Федір Христенко: Коронавірус – це глобальна катастрофа всього світу. А в Україні...

Федір Христенко: Коронавірус – це глобальна катастрофа всього світу. А в Україні безглузда гра влади у «а в нас усе під контролем» може вбити тисячі українців

Загрузка...

В останні дні минулого року світ був шокований новинами із Китаю, де вже тоді масштабно набирав обертів Коронавірус. Більшість держав нашої планети практично миттєво відреагували на  епідемію, але тоді українська влада уваги на це не звернула, принаймні, публічно. Та й чесно кажучи, сьогодні, в час коли вірус-вбивця відкрито гуляє по цілому світі – від нашої верхівки якоїсь реально потрібної дієвої реакції не спостерігається. Чи не з перших днів цих сумних подій в США почали розробляти вакцину, в Росії – експрес-тест. В Азії, Австралії, США, РФ і деяких країнах Європи прикордонники стали посилювати епідеміологічний контроль.

Українська владав цей час й надалі мовчала. І лише буквально нещодавно в наших аеропортах почали створювати вигляд контролю прибулих із закордону громадян. Але ці псевдо-дії схожі на банальну симуляцію боротьби із виявленням інфікованих людей. Адже самі ж громадяни які в’їжджали до України прямо розбивали цю ілюзію. Тому що у літаку їм часто повідомляли що буде огляд, а по прильоту – безперешкодно, без жодного хоча б заміру температури впускали до держави.

Коронавірус – це глобальна катастрофа людства, а потрапивши в Україну він по факту може знищити тисячі, а то й сотні тисяч людей. Попри всі твердження влади, що наша держава цілком готова до боротьби із цим вбивцею – це, на мою думку, лише слова людей які взагалі не мають уявлення що нас може чекати і як з цим боротись. Наразі від влади я бачу безглузду гру під назвою «а у нас все під контролем» і більше, нажаль, нічого. До речі, явне цьому підтвердження – це Нові Санжари. Всі спроби чиновників від Міністерства охорони здоров’я переконати українців у тому, що все добре, при нинішньому стані медицини дають прямо протилежний результат. Безумовно, вони не вірять чиновникам, вони налякані – ось звідси йде недовіра і найбільший страх Коронавірусу. Заспокоїти людей можна тільки конкретними діями, яких зараз практично не відчувається.

Щодо дій, то ми у порівнянні із багатьма країнами (та ж Італія) все ж маємо гандикап – головне його правильно використати. Також розуміючи фактичний стан української медицини, яка може і не витримати Коронавірус, першочергово варто хоча б мінімізувати кількість випадків. Нам потрібно бути потужно озброєними, щоб згідністю перемогти Коронавбивцю!

Найперше хочу зазначити, що ми, як держава наразі програємо Коронавірусу інформаційну війну. Тому правильним кроком мав би бути Указ Президента по щоденному інформуванні громадян через всі можливі ЗМІ. Маю на увазі щоб на телебаченні хоча б на всіх популярних телеканалах прокручували підготовлений відеоролик про те: що таке Коронавірус, його симптоми, способи уникнення зараження, та що робити якщо маєте підозру на цей вірус! Крім того, для цього на час загрози було б доцільно зняти введене кодування телеканалів, це дасть подвійний плюс – обізнаність людей і «прикутість» до екранів замість можливих відвідувань масових скупчень громадськості. Також потрібно, щоб друковані та інтернет видання на своїх сторінках щоденно поширювали вище згадану інформацію. Доцільно було б, і щоб керівники областей також дали розпорядження на рекламні банери із все тією ж інформацією у місцях скупчення людей.

Ще одним кроком має бути створення і навчання  мобільних груп із реагування на Коронавірус, знаю що про щось подібне вже розказують, але… на мою думку, хоча б у радіусі, орієнтовно, не більше 50км має бути як мінімум одна така група. Яку дай Бог за спокійної ситуації можна залучити до інформ-навчань у навчальних закладах, великих підприємствах, тощо. Тобто, ці люди можуть виїжджати до цих закладів і в реальності проводити відкриті тренінги у боротьбі із Короновірусом та правила поводження у випадку евакуації можливого інфікованого.

Зараз люди дуже бояться цього захворювання і є велика ймовірність, що можливий інфікований старатиметься приховати свої симптоми. А це пов’язано із тим, що може наразитись на «травлю» з боку інших людей (це треба побороти інформаційно –вже вказував) і на те, що боятиметься потрапити в середовище (лікарню) вірусу. Адже всі надіються на краще, а тому можуть втішати себе: «а як це не вірус-вбивця, а мене помістять в клініку до хворих ним – тоді точно захворію».   Тому, вважаю, що в нас у випадку підозри на Коронавірус потрібно ввести двозонний карантин людей. Тобто, в одній частині приміщення або окремому мають бути хворі, а тих кого підозрюють до результату розміщувати у передкарантинній  зоні. Людей із симптомами  до результатів: не потрібно залишати вдома і непотрібно поміщати до хворих. Знаю, щось таке також говорять, але по факту що маємо?! Якщо ми це зробимо і чітко дотримуватимемось – перед тим масово проінформувавши – люди будуть звертатись, а не ховатись.

Ще одним важливим кроком, хоча б у великих підприємствах і навчальних закладах має бути присутність у холі працівника із медичними знаннями, що за звернення зможе хоча би заміряти температуру, пульс, тощо. Також у ході боротьби із уникнення Коронавірусу зобов’язати великі і середні підприємства під час роботи видавати працівникам медичні маски, особливо якщо підприємство напряму задіяне у міжнародних зв’язках.

Крім цих всіх дій, у випадку можливого карантину, важливо буде підготувати пайки із їжею в подальшому для роздачі населенню – і про це проінформувати. Адже досвід інших країн показав, що при вводі карантину починається масова паніка. Тобто, якщо люди будуть обмежені у їжі, то і виходитимуть у її пошуках, і послаблюватиметься імунітет – а це велика проблема у боротьбі із вірусом.

Звісно, спеціалісти мій список явно продовжать, але якщо людям в нормальному алгоритмі довести інформацію, що в цей складний час бажано:

  • уникати поїздок за кордон та місць великого скупчення населення;
  • уникати тісного контакту з людьми з ознаками гострої респіраторної інфекції;
  • частіше мити руки з милом, особливо після прямого контакту з хворими або їх оточенням;
  • уникати тісного контакту з тваринами на фермах або в дикій природі;
  • добре мити та проварювати їжу;
  • прикривати рот і ніс під час кашлю або чхання носовичком або зігнутим ліктем;
  • звернутися до лікаря, а краще викликати групу швидкого реагування при виникненні симптомів респіраторних захворювань після перебування у країні ризику;
  • купуючи продукти, особливо імпортовані не брати їх відкритими руками;
  • і ще цілий  ряд важливих дій, то ми хоча би частково зможемо уникнути масовості поширення даного захворювання.

Підводячи підсумок хочу звернутись: «час нелегкий для нас усіх, та ми народ розумний і сильний і обов’язково разом поборимо цю нашесть. Та все залежить перш за все від нас самих, а тому старайтесь обширно ознайомитись із Коронавірусом – читайте як з ним боротись та слідкуйте за новинами. А я в свою чергу прикладу максимум зусиль, щоб Україна змогла захистити свій народ від цього вірусу-вбивці. Разом ми сила, яку не побороти навіть такому підступному і невидимому ворогу».

З повагою щиро ваш Федір Христенко. 


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO