Американці полюбили вареники і борщ

Американці полюбили вареники і борщ

Загрузка...

Український ресторан “Veselka” став культовим у Нью-Йорку. За 63 роки існування, ресторан змусив Нью-Йорк закохатися в українську кухню. Тут знімають епізоди фільмів, обідають американські знаменитості, а на вихідних – вишиковуються черги. Повідомляє Голос Америки. 

Фото: twitter.com/veselkanyc

Власник ресторану – Том Берчард. Його перша дружина була донькою засновника веселки, відомого у Нью-Йорку українського патріота Володимира Дармохвала.

«Його не дуже тішив той факт, що я одружуюся з його донькою. Він мріяв, що вона вийде заміж за українського хлопця, але мені здається, я почав завойовувати його увагу досить швидко. Він побачив, що мені можна довіряти», – ділиться спогадами Том Берчард.

Фото: twitter.com/veselkanyc

Свекор розповідав Томові про історію України і найбільше хотів бачити державу незалежною, однак 1974 року він раптово помер – просто на роботі. Згодом на прохання родини власника керувати рестораном почав Том Берчард.

«На жаль, перша історія кохання закінчилася, але друга – ніколи. Друга історія кохання до цього району, до цієї спільноти, цього бізнесу, цієї їжі і культури. Ця історія кохання з роками лише міцнішає», – каже власник.

Фото: twitter.com/veselkanyc

Спершу «Веселка» була геть не схожою на сучасну, згадує Том. Це була місцева крамниця, де продавались солодощі, цигарки, газети і лотерейні квитки, а, окрім того, подавали українські обіди та вечері.

«У той час це більше виглядало, наче українські жінки просто приходили і готували ввечері їжу для власника. Його дружина жила в Нью-Джерсі, а він тут – через дорогу. Приходили його друзі, він подавав їм їжу і навіть не завжди просив платити. Так починався наш бізнес. І мені здається, ми досі подаємо ту саму їжу. Рецепти майже не змінилися», – каже Берчард.

Фото: twitter.com/veselkanyc

Нині за автентичність страв відповідає Дмитро Марценюк – шеф-кухар ресторану.

«Основне меню ми тримаємо таким, яким воно було 10, 20, 30 років тому», – розповідає він.

В Україні Дмитро працював банкіром. Професійну кулінарну освіту із допомогою Тома отримав вже у США. До класичного меню додає родинні рецепти і власні варіації традиційних страв.

«У нас дуже популярні вареники з яловичими ребрами. Це була моя ініціатива, мій рецепт», – розповідає шеф-кухар.

Щодня на кухні «Веселки» ліплять три тисячі вареників.

«Як вдома по Скайпу розповідаєш своїм, що стільки – вони дивуються. Як можна стільки наліпити», – розповідає пані Олеся зі Львова, яка відповідальна за левову частку наліплених вареників.

Секрет смачного вареника, каже, у гарному тісті щедрій начинці і дещиці любові.

«Якщо ти з душею робиш якусь страву, то це буде смакувати всім і тобі буде приємно, що твою страву люди їдять, дякують тобі за приготовлену страву», – каже жінка.

Фото: twitter.com/veselkanyc

Разом з пані Олесею вареники ліплять і панянки з Польщі. Жінки кажуть, не сваряться через те, що було першим українські «вареники» чи польські «пірогі».

Кухня «Веселки» – величезна, особливо, як для Мангеттена. Лише борщу тут готують маже 20 тисяч літрів на рік. І, хоч здебільшого в ресторані працюють українці, склад працівників – мультикультурний, а серед відвідувачів 90% – іноземці, каже шеф-кухар Дмитро Марценюк.

Клієнтів у ресторані ніколи не бракує, а на вихідних ще й у черзі доведеться постояти.

«До цієї їжі емоційно прив’язані дуже багато людей. Не важливо, хто ти – українець, поляк, угорець чи будь-хто з єврейським корінням. Мені подобається думати, що наша їжа – смачна, домашня. І багато наших відвідувачів кажуть, що таку їжу готувала їм бабуся», – каже власник закладу.

Фото: twitter.com/veselkanyc

Під час Революції гідності «Веселка» несподівано стала одним з найбільш динамічних осередків української культури у Нью-Йорку. Ресторан надсилав допомогу, у закладі збиралися волонтери.

Том Берчард, який свого часу мав доводити свою відданість традиціям, радий, що з роками він зумів зберегти автентичність закладу.

«Деякі люди, які не дуже добре знають історію, думають, що я українець, і, якщо чесно – я пишаюся цим!».

Відео: ukrainian.voanews.com


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO