Мізрах Ігор: Бідність – прокляття чи заслуга держави?

Мізрах Ігор: Бідність – прокляття чи заслуга держави?

Загрузка...

Фінансові справи в Україні ніколи не були ідеальними. Але такої страшної кризи країна не знала за всю історію існування. Пенсіонери-жебраки, голодні діти, молодь, яка рветься працювати закордон, бо на українську платню важко не просто жити, а взагалі існувати.

Протягом 2014-2015 років рівень інфляції значно виріс – відповідно на 24,9% та 43,3%. В той же час скоротилася реальна зарплата – у 2014 році на 6,5%, а в 2015 році на 20,2% (див. рис. 2). Усе це неминуче спричинило занепокоєння серед населення країни.

ЦИФРИ

З 2001 року в Україні діє державна програма «Стратегія подолання бідності». Крім того, країна долучилася до реалізації програми ООН «Цілі Розвитку Тисячоліття», яка висуває боротьбу з бідністю на перше місце. Згідно із взятими на себе зобов’язаннями, до 2015 року в Україні планувалося ліквідувати абсолютну бідність за критерієм 5,05 доларів США на добу, знизити до 25% відносну бідність (за рахунок скорочення бідності серед дітей та зайнятого населення), зменшити в 10 разів частку тих осіб, чиє споживання є нижчим за рівень фактичного прожиткового мінімуму (з 71,2% у 2000 році до 7% у 2015 році).

Політико-економічна криза 2014 року, великий потік вимушених переселенців з Донбасу та Криму значно погіршили ситуацію з бідністю.

Через відсутність статистичної інформації щодо територій, непідконтрольних українській владі, не вдається навести цілком вичерпні та достовірні дані.

У 2015 році прогнозувалося, що рівень абсолютної бідності мав зрости до 3,5%, бідність за критерієм споживання нижче фактичного прожиткового мінімуму – до 32%, рівень відносної бідності – до 30,6%, у т.ч. бідність серед дітей становила 29%, а серед працюючих осіб – 18,5% (ООН, 2015).

Одночасно зменшилася частка населення, яка вважала середньодушові доходи у розмірі до двох прожиткових мінімумів достатніми, аби не відчувати себе бідними. Якщо у 2007 році таких було 26,7% (сума до 1100 грн.), то у 2009 році – 10,8% (сума до 1300 грн.), у 2011 році – 9,9% (сума до 1900 грн.), у 2013 році – 4,8% (сума до 1900 грн.), а у 2015 році – 5% (сума до 2000 грн.) (Державна служба статистики України, 2016).

В Україні у 2017 рівень матеріальної депривації становив 42 %, глибокої матеріальної депривації — 27 %.

#СТАТИСТИКА

60 % населення України найбільше потерпало від неможливості дозволити собі неочікувані необхідні витрати за рахунок власних ресурсів.

Найбільше постраждали від економічної напруги багатодітні родини, люди віком 60 років і старше, сільське населення.

9 % населення потерпало від усіх трьох форм бідності:

 

  • за відносним критерієм за витратами,
  • за доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму,
  • за ознаками депривації.

 

Переважна більшість українців досі не можуть дозволити собі здійснювати непередбачувані витрати.

Більше половини не мають можливості відпочивати разом з родиною принаймні упродовж одного тижня на рік.

31,7 % населення не мають коштів для купівлі призначених ліків та медичного приладдя, а 30 % — для оплати послуг лікаря та лікування в стаціонарі без проведення хірургічної операції.

47,9 % — частка витрат на харчування в бюджеті середньостатистичної сім’ї.

26,1 % — частка домогосподарств, які витрачають на харчування більш як 60 % сукупних витрат.

СЛАВА

Світові експерти вже визначили Україну, як одну з найбідніших країн світу. Не найприємніший факт для нас, та шокуючий факт для тих, хто має прийняти нас як «європейську» державу.

За фінансовим рівнем громадяни України визнані одними з найбідніших народів на планеті. Про це запевняють дані щорічного звіту про світовий добробут Global Wealth Report.

Згідно з рейтингом, Україна посіла 123-тє місце в світі за рівнем особистого багатства громадян. Перед нашою країною з списку бідних стоять Непал ($ 2 тис. 54), Камерун ($ 2 тис. 282), Кенія ($ 2 тис .306), Бангладеш ($ 2 тис. 332), Лесото ($ 2 тис. 640).

За Україною в списку знаходяться Білорусь ($ 1 тис. 563), Таджикистан ($ 1 тис. 364), Замбія ($ 1 тис.197), Сирія ($ 1 тис. 190), Малі ($ 1 тис. 94 доларів).

У звіті говориться, що рівень багатства становить 1 тис. 563 долара на одного дорослого жителя.

Найбагатшою країною виявилася Швейцарія. На одну дорослу людину припадає понад $ 530 тис. За нею йде Австралія з $ 411тис., На третьому місці – США з майже $ 404 тис.

До першої десятки увійшли також Бельгія, Норвегія, Нова Зеландія, Канада, Данія, Сінгапур і Франція.

Останні місця в рейтингу займають Демократична Республіка Конго ($ 331), Ефіопії ($ 167) і Малаві ($ 141).

Рівень багатства Credit Suisse розраховує як з фінансових, так і нефінансових активів.

В цілому Україна за рівнем багатства як держава займає 80 місце в світі – 55 млрд доларів.

Ситуацію з бідністю в Україні коментує наш експерт, економіст, Ігор Мізрах: «Якщо перефразувати відомий вислів героя Булгакова, професора Преображенського, то виходить гасло сьогодення: «Бідність у нас в головах». З голів усе і починається, а продовжується продажною елітою. Що ж до системи управління, то методи керування вже давно застарілі та не мають право на існування у сучасному мінливому житті. Відсутність лояльного законодавства для інвесторів, величезний тіньовий ринок. У 2014му році в Україні розпочалася криза, яка призвела до того, що рівень бідності зараз вищий, ніж п’ять років тому. Якщо в 2014 році за межею бідності жило 15% населення України, то сьогодні – 25%. В Африці поріг бідності 1,25 долара на день, в Україні – півтора долара, хіба це допустима норма? За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання та продукти харчування менше 5 доларів на день, а на місяць менше 150 доларів, то вона живе за порогом бідності. В Україні найбільший в Європі запас родючої землі – це і має стати відповіддю на питання про те, як позбавитися економічної кризи. Вигідне географічне положення країни, родючі землі – ось що має стати основою для гідного життя українців. Однак нажаль наша державна політика на 20 років відстала від заходу. Тож надія є, це наша молодь, наші молоді спеціалісти з економіки та політики. Ми на порозі нових часів».

Ігор Мізрах

Ексклюзивно для журналу РЕЙТИНГ

Посилання на сайт: https://ratingua.net/

Посилання на сторінку fb: @ratingnewsmagazine


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO