Експерти розказали, де Росія готує велику війну

Експерти розказали, де Росія готує велику війну

Загрузка...

У той час як весь світ стежить за подіями на сході України, військова напруженість неухильно зростає в іншому регіоні – Арктиці.

Її ресурси для Росії набагато важливіші, ніж навіть інтереси в Україні, вважає Флоріан Ретцер. Тому загострення боротьби за арктичні території в найближчому майбутньому здатне призвести до «серйозного і небезпечного» конфлікту, переконаний автор матеріалу, повідомляють Патріоти України.

Як зазначає автор Telepolis Флоріан Ретцер, очевидно, що після Криму Москва не прагне приєднувати нові території в Україні. «Вже Крим став для Росії великим економічним тягарем, а “народні республіки” вимагають великі суми для відновлення зруйнованої інфраструктури. Москва могла б надати цю задачу Заходу. Таким чином, конфлікт в певному сенсі може “заморозити», – вважає автор матеріалу.

За словами Ретцера, «заморозка» конфлікту могла б виявитися для Москви досить до речі, тому що ресурси і промисловість сходу України за своїми масштабами значно поступаються тим ресурсам, які знаходяться в іншому регіоні – Арктиці. Як нагадує оглядач, нещодавно розпочалися великомасштабні навчання російської армії за участю 80 тисяч солдатів, 220 літаків і флоту – не для залякування НАТО на сході України, а для захисту домагань Росії на арктичні території. А наприкінці минулого року для скоординованого управління Збройними силами Росії в Арктиці було створено об’єднане стратегічне командування «Північ».

«У той час як в НАТО, у Східній Європі та Прибалтиці побоюються, що Росія захоче розширити свою територію за рахунок колишніх радянських республік, в яких живуть етнічні росіяни, боротьба за територію розгортається набагато виразніше в Арктиці, в якій Росія вже тривалий час розширює свою військову присутність», – підкреслює Ретцер.

Як пише автор Telepolis, відповідно до Конвенції ООН з морського права, кожна держава-учасниця має право на ділянку прибережних вод в 12 морських миль, в економічних цілях можуть бути використані ще 200 морських миль. У разі якщо держава зможе довести, що континентальний шельф простягається далі на 200 морських миль від його берегової лінії, воно може претендувати ще на 150 морських миль. Саме з питання континентального шельфу ведуться суперечки між США, Росією, Канадою, Норвегією та Данією, зазначає Ретцер. Росію зобов’язали надати наукові докази для обґрунтування права на додаткові 200 морських миль, тоді як інші держави не зобов’язані це робити.

На думку автора Telepolis, цілком можливо, що одна з держав – членів Конвенції ООН з морського права не погодиться з майбутніми рішеннями територіальної суперечки. Канада і Данія вже посилили свою військову присутність [в регіоні]. «Особливо в цьому відношенні просунулася Росія, яка висуває наймасштабніші територіальні вимоги і володіє найдовшою прикордонною береговою лінією», – стверджує Ретцер. «Якщо російським домаганням будуть перешкоджати і дозволять іншим закріплюватися на території Арктики, то у Москви можуть з’явитися обгрунтовані побоювання – за аналогією з розширенням НАТО на схід», – додає автор матеріалу. «Російська демонстрація сили в Арктиці свідчить, що Москва робить ставку на військові засоби. Таким чином, по-справжньому серйозний і небезпечний конфлікт може виникнути не на Україну, а в Арктиці», – резюмує автор Telepolis.