МАЙЖЕ ОДНЕ ЛИЦЕ. Надія Савченко та український січовий стрілець Ольга Підвисоцька.

МАЙЖЕ ОДНЕ ЛИЦЕ. Надія Савченко та український січовий стрілець Ольга Підвисоцька.

Загрузка...

РАЗЮЧА СХОЖІСТЬ: старший лейтенант Повітряних сил України Надія Савченко та український січовий стрілець Ольга Підвисоцька.

Трапилося до рук унікальне літературно-художнє видання – “Обличчя звитяги” (Стрілецькі світлини), упорядковане та видане Святославом Липовецьким за сприяння директора Бродівського краєзнавчого музею п. Василя Стрільчука, який надав для ознайомлення та опублікування стрілецькі світлини сторічної давності.

Під час перегляду світлин нас вразило фото дівчини-січового стрільця Ольги Підвисоцької.

 

Відчуття першої миті – ми десь вже бачили це обличчя.

Наступна думка – та це ж Надія Савченко. Тільки сто років тому.

Власне так народилася ідея поєднати фото цих двох жінок, дивно схожих між собою не лише зовні, але й жорстокими перипетіями долі.

Ольга Підвисоцька – Український січовий стрілець, нароодилася у 1898 році в Чорткові. Навчалася в Учительській гімназії. В УСС спочатку перебувала на фрнті, а згодом у Коші. Про неї, як наймолодшу 17-річну дівчину-стрільця згадував у своїх звітах воєнний кореспондент Франц Мольпар.

По закінченні Першої Світової війни Ольга Підвисоцька вийшла заміж і разом з чоловіком – колишнім січовим стрільцем – усусусом – переїхала на проживання на територію радянської України. У 1937 році Ольга Підвисоцька разом з чоловіком потрапила в НКВС-івські катівні, де їх стратили, як і мільйони українців-патріотів.

 

На наших очах розгортається новітня трагедія української патріотки. Офіцер збройних сил України Надія Савченко потрапила в полон у зоні АТО, була таємно вивезена співробітниками спецслужб РФ до Росії і віддана під неправедний блазенський суд. Надія оголосила голодування, яке триває вже понад 70 діб. Якою буде подальша доля української патріотки, обраної до Верховної Ради, незаконно утримуваної в московській тюрмі?

Ми, на жаль, поки не можемо звільнити Надію Савченко силою зброї.

Але ми можемо повідомити про її долю усьому світу.

І можемо помолитися за неї.

І тоді – ми впевнені – станеться диво.

Джерело: http://rail-man.com/novini/novina/article/razjucha-skhozhist-starshii-lenitenant-povitrjanikh-sil-uk/