“Цитата” Гавела про 5 років помилок і 50 років саботажу – фейкова...

“Цитата” Гавела про 5 років помилок і 50 років саботажу – фейкова (фактчек)

Загрузка...

Популярна фраза “Краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу” – яку, серед інших, цитують президент Володимир Зеленський та віцеспікер Руслан Стефанчук, – не належить експрезиденту Чеської Республіки Вацлаву Гавелу.

Цитата: “Я йшов у Президенти, не маючи політичного досвіду, але мав і маю віру та волю, щоб втілити необхідні зміни. Всім відомі слова Вацлава Гавела: “Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу”. Так, це правда. Ми робимо помилки, багато, але ми готові визнавати їх та виправляти” (Володимир Зеленський, президент України, 4 березня 2020 року).

Цитата: “…до влади прийшли ті, хто справді хоче змін. І мені видається, що мав рацію Вацлав Гавел, який свого часу говорив: “Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу” (Руслан Стефанчук, віцеспікер Верховної Ради, 20 квітня 2020 року).

Цю фразу приписують експрезиденту Чеської Республіки помилково. У жодних чеських джерелах немає інформації про неї.

Задля її перевірки журналісти Bihus.Info звернулися до Бібліотеки Вацлава Гавела в Празі, яка має в розпорядженні найбільш повне зібрання творів, виступів та листів Гавела. Там відповіли, що цієї цитати не знаходять у жодних джерелах, і в цілому “вона не відповідає способу мислення Гавела”.

“В нас є зібрання творів в електронному вигляді, але ані пошук за цитатою, ані пошук за різними варіаціями не дають результату. Вірніше, дають: нічого такого Вацлав Гавел не висловлював і не писав, – йдеться у відповіді бібліотеки на запит Bihus.Info.

Звідки походить ця фейкова цитата, відстежити важко, однак вона зустрічається насамперед в українському просторі. Найбільш рання згадка про неї, яку вдалося знайти, – це слова Володимира В’ятровича у 2010 році. Сьогодні він – народний депутат від “Європейської Солідарності”, а на той час він був відомий, як історик і колишній керівник Архіву СБУ.

У коментарі ВВС у травні 2010 року Володимир В’ятрович, обстоюючи необхідність люстрації, сказав:

“Як на мене тут золотою фразою є фраза Вацлава Гавела, коли його питали “навіщо ви проводите люстрацію і даєте молодим владу в руки – вони ж нічого не вміють?”. Він сказав: “краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу”.

Нині на запитання Bihus.Info про джерело цієї цитати В’ятрович сказав, що не пригадує, звідки саме її почерпнув.

Однак, незалежно від цього джерела, насправді Вацлав Гавел не висловлював цієї фрази, і присвоєння йому цитати про 5 років помилок і 50 років саботажу є помилкою.

Нагадаємо, раніше Зеленський у фільмі “Рік Президента Зеленського” похвалив Верховну Раду за ефективну законотворчість. Чому це перебільшення читайте тут.

bihus.info


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO