NASA починає полювання за астероїдом, який коштує більше, ніж уся світова економіка

NASA починає полювання за астероїдом, який коштує більше, ніж уся світова економіка

Загрузка...

Запасів металів на одному астероїді могло б вистачити на покриття всіх потреб людства

Національне космічне агентство США затвердило терміни місії до астероїда 16 Psyche, який містить корисних металів на $10 тис квадрильйонів. В 2022 році до літаючого Клондайку відправиться дослідницький зонд.

КОРОТКО:

  • NASA відправить зонд для вивчення “металевого астероїда” 16 Psyche
  • Це ще не початок видобутку корисних копалин в космосі, але перший реальний крок у цьому напрямку

Зонд лише розвідає обстановку. Про видобуток дорогоцінних металів з астероїда мова поки не йде.

Вчені хочуть детальніше вивчити астероїд і розглянути варіанти видобутку на ньому корисних копалин.

Поки що достеменно відомо лише одне. 16 Psyche – один з найбільших об’єктів Поясу астероїдів, що розташований між Марсом і Юпітером. Він майже повністю складається з різних видів заліза, а також з нікелю.

Якщо б хтось зміг одним махом доставити всі ці метали на Землю, то їх загальна вартість при нинішніх цінах склала б неймовірну цифру $10 тис квадрильйонів. Це в рази більше, ніж коштує сучасна світова економіка – її загальна вартість оцінюється в $78 трильйонів.

Читайте також: Лайфхак от Всеволода Ковальчука: Как развести государство на деньги или куда при этом смотрит НАБУ?

Исследовательский зонд отправится к 16 Psyche уже в 2022 году

Дослідницький зонд відправиться до 16 Psyche вже в 2022 році

Літаючий Клондайк

Зрозуміло, ці розрахунки умоглядні. Початок видобутку дорогоцінних металів в космосі відразу ж призведе до обвалу цін на них на Землі.

У будь-якому випадку, 16 Psyche, що має в діаметрі 253 км, являє собою справжній літаючий Клондайк (легендарний регіон на канадській річці Юкон, де у 1897 році відкрили родовище золота, і почалася знаменита Золота лихоманка, оспівана Джеком Лондоном).

Астероїд був відкритий в 1852 році італійським астрономом Аннібалом ді Гаспарісом і отримав назву на честь Психеї – давньогрецького втілення душі.

Згідно з існуючими оцінками, поверхня 16 Psyche як мінімум на 90% складається з металів. Тому у астероїда найвище значення альбедо у всьому Поясі астероїдів (альбедо – характеристика відбиваючої здатності об’єкта).

Походження металевого астероїда поки залишається загадкою. Серед найбільш популярних гіпотез – припущення про те, що зіткнення великих об’єктів, одним з уламків яких є 16 Psyche, трапилося на на найбільш ранніх етапах формування Сонячної системи. Можливо, астероїд є фрагментом металевого ядра протопланети, яка існувала колись між Марсом і Юпітером.

Читайте також: Слова, що надихають. З’явилась остання публічна промова Любомира Гузара

Об астероиде 16 Psyche пока известно немного, важно, что 90% его поверхности состоит из металлов, предположительно, из железа и никеля

Про астероїд 16 Psyche поки відомо небагато, важливо, що 90% його поверхні складається з металів, імовірно, із заліза і нікелю

Місія до Психеї

Досі жоден космічний апарат не наближався до 16 Psyche. Вперше про можливість детального вивчення металевого астероїда заговорили кілька років тому – після того, як в науковому світі всерйоз почали обговорювати можливість видобутку корисних копалин в космосі.

У 2014 році група вчених з університету Арізони опублікувала проект роботизованої місії до 16 Psyche. Запропонований вченими проект передбачав відправку до 16 Psyche зонда, який протягом півроку досліджував би хімічний склад астероїда і дав відповіді на ряд важливих питань. Наприклад, про походження 16 Psyche, про те, які елементи співіснують у ньому з залізом і нікелем, чим відрізняються метеоритні кратери на металевій поверхні від кратерів у кам’яних породах і т. д.

У 2015 році проект вийшов у півфінал конкурсу Discovery Program, проведеного NASA. А в січні 2017 року проект отримав схвалення керівництва космічного агентства.

Спочатку передбачалося, що корабель стартує в жовтні 2023 року, здійснить гравітаційний маневр поблизу Землі в 2024 році, потім пролетить повз Марс в 2025 році і прибуде до 16 Psyche у 2030 році.

Энтузиасты предполагают, что в Поясе астероидов могут быть сокрыты колоссальные природные ресурсы

Ентузіасти припускають, що в Поясі астероїдів можуть бути приховані колосальні природні ресурси

Нові розрахунки

Проте в кінці травня нинішнього року NASA переглянуло проект. Вченим вдалося обчислити більш вдалу орбіту польоту до Психеї.

Тепер старт запланований на 2022 рік, а до літаючого Клондайку зонд прибуде в 2026 році – на чотири роки раніше, ніж планувалося. Щоправда, таке рішення передбачає велику потужність двигунів зонда і тягне за собою внесення змін у його конструкцію. Тепер він буде обладнаний не чотирма, а п’ятьма блоками сонячних панелей. Незважаючи на це, завдяки зміні траєкторії загальні витрати на місію скоротилися.

Ну і найголовніше, вчені зможуть почати вивчення найдивовижнішого астероїда в Сонячній системі на цілих чотири роки раніше.

Обвал економіки?

Місія до Психеї може стати поворотною точкою у вивченні астероїдів і в кінцевому підсумку, початком нової ери в економіці Землі.

В NASA поки відмовляються від обговорення економічного аспекту потенційного видобутку металів та інших цінних копалин в космосі. Дослідники кажуть, що їх завданням є лише вивчення питання.

Тим не менш, Лінді Елкінс-Тантон, керівник проекту 16 Psyche, вважає, що у видобутку в космосі є лише два варіанти розвитку. Перший передбачає якийсь централізований контроль за ринком металів подібно до того, як це зараз робиться з діамантами. Другий передбачає просто разове рішення всіх проблем людства пов’язаних з видобуванням кольорових і дорогоцінних металів.

Досить привезти з космосу істотну частку щорічного обсягу видобутку якогось металу, щоб ціна на нього впала. Якими можуть бути в цілому наслідки для світової економіки, поки не ясно.

Безумовно, це питання далекої перспективи. Яке не вирішиться дослідженням і навіть початком видобутку на одному астероїді 16 Psyche.

Однак, у NASA є більш масштабні проекти. Минулого року агентство опублікувало звіт, згідно з яким видобуток і доставка на Землю ресурсів з астероїдів не потребує ніякої промислової революції і доступна навіть з наявними сьогодні технологіями.

За оптимістичними оцінками NASA, початку космічної “золотої лихоманки” можна чекати вже в найближчі 20-30 років.

Цей оптимізм поділяють і інші ентузіасти. Так, уряд Люксембургу заснував фонд для розвитку індустрії космічного видобутку.

 


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO