Білорусія просить Порошенка надати Жизневському звання Героя України

Білорусія просить Порошенка надати Жизневському звання Героя України

Загрузка...

Голова Ради «Білоруської народної республіки» Івонка Сурвіла звернулася до президента України з проханням надати загиблому під час подій на Євромайдані громадянину Білорусі Михайлу Жизневському звання Героя України.

Вона згадала нещодавній візит Петра Порошенка до Канади і як вона вітала його перед будівлею парламенту.

«У своїй промові я сказала про солідарність народів світу з українцями, які борються за свою свободу. Цю солідарність білоруська демократична громадськість проявляє з перших днів Майдану. Можливо, Вам відомо, що у Білорусі проводяться акції на підтримку України, а їх організатори та учасники оплачують це арештами і штрафами. Однак найбільшу плату заплатив громадянин Білорусі Михайло Жизневський, який загинув на Майдані у числі Героїв «Небесної сотні». Цим людям посмертно присвоєне Вами звання Героя України. Однак серед них немає білоруса Михайла Жизневського, оскільки нинішнє законодавство не передбачає таку нагороду для іноземних громадян. Але кров, яку пролив на Майдані білорус Михайло Жизневський, того ж самого кольору, що й кров громадян України», – зазначила Сурвіла.

«Пане Президенте, звертаю Вашу увагу, що мати Жизневського зазнає тиску з боку осіб, введених в оману російською пропагандою. За її словами, її ображають односельці за те, що син допомагав «бандерівцям». Днями в інтерв’ю білоруській службі Радіо Свобода вона прямо сказала, цитую: «Для нашої родини це дуже важливо, щоб Міша отримав звання Героя України, бо тоді б у Білорусі він перестав бути нацистом і бандитом». Прошу Вас, пане президенте, прислухатися до цих слів матері молодої людини, яка віддала життя за свободу вашої країни», – наголосила голова Ради «Білоруської народної республіки».

21 листопада у річницю початку Євромайдану президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героїв України Героям Небесної сотні. Білоруса Михайла Жизневського у цьому списку немає.

Загалом у списку відсутні прізвища трьох загиблих активістів, які не були громадянами України. Це Михайло Жизневський (Білорусь), Зураб Хурція (Грузія) та Давіт Кіпіані (Грузія).

Статут звання «Герой України» визначає, що це звання
«присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень», і не передбачає можливості присвоїти це звання громадянам інших держав.

25-річний Михайло Жизневський став однією з перших жертв під час Євромайдану. 22 січня у Києві було вбито трьох учасників акцій протесту на Грушевського, двоє з них, у тому числі і Жизневський, загинули від вогнепальних поранень.