Віктор Симоненко: У Поліському регіоні накопичилася небезпечна кількість екологічних проблем. Край буквально...

Віктор Симоненко: У Поліському регіоні накопичилася небезпечна кількість екологічних проблем. Край буквально живе на пороховій бочці!

Загрузка...

Житомирська область є промислово-аграрним регіоном України, великі підприємства на території якої найчастіше або занедбані, або повністю знищені. Тому процвітають «чорні» виробництва, і розробка корисних копалин (бурштину, граніту, ільменіту та ін.) носить переважно нелегальний характер з відповідними наслідками для довкілля та економіки — державний і місцеві бюджети недоотримують колосальні прибутки. 

Копачі бурштину ямами та мотопомпами порушують циркуляцію підземних вод, виснажують надра, знищуючи дерева та завдаючи непоправної шкоди біосфері. А неекологічний спосіб добування ільменіту (титанової руди) спричиняє потрапляння у повітря небезпечного пилу, що осідає у легенях, а частки мінералу потрапляють до ґрунтових вод, забруднюючи криниці.

Кричущою стала проблема з неекологічним виробництвом в окрузі деревного вугілля, яке виготовляють, спалюючи у промислових масштабах матеріали сумнівного походження просто неба у металевих діжках. Як наслідок — у повітря іде колосальний викид діоксиду вуглецю і дрібних часток, якими потім дихають місцеві жителі. Виробництво деревного вугілля відбувається неконтрольовано, без дотримання санітарних норм, без систем фільтрації і поряд з населеними пунктами. І йдеться не лише про порушення горе-«бізнесменами» Кіотського протоколу. Справа у тому, що Житомирська область — одна із найбільш постраждалих в Україні від Чорнобильської катастрофи, тому через бездумну діяльність і використання потенційно забрудненого лісоматеріалу є загроза потрапляння до атмосфери радіоактивних часток.

Йду до Верховної Ради, щоб боротися з цими викликами, і виступаю за:

— проведення екологічного аудиту небезпечних підприємств в регіоні, повну інвентаризацію та зонування наявних земель, що постраждали від незаконного видобутку, оцінку їх стану;

— створення системи контролю за дотриманням санітарних норм при розробці родовищ та виробництві деревного вугілля;

— запровадження програм з рекультивації земель після видобутку бурштину, граніту та ільменіту; для цього потрібно перевести всю цю діяльність у правове поле та законодавчо закріпити обов’язки з рекультивації ділянок та дотримання екологічних норм за підприємцями при розробці родовищ;

— підвищення рівня екологічної освіченості і відповідальності населення.

Екологічна безпека регіону та здоров’я його мешканців має набагато більший пріоритет, ніж чийсь бізнес!

Віктор Симоненко

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO