Cхеми керівництва регістра судноплавства України: як протидіяти корупції?

Cхеми керівництва регістра судноплавства України: як протидіяти корупції?

Загрузка...

За матеріалами громадської организації “Безпечний дім”, звернення до регістру судноплавства, публікуємо їх звернення з додатковим журналістським розслідуванням.

На теперішній час в системі документообігу «АСД ДОК. ПРОФ» з березня місяця 2021р. находяться значна кількість заявок підприємств, організацій та фізичних осіб щодо огляду суден маломірного флоту, гідротехнічних споруд, промірних робіт та визнання підприємств, які не розписуються генеральним директором Регістра на відповідні служби. 

Відповідно до загальних умов надання послуг/виконання робіт Регістром судноплавства України № 2-04-8, які встановлюють, що заявка подається за 20 днів до необхідної дати надання послуги/виконання роботи, надання послуг/виконання робіт здійснюється Регістром протягом 30 календарних днів від дати початку їх надання/виконання, якщо інші строки не встановлені НД Регістра, що регламентують процедуру надання послуг/виконання робіт, та/або за домовленістю сторін.

Заявки зареєстровані в системі документообігу «АСД ДОК. ПРОФ», мають реєстраційний номер, але не розписуються керівництвом Регістра для подальшого виконання. Це є саботаж роботи успішно працюючого державного підприємства та дискредитація в очах суспільства та іноземних партнерів. 

Останнім часом, у зв’язку із постійною зміною керівництва Морської адміністрації і призначення осіб які лише є виконуючими обов’язки і не забезпечують належної діяльності органу виконавчої влади, що підтверджується іншою загальнодоступною інформацією (зупинення реєстраційних дій щодо прав на судна, корупційні схеми в системі дипломування моряків тощо), відбуваються події, метою яких є не лише позбавлення бюджету країни постійних відрахувань та перенаправлення грошових потоків від основної діяльності в приватні структури, а й недоотримання прибутків та виведення наявних оборотних коштів через злочинну діяльність та в деяких випадках бездіяльність призначеного та повністю підконтрольного керівництва Регістра судноплавства України.

Такі дії, в довготривалій перспективі, призведуть до суттєвого зниження платоспроможності та повного знищення Регістра судноплавства України яке є в своєму роді унікальним суб’єктом, у тому числі на міжнародній арені.

Заявники стурбовані бездіяльністю з боку Регістра щодо такої пасивності в роботі. Крім того відсутність проведення оглядів піднаглядних Регістру об’єктів з метою визначення їх придатності до експлуатації призводить до  виникненню загрози зриву по прийняттю об’єктів піднаглядних Регістру до експлуатації, а у інших випадках до зриву в участі підприємств в тендерах, що призведе до значних наслідків, як в економічній сфері так і репутації державного підприємства Регістр судноплавства України у цілому.

Наразі за сприянням Міністерства інфраструктури України, керівництвом Морської адміністрації доручено Керівництву Регістра судноплавства України здійснити заходи з передачі функцій приватним фізичним та юридичним особам з проведення технічного нагляду за малими суднами, технічних оглядів гідротехнічних споруд та баз стоянок маломірних суден, у зв’язку з чим, як нам стало відомо, керівництвом Регістра судноплавства України шляхом здійснення злочинного впливу на підконтрольні підрозділи та безпосередньо працівників під загрозою їх звільнення виконана сертифікація признання 3 приватних підприємств: ТОВ «ТракЛогістик», ТОВ «Аквілон Груп Плюс» , ТОВ «Технічно-експертний центр» по делегування функції у напрямках діяльності Регістру, що суперечить державним та міжнародним правовстановлюючим документами.

Введення в дію зазначених внутрішніх нормативних документів, фактично   порушує діюче законодавство, що регламентує зазначену діяльність, а саме: постанову КМУ 814, наказ Міністерства інфраструктури України від 16.01.2014 № 21 «Організаційні форми, принципи та безпосередній порядок здійснення технічного нагляду за гідротехнічними спорудами воднотранспортного комплексу» та наказ Міністерства транспорту України від 16.07.2004 № 641 «Інструкція про огляд баз для стоянки маломірних (малих) суден», Угоду між морською адміністрацією України та Регістром, міжнародну резолюцію Мерс 237(65), та державний закон про внутрішній водний транспорт.

Таким чином, з огляду на наведене вище становиться зрозуміло, що це робиться з метою показати державне підприємство як збиткове та виправдати дії керівництва Регістра щодо скорочення кількості працівників наказом №47 від 16.04.2021р. з метою передачі важливих повноважень Регістра, якими він наділено державою, стороннім (третім особам) під виглядом супутніх послуг.

Супутні послуги не можуть включати в себе основні напрямки роботи державного підприємства.

Тому такі дії свідчать про створення корупційних схем з боку керівництва Регістра судноплавства України, оскільки передача основних повноважень, якими наділяє держава Регістр, стороннім приватним особам є неприпустимою.

Більш того, на теперішній час, в порушення діючого законодавства України, з боку Регістра такі повноваження вже передані трьом приватним підприємствам (третім особам).

А можливо ці особи причетні до корупційних схем? Згодом слідство покаже.

Регістру залишають лише формальні функції нагляду за видачою остаточних документів, тобто доход стануть отримувати приватні особи, а дохід Регістра зменшиться на користь (третіх) осіб.

Допуск до стратегічно важливої інформації щодо інфраструктури морських та річкових об’єктів на території держави, такі як судна, причали, шлюзи, берегоукріплення, судноплавні канали, акваторії портів та гідротехнічні споруди баз-стоянок маломірного флоту, приватним (третім) особам призведе до невиправних, катастрофічних наслідків, так як відкриває стороннім особам доступ до важливої (іноді з обмеженим доступом) інформації про технічний стан об’єктів, яка може бути використана у диверсійних цілях ворогами України.

Непрофесійний формальний підхід з боку приватних структур під час здійснення наглядових функцій може створити передумови до виникнення надзвичайних подій та ситуацій у воднотранспортній галузі, враховуючи, що на даний час діючим законодавством не передбачена будь яка відповідальність з боку приватних структур у цій сфері, так само як і передача функцій з проведення оглядів, які передбачено виконувати тільки штатним працівникам та підрозділом Регістру.

Керуючись, положеннями ст. 102, 106 Конституції України, з метою недопущення знищення Державного підприємства «Класифікаційне товариство Регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275) як унікального прибуткового підприємства і об’єкта державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, окремі громади звернулися до Президента, Кабміну та правоохоронних органів негайно вплинути на ситуацію та розслідувати діяльність у особах корумпованого керівництва регістру судноплавства України у особі гендиректора Карпенка О.В. та морської адміністрації України в особі Глазкова А.В.

Автор: Олександ Виноградов

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO