Реабілітація учасників АТО: Як працюють урядові та регіональні програми

Реабілітація учасників АТО: Як працюють урядові та регіональні програми

Загрузка...

Державна цільова програма з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції розрахована на період до 2022 року і має охопити турботою понад 350 тисяч учасників АТО. Крім того, нині ефективно діють й чимало регіональних програм

У вагоні столичного метро вкотре з гучномовця пролунало звернення до громадян не надавати кошти неперевіреним благодійним організаціям і фізичним особам. І саме цієї миті туди увійшов хлопець із кольоровим портретом учасника АТО і скринькою на грудях. Звернувся до пасажирів:

«Я збираю кошти на лікування і реабілітацію цього пораненого бійця. Прошу матеріально підтримати його». Запанувала тиша, яку підсилили здивовані погляди присутніх. Вони ніби запитували: «Можливо, це черговий «волонтер», про якого щойно повідомили з гучномовця?» Лише одна жіночка кинула у скриньку купюру, вважаючи що її дві гривні підуть на благородну справу реабілітації поранених учасників АТО.

Майже з кожним днем війни на Сході України збільшується кількість таких захисників нашої держави. За даними Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, на цей час статус учасників бойових дій вже отримали майже 320 тис. осіб. Керівництво держави вживає заходів щодо їхньої реабілітації. Прикладом того є постанова від 21 червня 2017 року № 432 , якою Кабінет Міністрів України затвердив порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції. Ще одне рішення уряду спрямоване на захист наших вояків — Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року  № 475-р «Про схвалення Концепції Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції на період до 2022 року». В цьому урядовому документі зазначається, що протягом його дії обов’язкову психологічну реабілітацію пройдуть понад 350 тис. учасників АТО. Близько 98% тих, хто отримав захворювання, поранення або каліцтво під час або внаслідок участі в АТО, отримають послуги з медичної та фізичної реабілітації. Всі сто відсотків демобілізованих, звільнених у запас або відставку осіб, які виявлять бажання пройти реадаптацію (повернення тимчасово втраченої пристосованості до певних умов діяльності), будуть охоплені такими заходами.

Як виконуються ці урядові документи, які вже є результати такої роботи? Говорячи про важливість цієї справи, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко наголосив: «Держава повинна оперативно і якісно надавати учасникам бойових дій та людям з інвалідністю послуги з лікування, психологічної, медичної та професійної реабілітації». Особливу увагу урядовець приділив організації санаторно-курортного лікування захисників України. Так, минулого року на це було спрямовано 22 млн 454 тис. гривень.

До речі, функцію щодо протезування учасників АТО і осіб з інвалідністю було покладено на Фонд соціального захисту інвалідів. Ним було забезпечено протезування та ортезування майже 380 осіб. До цієї справи залучають і кошти міжнародних організацій. А досвід такої роботи з останніми вже є. Наприклад, у межах співпраці України з НАТО створено трастовий фонд Альянсу з протезування військовослужбовців, поранених під час участі в АТО.

У контексті цієї теми треба сказати і про те, що народні депутати у грудні минулого року ухвалили в першому читанні закон, спрямований на реабілітацію інвалідів — учасників АТО. У цьому законопроекті, зокрема йдеться про те, що ті особи, які втратили в бою кінцівку, група інвалідності встановлюється безстроково і на ступінь вище, ніж у людей, які отримали каліцтва на виробництві, в побуті. З початку 2018 року започаткують нову систему забезпечення людей з інвалідністю засобами реабілітації. За словами Міністра соціальної політики України Андрія Реви, буде запроваджена нова практика. Кожен, хто їх потребує, звертається до управління соціального захисту населення. Тут фахівці покажуть відвідувачу електронний каталог засобів реабілітації, й інвалід обере необхідний. Уклавши угоду з виробником, управління оплачує замовлення і протягом десяти діб передає протези інваліду. Окрім того, за словами Андрія Реви, протезні центри мають стати сервісними центрами з обслуговування цих людей.

З метою удосконалення роботи щодо зняття у ветеранів бойових стресів Кабінет Міністрів України 27 грудня 2017 року затвердив порядок психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції. Нею передбачено надання низки послуг, зокрема проведення психологічної діагностики, психологічної просвіти та інформування, психологічної підтримки, психотерапії тощо. Надання таких послуг покладено на структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрації, районних держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних рад.

Багато робиться для посилення турботи про учасників бойових дій і в регіонах. Почнемо розповідь зі столиці. На цей час тут проживають понад 24 тисячі учасників АТО. Для їхньої реабілітації діє декілька програм. Одна з них — «Турбота. Назустріч киянам». Нею, зокрема передбачена виплата щорічної матеріальної допомоги в розмірі 5 тис., а членам сімей загиблих учасників АТО — 25 тис. гривень.

Унікальний проект, який назвали соціальним рентгеном для захисників України, запрацював на Рівненщині. Суть його полягає в тім, що з родинами бійців працюють… самі учасники АТО, які «просвічують» проблеми колишніх бійців і надають їм допомогу. Пошлюсь на досвід, який вже накопичено у Рівненському районі області. Тут проживають 840 учасників війни на Сході України. Один із таких колишніх бійців, Володимир Баранович, має під своєю соціальною опікою майже 50 родин бойових побратимів. Він, як кажуть, «водить їх за руку» різноманітними інстанціями до тих пір, поки не буде вирішена проблема цієї людини. У результаті його підопічні отримують гарантовану державою знижку на комунальні послуги, путівки на санаторно-курортне лікування тощо.

Коли розпочалася війна на Сході України, жителі Дніпропетровщини одними з перших стали на захист Батьківщини, створили потужний заслін російській агресії. У регіоні було сформовано найбільшу кількість добровольчих батальйонів. На жаль, бійці — вихідці з Наддніпрянського краю зазнали великих втрат. Тому Дніпропетровщина стала однією з перших в Україні, де систематизували місцеві виплати родинам загиблих учасників АТО. Так, раніше сільські бюджети не мали коштів на такі цілі. До речі, в сільській місцевості проживають майже 300 таких родин. Відтепер вони щомісячно отримуватимуть по 1700 гривень. Дбають на Дніпропетровщині й про демобілізованих бійців. Одноразову допомогу на оздоровлення та реабілітацію отримали майже 3400 захисників України, юридично визнано учасниками бойових дій 115 бійців-добровольців.

Виконання соціальних зобов’язань перед учасниками АТО — понад усе. За таким принципом діють керівники Харківської обласної державної адміністрації. До цієї роботи залучено всі центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Їхні фахівці обстежили понад 6600 учасників бойових дій. За результатами перевірки, картками для отримання соціальних послуг уже скористалися 2236 родин пільговиків. У регіоні провідним закладом психологічної реабілітації став обласний госпіталь ветеранів війни. Тут курс лікування пройшли вже понад 500 бійців. Окрім того, на Харківщині започатковано День шани воїнів і волонтерів АТО. Вперше його провели 14 жовтня 2017 року, коли відбулася презентація Прапора єдності, зшитого зі знамен усіх підрозділів, під якими воювали учасники АТО з Харківщини.

Володимир ЧІКАЛІН


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO