершили формування повноцінної антикорупційної інфраструктури: починаючи від нових вимог щодо декларування, відкриття усіх реєстрів, до створення антикорупційних органів і найголовнішого елементу – незалежного спеціалізованого Антикорупційного суду. Це означає, що ми побудували механізми, що забезпечать невідворотність і справедливість покарання за корупційні правопорушення.

Ми змінили регуляції щодо добичі українського природного газу. Значно спростили фіскальну політику у цьому напрямку, зробили дерегуляцію. Україна має достатні запаси енергетичних ресурсів, ми – газова країна, але закритість системи і, у багатьох випадках, неконкурентність і корумпованість не давала можливість відкрити цей потенціал.

Найближчим часом запровадимо відкриті, прозорі електронні аукціони – так, як робимо для малої приватизації. Через електронну систему ProZorrо, яка визнана у реформі державних закупівель, ми запускаємо електронну приватизацію. Це дасть можливість для конкуренції, відкритості, ефективності і, однозначно, буде міцним кроком щодо подолання будь-яких корупційних загроз.

Плани на рік: Продовжуємо системні зміни

Нам потрібно продовжувати системні зміни. Наш план полягає у тому, щоб ми забезпечили практичне впровадження тих реформ, що вже ухвалені.

Цього року забезпечимо достатньо серйозний прогрес з точки зору приватизації державних компаній. Процес приватизації відбудеться за новим законом. Як і обіцяв, на нього буде розповсюджуватися англійське право. Це додаткові гарантії залучення інвестицій в Україну.

Нам потрібен розвиток економіки, тому нова нормативна база, нове законодавство має забезпечувати гарантії інвестицій. І на цей рік ми підготували новий пакет з 35 нових законів, частина з яких вже ухвалені. Вони гарантують у тому числі дотримання права на інтелектуальну власність. Нещодавно був ухвалений новий прогресивний закон щодо валютного регулювання, лібералізації, що полегшить ведення бізнесу в країні.

Ми приймаємо постійні рішення, які дозволяють дерегулювати ведення бізнесу в країні, зробити його легшим, а також захистити права підприємців. Це наші плани, які будемо впроваджувати і в цьому році.

Продовжуємо глибинну реформу – перезавантаження всієї державної системи управління, що відбувається вперше за 27 років нашої незалежності.

Так само, стверджуємо реформу з децентралізації, що стала у тому числі міцним антикорупційним кроком для підвищення ефективності управління державними фінансами. Сьогодні 50% усіх державних коштів знаходяться в управлінні місцевих громад. Перші результати реформи, успіхи вже маємо на конкретних прикладах.

Боремося за молоду демократію

Звичайно, є виклики, з якими нам постійно потрібно боротися. Перед нами є багато загроз, що були створені за останні декілька десятиріч і тільки у 2014 році їх почали долати.

Наприклад, важке боргове зобов’язання країни, яке потребує від нас щорічного обслуговування у 5 млрд доларів.У найближчі 5 років маємо повернути 33 млрд доларів боргів. Здійснили очищення банківської системи, і це коштувало 4,5 млрд євро.

Вимушені фінансувати блок безпеки і оборони не тільки, щоби боронити Україну, а й щоб захищати демократичні цінності та право на самовизначення. На це ми витрачаємо щороку не менше 5 млрд євро.

Ми живемо в умовах, коли маємо боротися за демократичні цінності, розвивати молоду демократію. Відчуваємо постійну агресію і спроби зі сходу втручатися у наші справи і справи демократичного світу.

Цього року ми відкрили нові можливості в енергетичному секторі України – ухвалили стратегію, яка дозволяє нам утвердитися як незалежна енергетична країна. Але цього, напевно, буде недостатньо, якщо паралельно буде зростати залежність від Росії. Говорю про побудову проекту Nord Stream 2, що має суто безпековий аспект. Маємо зараз проявити політичну волю, єдність для того, щоб не допустити реалізацію проекту, що поставить в залежність багато країн Європи.

Україна здатна сьогодні забезпечити транзит і постачання природного газу нашим партнерам. Надійно, безперебійно і спільно.

У кого з європейських країн є громадяни, які стали політичними в’язнями і знаходяться у в’язниці країни-агресора? В України є.

Тому сьогодні важливо, щоб розуміючи виклики ми чітко і якісно реагували на них. Заклик до свободи Олега Сенцова та інших політв’язнів має консолідувати увесь цивілізований світ, бо сьогодні ми боремося за демократію. Врешті, маємо перемогти у боротьбі за демократію, демократичні цінності. Сьогодні Україна як ніхто інший демонструє цей вибір. А успіх України зупинить агресора, який може загрожувати багатьом країнам.

Діяти спільно – заради успіху країни

Сьогодні ми маємо себе запитати, якою ми хочемо бачити Україну. Українці дали відповідь на це питання – сильною демократично, сильною економічно, надійною для своїх партнерів.

Реформи відбуваються у надзвичайно складних умовах, у країні, яка багато десятиріч була заручником Радянського Союзу. Але сьогодні ми маємо шанс привести країну до успіху.

Я абсолютно впевнений в силах нашого Уряду, у зрілості українського суспільства та експертного середовища. За рік від минулої конференції ми пройшли непоганий шлях разом і вийшли на якісний діалог для пошуку інклюзивних рішень. Закликаю, щоб в час, коли ми маємо запитання, як діяти далі, – ми далі діяли спільно і забезпечили спільний успіх.

Уряд та я як Прем’єр-міністр України не боїмося реформ. Ми знаємо, що таке справжнє лідерство, але у певні часи нам потрібна підтримка – всередині країни і наших міжнародних партнерів. Ми розраховуємо на цю підтримку і, як результат, матимемо спільний успіх, який відповідає стратегічним інтересам нашої держави.

Володимир Гройсман


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO