Фонд «Еган Еде» незаконно фінансував бізнес закарпатських угорців

Фонд «Еган Еде» незаконно фінансував бізнес закарпатських угорців

Загрузка...

У розпал передвиборчої кампанії закарпатських угорців цікавить подальша доля Благодійного фонду «Егена Еде». Підґрунтям  таких занепокоєнь є повідомлення про те, що під час зустрічей з виборцями, чи то кандидат у народні депутати по 73 виборчому округу Василь Брезнович, чи то його представники натякають на те, що у разі поразки політика на виборах програма соціальної підтримки закарпатським угорцям від Благодійного фонду «Егена Еде» припиниться.

Якщо уважніше подивитись на цю проблему, на поверхню випливають дві речі. По-перше, фонд свою роботу не припинить, оскільки, окрім керівника, у нього є ще 29 співзасновників. Ті, до яких нам вдалося додзвонитися, запевнили, що організація своєї роботи не припинити  незалежно від результатів виборів.Водночас є цитата Василя Брензовича, опублікована у матеріалі «Майже 800 підприємців із Закарпаття отримали фінансову допомогу від «Програми Егана»:«Запуск програми економічного розвитку був ознакою довіри до закарпатських угорців. І хоча ми знаємо, що багатьох людей намагалися залякати, але попри це ви нині стоїте тут, перед нами… Адже програма «Егана Еде» спрямована саме на збереження місцевого населення на рідній землі, і якщо є підприємництво, то відбувається економічне зростання», — зазначав Брензович.

Таким чином, фонд, де він вказаний як керівник, надає економічну підтримку закарпатським угорцям.Давши електронний запит у Міністерство юстиції України, вдалося з’ясувати, який саме спектр послуг має право надавати Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде».

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Благодійна організація благодійний фонд “Закарпатський центр економічного розвитку “Еган Еде” (БФ “ЗЦЕР”Еган Еде”) зареєстрована як благодійна організація. Згідно з офіційною інформацією вид діяльності організації – Код КВЕД 88.99. Це означає, що організація має право надавати «іншу соціальну допомогу без забезпечення проживання». Якщо детальніше, то їх діяльність може включати суто питання соціального характеру, серед яких можуть бути: піклування, допомога біженцям та аналогічні послуги, які надаються людям похилого віку та інвалідам вдома або в інших місцях; діяльність із соціальної адаптації дітей та підлітків; усиновлення, діяльність із запобігання жорстокого поводження з дітьми та іншими особами; діяльність з надання допомоги жертвам стихійного лиха, біженцям, іммігрантам тощо, у тому числі надання їм тимчасового житла; денні заклади для безхатьків та інших соціально незахищених груп осіб тощо.

Отож згідно з задекларованим видом діяльності фонд «Егана Еде» не має права підтримувати підприємництво, надавати кредити чи розподіляти гранти.Тепер виникають питання щодо законності розподілу мільйонів євро угорських інвестицій на території України. З іншого боку повинні виникнути питання в офіційного Будапешту, кому вони давали гроші і наскільки законно їх розподіляли.

vynohradivnews.in.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO