Сепаратисти приховують справжню мету мобілізації в Донецькій області

Сепаратисти приховують справжню мету мобілізації в Донецькій області

Загрузка...

За повідомленнями спостерігачів в Україні, оголошення сепаратистами масової мобілізації є прийомом, спрямованим на збільшення чисельності російських військових у самопроголошених Донецькій і Луганській народних республіках.

Олександр Захарченко, який очолює ДНР, проголосив добровільну мобілізацію на території, контрольованій ополченцями, навівши при цьому цифри, які, на думку аналітиків, далекі від реальності.

«Мобілізація покликана збільшити чисельність нашої армії до 100 тис. осіб, – заявив Захарченко журналістам 2 лютого. – У нас є час до весни. Нові військові підрозділи матимуть час для бойової підготовки. Мобілізація дозволить нам сформувати не менше п’яти нових бригад: три мотострілкових, одну артилерійську і одну бронетанкову».

Аналітики назвали цю заяву «абсурдною», зазначивши, що неможливо мобілізувати 100 тис. чоловік на невеликій території, контрольованій терористами. У даний час приблизна чисельність армії ДНР становить, за різними оцінками, від 7 до 15 тис. бійців.

«Це казки і вигадані цифри, – повідомив Петро Оліщук, політолог і доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, в інтерв’ю SETimes. – На початковому етапі конфлікту багато хто хотів вступити до лав так званого «ополчення», але протягом бойових дій їхня кількість постійно зменшується. Більшість боєздатних сепаратистів з місцевого населення були ліквідовані, а решта ніколи не візьмуть зброю в руки».

У відповідь на заяву Захарченка російські телеканали повідомили, що військкомати в Донецьку переповнені людьми, охочими вступити в армію ДНР. Проте очевидці та експерти повідомляють, що це не відповідає дійсності.

«Це пересічна пропаганда, – сказав Оліщук. – Ватажки бойовиків змушені підтримувати бойовий дух воюючих на їхньому боці. Вони заявляють: “Скоро прийде підкріплення, рух за Новоросію зростає, і найближчим часом ми вдаримо по Києву”».

Це не перша спроба оголошення мобілізації ватажками терористів. Вони вже робили такі спроби влітку і восени минулого року. Але експерти вважають, що попередні зусилля не увінчалися успіхом, тому що в плані мобілізаційних можливостей Донецька і Луганська області значно програють іншим регіонам країни.

«Серед місцевого населення на території Донбасу дуже мало професійних військових, – говорить експерт київського аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. – За останні кілька років міністерство оборони сформувало всі військові частини. Навіть військкомати намагалися не брати людей зі Східної України. Вони не мають здібностей до військової служби».

За словами Оліщука, одна з причин невдачі попередніх мобілізацій – це те, що люди на Донбасі ніколи не мали сильного почуття громадянського обов’язку.

«Те, що звичайні місцеві хлопці організували територіальну армію, – казки для іноземців. Без [Ігоря] Гіркіна та інших росіян це було б неможливо. Саме вони організували її», – сказав Оліщук.

Гіркін, колишній співробітник російських спецслужб, торік очолив заворушення на Донбасі та в Криму, а раніше керував бойовими діями прокремлівських сепаратистів в бунтівному регіоні Молдови – Придністров’ї.

На думку експертів, повноцінна мобілізація може виявитися успішною лише там, де збереглася адміністративна структура, державні установи та система обліку та контролю призовників, але в ДНР всього цього просто немає.

Керівник київського Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко заявив, що повстанці зазнали величезних втрат в районі Донецького аеропорту і в Дебальцевому. Оскільки ватажкам терористів потрібне гарматне м’ясо, Фесенко вважає, що будь-яка мобілізація стане примусовою, а не добровільною.

«Зараз в Росії багато біженців з Донбасу. Я не виключаю, що російська влада може відправити їх назад і змусити їх брати участь у бойових діях, – сказав він. – Люди, що опинилися в Росії, залежать від російської влади. Вони залежать від міграційної політики Росії».

Фесенко додав, що ватажки бойовиків можуть примушувати до участі в бойових діях навіть дітей і підлітків.

«Мені відомо, що в даний час бойовики намагаються мобілізувати дітей та підлітків, – повідомив він. – Це нагадує африканську практику і навіть метод, до якого вдавався Гітлер, – саме це він робив в останні місяці війни».

Експерти сходяться на думці, що незалежно від застосовуваних мобілізаційних методів терористи не зможуть набрати необхідну кількість людей для збройних формувань ДНР і ЛНР. Більшість нових бійців становитимуть російські найманці і війська регулярної російської армії.

На думку Цибулька, суть відкритого заклику Захарченка до мобілізації – це тактичний прийом, який стане ширмою для збройного вторгнення Росії на територію України. «Заяви бойовиків про мобілізацію – це прикриття для проникнення військових з Росії, – сказав Цибулько. – Це щось на зразок димової завіси, під якою найманці і російські офіцери проникатимуть на нашу територію. На жаль, це факт».

Оліщук заявив, що Росія скористалася подібним прийомом, щоб приховати поставки зброї терористам.

«Це схоже на гуманітарні конвої з Росії, під виглядом яких відбувається доставка озброєння на Донбас, – сказав він. – Мобілізація – та ж історія. Це просто ширма».

Як Україна повинна реагувати на спроби сепаратистських ватажків скористатися мобілізацією як тактичним прийомом для отримання підкріплень з Росії? Чекаємо ваших коментарів.