Укрпошта відмовляється доставляти пенсії в села

Укрпошта відмовляється доставляти пенсії в села

Загрузка...

Із 1 січня Укрпошта може припинити виплату пенсій у селах. Її керівництво вимагає підвищити тариф на доставку.

— Дешевше за Укрпошту пенсії ніхто не доставить, — говорить її генеральний директор 42-річний Ігор Смілянський. — Інколи ситуацію потрібно загострити, щоб почали щось вирішувати. Треба додатково 1,1–1,2 мільярди гривень. Тарифи слід затвердити до 1 грудня і підписати договори з Пенсійним фондом.

Якщо цього не зроблять, нам доведеться закрити до семи тисяч поштових відділень у селах. Роботу втратять 25–30 тисяч осіб. Укрпошта сьогодні має дві мережі — міську та сільську. Перша — це посилки й платежі. У села в середньому доставляємо два листи на день, чотири посилки — на місяць. 70 відсотків доходу — доставка пенсій. Востаннє тариф переглядали 14 років тому. Тоді мінімальна заробітна плата і пенсія зростали більш-менш однаково. З 2016-го мінімалку підвищили вдвічі — до 3200 гривень. А пенсію — на 20 відсотків, до 1295 гривень. Тобто вартість доставки зросла в два рази.

Листоноші доставляють виплати 4,3 млн пенсіонерам, кажуть у Пенсійному фонді.

— Вимоги Укрпошти нагадують шантаж, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Водночас влада не має іншого виходу. Доведеться збільшити тарифи. Грошей, які виділять, точно вистачить на перший і другий квартал 2019-го. Щоб пережити президентські вибори. Адже якщо не носитимуть пенсії, люди відмовляться голосувати.

— У селах закриваються лікарні, дитячі садки, школи. Незабаром зникнуть відділення Ощадбанку й Укрпошти, — говорить економіст Андрій Новак, 45 років.

— Однак люди залишаються там жити. Вони повинні отримувати пенсію. За це відповідає держава. Якщо Укрпошта й далі виконує соціальну функцію, то Кабмін повинен покривати витрати підприємства з держбюджету. Водночас Україні швидше потрібно відмовлятися від готівки. Рано чи пізно прийдемо до ситуації, коли пенсії й зарплати виплачуватимуть тільки на банківські картки.

gazeta.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO