Україні варто ініціювати розслідування участі дітей-сиріт в “ДАУ”

Україні варто ініціювати розслідування участі дітей-сиріт в “ДАУ”

Загрузка...

Вчора я написала про дітей в ДАУ: Дегенерації. Сцена з немовлятами здалась мені насильницькою.

По-перше тому що діти не могли відмовитись від зйомок в момент, не могли сказати, що їм не подобається оточення. Вони плакали, а дорослі їх не заспокоювали.

Це неадекватно, це могло спровокувати депресію, фрустрацію і страх смерті в дитини.

По-друге. Там де їм було треба знімальна група ДАУ вдавалася до бутафорських елементів, гриму, зістарювання і т.д. Але немовлят вирішили взяти справжніх.
Чи треба порушувати права дитини заради мистецтва в часи існування CGI, реалістичних ляльок і можливостей монтажних програм?

В коментарях співробітниця проекту зізналась, що це були діти-сироти, на майданчику їх супроводжувати соцпрацівники (певно, робітники дитячого будинку). І за думкою знімальної команди діти не постраждали. Навпаки, їм зробили ЕЕГ за призначенням лікаря.

ЕЕГ- це діагностична процедура з виявлення епілептичних станів.

Виходить, що каст проекту ДАУ, використав дітей-сиріт за згодою їх опікунів (це зазвичай один директор дитбудинку для всіх) щоб зняти в фільмі, де дітей роздягають, підключають до голів фіксуючі електроди, піддають емоційному і психологічному насильству.

Деякі люди задіяні в проекті розповідають (анонімно, на жаль), що хлопчик, який грав сина головних героїв теж з дитячого будинку. Нібито, дитину взяли, він пожив на проекті “в сім’ї”, а потім його повернули в дитбудинок. Не знаю, чи це це – точний опис ситуації. Сподіваюсь, каст-директорки ДАУ і пан Хржановський зможуть розповісти докладніше і про цю дитину.

Якщо дітям в сцені “Дегенерації” було призначено ЕЕГ, гіпотетично, у них могли підозрювати епілепсію. Для таких дітей стимуляція світлом, стрес, істерика, підвищенний пульс і частота дихання можуть стати провокуючим фактором і викликати напад.

Вийшло так, що в Україні громадяни іншої країни можуть прийти в дитбудинок і набрати немовлят на зйомку кино. Знімати їх в будь-яких умовах і будь-якому вигляді, об’єктивувати, проводити медичні втручання.

І все це за згоди єдиного опікуна. Більше ніхто захистити права сиріт на тому знімальному майданчику не міг.

Це поганий прецедент з використанням дитячої праці і незахищенністю сиріт.

Нам потрібно нове законодавство щодо зйомки дітей.
Там мають бути визначені вікові аспекти: з якого віку можна знімати дітей, щоб не завдати їм шкоди.
В будь-яку зйомку, де присутні діти мають бути залучені служби зі справ дитини. Або правозахисники, дитячі психологи, які гарантовано будуть на боці дитини.
Треба чітко окреслити можливий час перебування дитини на майданчику. Вирішене питання зйомки оголених неповнолітніх.

Так, для дорослих це теж актуально. Профсоюзи, захищенність, весь цей гуманізм і людяність.

Чую шепіт про цензуру і повернення в совок.
Але я перерахувала мінімальні умови для зйомок дітей в Європі і Америці.

І думаю, Україні варто ініціювати розслідування участі дітей-сиріт в “ДАУ”. Зрозуміти, хто привозив дітей на майданчик, яке в біса ЕЕГ, чому дозволили дітям кричати, чому їх знімали оголеними, якими чином забезпечувались права дитини на зйомках?..
Врешті, хто отримав гроші за цю “акторську працю”?

Тегайте, будь-ласка тих, хто готовий долучитися до суспільного обговорення і тих, хто знає як ініціювати розслідвування в Харкові
Давайте разом придумаємо, що робити.

Микола Кулеба, будь ласка допоможіть зрозуміти, як законно вирішується це питання.

Святослав Вакарчук, Володимир Кличко, Віктор Пінчук (не можу тегнути), ви входите до наглядової ради меморіального комплексу “Бабин Яр”, художню частину якого зараз очолює Ілля Хржановський . Скажіть, в процесі створення меморіалу теж будуть використані діти-сироти?

Дмитрий Гордон, ви брали участь в зйомках, можете прокоментувати порушення прав дитини на майданчику?

Зоя Мельник (Zoya Melnik), підкажіть, будь ласка, якщо знаєте юридичний бік питання: як ініцювати розслідування і виявити працівників дитбудинку, що дали дозвіл на такі зйомки?

Ivan Kozlenko, дякую вам за матеріали на lb.
Мені здається, що давно було варто ініціювати цю дискусію в медійному просторі. Круто, що ви це зробили.

Илья Хржановский (Ilya Khrzhanovskiy), я приглашаю вас на интервью. После карантина, в любое время, на любой медийной площадке. Студия, запись, монтаж, переводчики – за мной. Алкоголь – неограничен. Раздеваться – не нужно.
С моей стороны – несколько человек, которые хотят задать наболевшие вопросы по вашей деятельности в Украине. С вашей – любые участники съёмочных и мемориальных процессов, которые помогут раскрыть вашу оптику и принципы украинцам.

В любой истории есть возможность искажённого взгляда, ошибки трактовки и т.д. Я хочу, чтобы у вас были время и площадка высказаться.

Я буду спрашивать, про права детей, животных и взрослых актёров на площадке ДАУ, про “Бабий Яр”, про финансирование, этику и будущие решения.

Жду вашего ответа.

Источник


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO