Марія Максакова дала в Полтаві перший сольний концерт. ФОТО

Марія Максакова дала в Полтаві перший сольний концерт. ФОТО

Загрузка...

26 червня Полтавський симфонічний оркестр закрив концертний сезон спільним виступом із зірковою оперною співачкою Марією Максаковою.

Запрошена солістка “Большого театру”, “Гелікон-опери”, солістка оперної трупи “Маріїнського театру” Марія Максакова з великим успіхом співала на провідних сценах світу. З серпня 2017 року Марія Петрівна – доцент кафедри естрадного виконавства Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України, з 12 червня 2018 року вона призначена радником ректора Національної музичної академії України ім. Чайковського з міжнародних питань.

Це не перший спільний концерт зірки світової опери та нашого симфонічного оркестру – в сезоні, що завершився, полтавський глядач уже міг насолодитися виступом оперної діви. Тоді, після оголошення співачки, залою прокотилася хвиля захопленого здивування – мовляв, “невже, дійсно, особисто приїхала та сама Максакова”? Після того концерту полтавська публіка з нетерпінням чекала на новий приїзд зірки до Полтави, тож квитки були розкуплені заздалегідь. Згадує свій перший полтавський виступ і сама Марія Максакова.

Уперше я вийшла на полтавську сцену в грудні 2017 року – тоді співала три арії в супроводі Полтавського симфонічного оркестру. Це була важка програма, часу для репетицій було небагато. Але був аншлаг. Дякую оркестру і його диригенту – вони всі молодці. А зараз ми маємо таку велику програму, що можемо їздити з нею по всіх містах. Нам навіть не потрібні додаткові репетиції

– розповіла Марія Максакова.

На цю заяву з ентузіазмом відреагував художній керівник Полтавського симфонічного оркестру, народний артист України Віталій Скакун.

Я вам скажу – якщо ми з цією програмою поїдемо по Україні, зможемо підкорити всі “мільйонники”. Ми візьмемо чистотою 

– зазначив Віталій Скакун.

Дійсно, програма цікава – не тільки для знавців високого оперного мистецтва, але й для простих шанувальників красивої музики. В першій частині концерту у виконанні Марії Максакової прозвучали світові оперні хіти: арія Леонори з опери “Сила долі” та Каватіна Абігайль з опери “Набукко” Джузеппе Верді,  арія Тоски з опери “Тоска” та арія Манон з опери “Манон Лєско” Джакомо Пуччіні, а також сцена та арія Лізи з опери “Пікова Дама” Петра Чайковського.

Другу частину концерту присвятили українським творам. Бурні овації зали викликали романс та сцена Оксани з опери Петра Гулака-Артемовського “Запорожець за Дунаєм”: неймовірна легкість виконання, артистичність, чудова українська вимова – у глядача просто не було шансів залишитися байдужим. Від українських народних пісень “Ой не світи, місяченьку” та “Ой я знаю, що гріх маю” публіка була в захваті, а після двічі виконаної на біс пісні “Ніч яка місячна” аплодували стоячи.

Співачка відкрила секрет такої органічності.

Можливо, що й моє буковинське коріння допомогло, але найбільше мені допомогла моя Маестро, моя Діва, Марія Юріївна Стеф’юк, яка працювала зі мною над роллю Оксани. Вона мені сказала: “Я пропоную вам співати українською, бо це найважче. Всі й так знають, що ви співаєте італійською чи німецькою, французькою та російською. Але для українців цікаво буде, як ви співатимете український репертуар”. Тому в моєму репертуарі з’явилися українські твори 

– пояснила Марія Максакова.

Велика порція заслужених овацій дісталася й Полтавському симфонічному оркестру. Цього разу прозвучали всесвітньо відомі інструментальні симфонічні твори: “Illumination” Рольфа Ловланда з репертуару “Secret Garden” у виконанні солістки оркестру Олени Терещук, а також вступ до опери “Кармен” Жоржа Бізе, Великий вальс із балету “Лебедине озеро” Петра Чайковського, вступ до опери “Лоенгрін” Ріхарда Вагнера.

Безумовним інструментальним хітом вечора став Канкан із оперети “Орфей у пеклі” Жака Офенбаха.

Звичні для виступів Полтавського симфонічного оркестру аншлаги та захоплення шанувальників виступами улюбленого колективу його художній керівник і головний диригент Віталій Скакун пояснює просто.

Де Скакун – там завжди успіх! 

– посміхнувся Віталій Михайлович.

Потім додав, що в цьому питанні він не має зайвої скоромності, бо впевнений в своєму колективі і з великою радістю робить свою роботу. Чи важко йому працюється? Відповідає, що ні. Він не може сказати, що найважчим було в минулому сезоні 2017-2018 років, бо для нього робота над творами – процес, який приносить лише задоволення.

Музика – це моє хобі, тому я не можу сказати, що я важко працюю. Я просто собі в задоволення, з великим захопленням роблю те, до чого лежить моя душа. Разом із прекрасними людьми та чудовими музикантами – Полтавським симфонічним оркестром

 – пояснив Віталій Скакун.

Наприємнішим з минулого сезону Віталій Скакун називає гарячу підтримку глядачів, цікаві проекти з зірками української та світової сцени та, знову ж таки, творчий процес із дорогим серцю рідним колективом.

Хоча концертний сезон вже офіційно вважається закритим, іти у відпустку оркестр поки не збирається – наступний виступ Марії Максакової та Полтавського симфонічного оркестру відбудеться вже 6 липня, на купальському святі в Гоголевому.

А потім на музикантів чекає заслужений відпочинок, аж до серпня. Полтавці ж зможуть побачити свій улюблений колектив на початку осені на Театральній площі – в рамках фестивалю документального кіно, якій відбудеться в Полтаві 14-15 вересня.

 Ольга СТЕНЬКО


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO