Українці відзначають День героїв

Українці відзначають День героїв

Загрузка...

23 травня в Україні відзначають День героїв. Вшановують українських вояків, які боролись за волю українського народу, – козаків, повстанців, українських січових стрільців, вояків армії УНР, УПА та діячів ОУН.

1941-го у Кракові відбувся Другий великий збір Організації українських націоналістів. Головною метою збору було утвердження ідей українського націоналізму і постанов, щодо політичного, військового, економічного та соціального життя на українських землях. Зібрання постановило щороку, 23 травня, святкувати День героїв.

Травень було обрано для свята у зв’язку з тим, що саме цього місяця пішли з життя лідери й ідеологи українського націоналістичного руху.

3 травня 1924-го помер один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський. 25 травня 1926-го у Парижі загинув один із лідерів української революції 1917-1921-х років Симон Петлюра. 23 травня 1938-го у Ротердамі вибух бомби обірвав життя організатора українського націоналістичного руху Євгена Коновальця.

До 1991-го свято святкувалося підпільно. Із проголошенням незалежності України захід почав набувати популярності.

Головний отаман військ і флоту Української Народної Республіки Симон Петлюранародився 22 травня 1879-го у Полтаві.

Його батько мав 3 кінні екіпажі та займався візництвом. Мати гляділа дітей. Крім Симона, мали ще 3 синів і 5 доньок. Жили в старому 3-кімнатному будинку на вулиці Завгородній – тепер Зигіна.

gazeta.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO