“Укрпошта” проти пенсій для жителів сіл: як розвивається ситуація

“Укрпошта” проти пенсій для жителів сіл: як розвивається ситуація

Загрузка...

Хочуть закрити сільські відділення “Укрпошти”. Експерти: це антисоціально

Над українськими пенсіонерами, які отримують пенсії через відділення “Укрпошти”,нависла загроза з Нового року залишитися без грошей. Днями глава “Укрпошти”заявив про намір компанії закрити з 1 січня 2019 року майже дві третини відділеньчерез збитковість. Перш за все це торкнеться сільських філій, альтернативи яким вбільшості випадків немає. Як може розвиватися ситуація, з’ясувала “Сегодня”.

“Укрпошта” vs Кабмін

За словами гендиректора “Укрпошти” Ігоря Смілянського, “антикризовий план” порятунку відомства почне діяти з 1 листопада, якщо Кабмін не затвердить нові тарифи. Чому з 1 листопада – по КЗпП скорочуваних співробітників треба попередити про те, що їх звільнять, за два місяці. Як роз’яснив Смілянський “Урядовому кур’єру”, на такий крок він змушений піти тому, що Кабміном питання з тарифами не вирішується, на доставці однієї пенсії “Укрпошта” втрачає 19 грн. За перше півріччя збитки склали 536 млн грн. Натомість топ-менеджер пропонує доставляти пошту і пресу, включаючи щоденні газети, “пересувними відділеннями” – автотранспортом. У села, де живе 500 осіб і менше, пошта приїде раз в тиждень, 500-1200 осіб – два рази, 1200-2000 – три.

З літа такий експеримент проходить в Чернігівській області. Місцеві жителінезадоволені.

У селі ніхто не знає графіка роботи пересувної пошти, – розповів нампенсіонер Ростислав Маклюк з села Дубровно на Чернігівщині. – Раніше яотримував пенсію вчасно, тепер – із затримкою в шість днів. Раніше виписувавп’ять газет, тепер буду одну – без стаціонарної пошти доставка буде підсумнівом“.

Прем’єр Володимир Гройсман на демарш “головного поштмейстера” відреагувавжорстко:

Це неприпустимо – не доносить пенсії пенсіонерам. Економити нехайпочинають з своїх зарплат. Якщо менеджмент “Укрпошти” не розумієважливості соціальної функції компанії, я б радив їм всім перейти на іншуроботу”.

Також прем’єр запропонував топ-менеджерам відомства подумати над розвитком тихнапрямів діяльності, які перетворять “Укрпошту” в прибуткову компанію і дозволятьплатити рядовим листоношам гідну зарплату. Нагадаємо, Смілянський очолив”Укрпошту” в квітні 2016 року, за його ж словами, з “базовою зарплатою” 333 тис. грнна місяць. У вересні 2018 року, за даними Мінінфраструктури, його зарплата склала744 тис. 600 грн/міс. Всього в “Укрпошті” більше 30 топ-менеджерів отримують в рікпонад 1 млн грн зарплати.

Думка експертів

Політологи і фахівці ринку пошти називають ініціативу керівництва “Укрпошти” позакриттю відділень поспішною і антисоціальною та прогнозують, що її скасують.

Прем’єр уже озвучив свою думку, вона негативна, – каже політологОлександр Палій. – збереться наглядова рада “Укрпошти” і вирішить, щоперед виборами не варто йти на такий непопулярний крок. Як компромісможуть трохи додати в держбюджеті на 2019 рік дотацій на доставку пенсій“.

Член правління Всесвітньої газетної асоціації WAN-IFRA від України Сергій Охріменкоще більш критичний.

За два роки видимих змін – два. Це ребрендінг “Укрпошти” та оновленняавтопарку, – зазначив Охріменко. – постійно підвищувні ними тарифи задоставку преси я вважаю непрозорими. Можна припустити, що такі жнепрозорі і розцінки на доставку пенсій, тому їх і не затверджує Кабмін. Черезнизькі зарплати і високе навантаження листоноші масово звільняються.”Укрпошта” несе перш за все соціальну функцію. Якщо масово закритивідділення, можна очікувати соціального вибуху“.

Сегодня


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO