Олег Гирикович — одіозний начальник Волинської податкової

Олег Гирикович — одіозний начальник Волинської податкової

Загрузка...

15 жовтня 2019 року в ГУ ДПС у Волинській області відбувся конкурс на посаду начальника податкових перевірок, трансферного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Волинській області. За результатами конкурсу, переміг колишній перший заступник начальника ГУ ДФС у Волинській області — полковник податкової міліції Гирикович Олег Вікторович (на фото зліва), особа досить колоритна та неоднозначна.

Свою трудову кар’єру розпочав пожежником в ППЧ №40 по охороні Луцького ДПЗ-28 в 1994 році, з 1995 року по 1998 рік був слухачем Національної академії внутрішніх справ України. Починаючи з 1998 року працює в податковій міліції слідчим, оперативним працівником, в листопаді 2015 року призначено першим заступником начальника ГУ ДФС у Волинській області. Весь цей період на його утриманні була непрацююча дружина та малолітня донька.

Весь період служби в органах податкової міліції Олега Гириковича характеризуються тісною співпрацею з бізнесом та злочинними угрупуваннями. Вся кар’єра в державній службі була побудована на принципі «Вирішую любі проблеми, за любі гроші».

Результатом такої плідної праці став стрімкий ріст активів Олега Вікторовича. Так, у поданій ним декларації за 2015 рік ні у О.В. Гириковича, ні у членів його сім’ї не було ніяких активів, майна та грошових заощаджень. Дохід отриманий паном Гириковичем за 2015 рік склав 97,8 тис. грн, а у членів сім’ї (дружини — Олени Миколаївни) лише 677 гривень. Отже, методом простих розрахунків, на утримання сім’ї Гирикович Олег щомісячно мав 8,2 тис. грн, що погодьтесь доволі скромно.

А от вже в декларації за 2016 рік статки Олега Вікторовича Гириковича суттєво змінюються. У нього з’являється земельна ділянка площею 15 соток в с. Вишнів Ківерцівського району, що відноситься до елітної частини дачних масивів біля Луцька, автомобіль БМВ Х5, вклад в банку 170 тисяч гривень, житловий будинок в селі Боголюби Луцького району, яке ще називають «Царським селом», правда цей будинок площею понад 400 квадратів, з гостьовим будинком на 100 квадратів та банею для релаксу і відпочинку від тяжких «міліцейських» буднів, належить батьку Олега Гириковича, пенсіонеру, жителю Ковельського району, але ми ж усі розуміємо, що свої незаконні статки державні службовці записують на своїх родичів, які, в класичному варіанті, або безробітні або пенсіонери. І все це «чесно зароблене» Олег Гирикович придбав на заробітну платну 103 тисячі гривень. При цьому, Олена Гирикович так і не працює, донька вчиться в школі, а батьки пенсіонери. З елементарної арифметики виплаває, що цей «шанований» податковий міліціонер навіть хліба не купував ні собі, ні дитині.

В 2017 році, при зарплатні Гириковича Олега 167 тисяч гривень, безробітній дружині і малолітній донці, він вже має на рахунку 200 тисяч. При тому, загадкою так і лишається: за чий же рахунок ця сім’я харчувалась, сплачувала комунальні платежі, відпочивала на найкращих курортах Європи.

В 2018 році на банківському рахунку Олега Гириковича накопичено  280 тисяч гривень, його зарплата склала за рік 255 тисяч, дружина так ніде і не працює, а от донька навчається в Київському Національному університеті ім. Тараса Шевченка. І знову ж, всі витрати несе батько, який забезпечує шикарне життя доньки в Києві, відпочинок сім’ї на дорогих курортах Європи та ще й зумів заощадити та примножити банківський рахунок.

В 2019 році Олег Гирикович отримав заробітної плати 493 тисячі гривень та накопичив на банківському рахунку майже півмільйона гривень. Бідна сім’я, бідні діти, він знову лишив їх без куска хліба, хоча злі язики стверджують, що і цього року вони всі дружно їздили в Європу споглядати тихі хвилі океану.

В той же час, його безробітна дружина продала в Ковелі квартиру в «хрущовці» на 59,3 квадрата за 1 мільйон 442 тисячі гривень та придбала іншу квартиру вже в Луцьку площею 99,8 квадратних метра та паркомісце площею 18 квадратів в елітній новобудові за 1 мільйон 283,4 тисячі гривень. От такій успішній угоді позаздрили б навіть самі «матьорі» ріелтори.

З неофіційних джерел відомо також і про ще одне елітне придбання Олега Вікторовича Гириковича — новий автомобіль AUDI A6 2019 року випуску з кузовом WAUZZZF21KN011005 в повній комплектації вартістю від 60 тисяч доларів США. Даний автомобіль зареєстрований на його далеку родичку — Борсук Галину Прокопівну, по збігу обставин також пенсіонерку та сільську жительку.

AUDI A6 2019 року — без повнопривідного напакованого седана в селі нині ніяк…

Враховуючи всі ці фактори, громадське суспільство не могло не зацікавити, а де ж Олег Гирикович брав кошти на такі придбання? Які кримінальні справи, що не отримали належного продовження, стоять за скромним податковим міліціонером?

Ще з 2015 року (що збіглось з датою призначення Гириковича на посаду першого заступника начальника ГУ ДФС у Волинській області) журналіст програми «Секретні матеріали» Євгеній Плінський неодноразово публікував свої розслідування про масштаби контрабанди сигарет через м. Володимир-Волинський до Європи, незаконну торгівлю «паленною» горілкою, контрафактними цигарками в прикордонних районах Волині та про кришування цієї кримінальної діяльності саме волинськими фіскалами. При цьому, сам журналіст не озвучував прізвища осіб, що покривали все це.

В той же час, Плінський, спираючись на отримані офіційні матеріали, стверджував, що податкова міліція неодноразово порушувала кримінальні провадження за даними фактами і так само неодноразово їх закривала за відсутністю складу злочину. В окремих випадках, до адміністративної відповідальності та штраф у 170 гривень притягувались особи, в яких знайшли ці контрафактні товари, із зазначенням порушенням «заняття підприємницькою діяльністю без державної реєстрації».

В журналістському розслідуванні контрабандних потоків фігурувала така собі «леді Гага», відома жителька Володимир-Волинського пані Лариса Якимчук, яка володіє у місті Володимир-Волинський аж 5-ма безліцензійними магазинами, тримає оптовий склад контрафакту і саме її пов’язують дружніми і взаємовигідними стосунками з Олегом Гириковичем.

Неодноразово, працівниками ГУ ДФС у Волинській області фіксувались факти систематичної торгівлі контрафактиними цигарками за одними і тими ж адресами, всі зібрані матеріали направлялись Олегу Вікторовичу Гириковичу, як куратору оперативного та слідчого підрозділу для подальшого розслідування та збору доказової бази щодо їх безпосередніх організаторів.

Із неофіційних джерел відомо, що Олег Гирикович особисто перешкоджав працівникам оперативного підрозділу в зборі доказової бази. Крім того, в суди слідчими надавались настільки неякісні матеріали, що суд відмовляв слідчим ГУ ДФС у Волинській області в дозволах на обшук, арешт, конфіскацію контрафактного товару, проведенні негласних оперативних та слідчих заходів.

Ще одним джерелом кримінальних доходів Гириковича Олега є кришування діяльності нелегальних автозаправок. Так, його іменем прикриваються такі торговці пальним, як «Панхім», «Укрпетроль», «Айслаг». Саме ці підприємства за останні три роки, при надприбутковому бізнесі, не сплатити в бюджет жодної копійки, тримають в сільських районах нелегальні заправки та прикриваються протеже Гириковичем. І саме за сприяння Олега Гириковича, було закрите кримінальне провадження відносно «Панхім», програна в суді адміністративна справа на стягнення понад 6 млн гривень податків до бюджету через брак доказів фіктивності операцій, які, як на диво, так і не змогла зібрати податкова міліція в рамках кримінального провадження, порушеного слідчим управлінням ГУ ДФС у Волинській області під невсипущим оком Олега Гириковича.

Але ягідкою на торті є, безумовно, схема відмивання фіктивного ПДВ імпортерами б/у транспортних засобів. Масштаби схеми настільки вражаючі, що це не могло не привернути увагу ДБР України та Генпрокуратури. За інформацією із джерел ДБР, тільки за 7 місяців  2019 року в економіку України «вкинуто» 2 мільярди фіктивного ПДВ. При цьому, тіньовий ринок «нала» склав  понад 10 мільярдів. Схема виглядала дуже просто і в той же час зухвало. Імпортери б/у авто ввозили і реалізовували населенню легкові та вантажні авто, проводячи розрахунки виключно в готівковій формі, не відображаючи цих операцій у своїй звітності та не сплачуючи податків. Одночасно, ці ж авто продавались на фіктивні фірми-конвертцентри , які в подальшому віддавали отриманий податковий кредит реальному сектору економіки для ухилення від сплати ПДВ та виводили готівкові кошти з легального обороту.

При цьому, саме з Олегом Гириковичем пов’язують організаторів цих схем: Б.Л. Федонюка, Б.Є. Михайлюка, С.А. Фощенка, О.С. Фощенка, О.О. Рудого.

Схеми «вливання» фіктивного ПДВ працюють і в новій, як зазначає С. Верланов, очищеній структурі — ГУ ДПС у Волинській області. Так, лише за вересень 2019 року в економіку України вкинуто 63 мільйони фіктивного ПДВ, в готівку конвертовано майже 400 мільйонів грошових коштів, які в подальшому вивозяться валізами в ту ж Європу.

Найбільш активніше «попрацювали» в новій ГУ ДПС у Волинській області ПП «Курус Плюс» «вкинуто» 30 млн. грн. фіктитвного ПДВ, ПП «Єврокарс» — 7 млн.грн. ПДВ, ТОВ «Брокмі Сервіс» — 6 млн.грн. ПДВ.

Але найвеселіше працює ТОВ «Ексім КАР», який при повній відсутності працівників, власних транспортних засобів, автостоянок, складських приміщень, продає на ліво і направо транспортні послуги і запчастини. Його оборот за вересень 2019 року склав майже 70 млн. грн., сума фіктивного ПДВ 12 млн.грн. При цьому, нове, «не корумповане» керівництво нової очищеної служби Волині ніяким чином не реагує на такі кричущі факти кримінальних правопорушень і це при тому, що лишень у липні 2019 року ДБР України проводила обшуки в ГУ ДФС у Волинській області саме в рамках розслідування таких фактів і саме Олег Гирикович був одним головних із підозрюваних в організації та кришуванні цих схем.

І тут напрошується логічне питання: а чи саме не ця налагоджена тісна співпраця Олега Вікторовича Гириковича з тіньовим бізнесом і стала вирішальним моментом в його перемозі на конкурсі на посаду начальника управління податкових перевірок, трансферного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Волинській області? І чи саме не ця причина була єдиною заради якої саме для призначення Олега Гириковича спеціально був оголошений конкурс? Які вигоди пообіцяв Гирикович своєму керівництву за таке швидке і безболісне зарахування в нову, очищену від корупції службу?

Тарас Зозулінський,

Бюро журналістських розслідувань “Детективи”


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO