Газ для населення у червні має коштувати на 800-900 грн дешевше —...

Газ для населення у червні має коштувати на 800-900 грн дешевше — рішення уряду

Загрузка...

Кабінет міністрів Ухвали в рішення щодо нового способу розрахунку ціни газу, який Національна акціонерна компанія Нафтогаз продає для потреб населення. Так, відповідно до урядової постанови, у червні вартість тисячі кубометрів має зменшитися на 800-900 гривень.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Так, відповідно до нової постанови про визначення способу розрахунку ціни на газ для населення, Нафтогаз зобов’язали продавати населенню газ за найнижчою ціною, що встановлюється:

  • Міністерством економічного розвитку — як середня митна вартість газу;
  • «Українською енергетичною біржею»;
  • ціною, за якою сам Нафтогаз продає газ промисловості;
  • ціною ПСО (державною регульованою ціною).

Раніше діяла постанова уряду, яка зобов’язувала Нафтогаз продавати газ населенню за ринковою ціною (за якою він продає газ промисловості), але не вище ціни ПСО. Однак в уряді заявили, що Нафтогаз на червень встановив підвищені ціни на газ для промисловості, через що ціни для населення також зросли.

«Це означає, що вже в червні Нафтогаз має зменшити визначену ним на червень ціну газу 6 299 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Ціна для населення, згідно з урядовою постановою, має бути на 800-900 грн меншою», — пояснюють в уряді ухвалене рішення.

Нагадаємо, що під час засідання уряду 5 червня Кабмін зобов’язав Нафтогаз знизити ціни на газ для населення до 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів у червні 2019 року та до 7,7 тисячі гривень у липні. У Нафтогазі повідомили, що ціни на газ для населення знизили і без постанови уряду, а надмірна кількість урядових постанов суперечать одна одній.

Крім цього в уряді ініціювали перевірку ціноутворення газу для населення всередині структури Нафтогазу.

Зазначимо, що через зниження цін на газ в ЄС, Нафтогаз ухвалив рішення знизити на 8% ціни на газ промисловим споживачам. На стільки ж дешевше газ продаватимуть населенню, але з липня.

Нагадаємо:

У березні на енергетичних біржах Європи, на яких Україна купує імпортний газ, ціна на блакитне паливо різко впала. Так, рівень цін на ринку чи не вперше став нижчим за рівень регульованих державою цін. Тому 3 квітня уряд ухвалив постанову №293, якою зобов’язав Нафтогаз продавати газ населенню за ринковими цінами.

Згодом у Нафтогазі повідомили, що виконати цю постанову уряду неможливо, адже вона суперечить іншим урядовим постановам, зокрема про ПСО (спеціальні зобов’язання Нафтогазу продавати газ населенню за встановленою урядом ціною). Також у компанії закликали уряд або скасувати ПСО, або внести до нього зміни, щоб для зниження цін на газ для населення були всі законні підстави.

В уряді на таку пропозицію відповіли ультиматумом, закликавши Нафтогаз до 24 квітня публічно заявити про зниження цін на газ для населення у травні. Якщо цього не станеться, то уряд звільнить голову правління Нафтогазу Андрія Коболєва, контракт з яким продовжили напередодні.

22 квітня уряд та Нафтогаз узгодили рішення знизити ціни на газ для населення з 1 травня до 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Водночас, відповідно до домовленостей України з Міжнародним валютним фондом та постанови про ПСО, з 1 травня ціни на газ для населення мають зрости до 9850 гривень за тисячу кубометрів(зараз ціни на газ для населення складають 8550 гривень за тисячу кубометрів), а з 1 січня 2020 року — до 12 300 гривень за тисячу кубометрів.

Ціна на газ для населення, згідно з вимогами МВФ, повинна формуватися із вдвох факторів — собівартості українського газу та супутніх послуг, та його імпорту. Оскільки газ у Європі подешевшав, і Україна може його закупити за менші гроші, держава може знизити тариф для населення, не порушивши тим самим домовленості з МВФ.

hromadske.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO