«Лісовий тероризм». Як нова урядова програма нищить ліси України

«Лісовий тероризм». Як нова урядова програма нищить ліси України

Загрузка...

В Європі це кваліфікується, як тероризм, а в Україні йде повним ходом. Мова про незаконну вирубку лісів.

«Розпиляти і продати» – таке визначення громада Чернівців дала урядовій програмі щодо приватизації та передачі в концесію об’єктів лісового господарства.

Про це йшлося на нещодавній зустрічі з лідером громадського руху «Справедливість» Валентином Наливайченком.

Нагадаємо, 4 липня 2017 року Кабінет Міністрів затвердив стратегічне бачення управління державними підприємствами, які перебувають у підпорядкуванні центральним органам влади. Згідно плану, 893 держпідприємства мають приватизувати. Зокрема запропоновано передати в концесію 333 лісгоспи та об’єкти лісового господарства. Але ж іще минулого року Міністерство аграрної політики та Міністерство екології декларували зовсім інші цілі!

Якщо Уряд реалізує це нове «стратегічне бачення», то звичайні громадяни просто позбавляться доступу до лісів. Зокрема буде втрачена можливість аукціонного продажу деревини, а це означає, що без роботи залишиться малий та середній бізнес, який спеціалізується на деревообробці, заготівлі та переробці грибів, ягід, інших продуктів користування лісами. Очевидно, що так звана концесія має на меті лише одне – швидше зрубати дерева й продати деревину. Ніхто не захоче вкладати кошти для відновлення лісу.

Адже навіть зараз, за словами Наливайченка, ця проблема відчувається дуже гостро, і особливо на Буковині. Тут щокварталу зникає понад тисячу кубометрів елітного карпатського лісу. Відбуваються масові вирубки лісів у Глибоцькому, Сторожинецькому, Вижницькому, Путильському районах. Навіть у Садгірскому лісництві, національному парку поблизу Чернівців – «легенях» міста, нахабно і незаконно вирубують зелені насадження.
Під час зустрічі з громадою Чернівців лідер «Справедливості» Валентин Наливайченко навів досвід сусідньої Румунії, де зовсім нещодавно ситуація теж була близькою до катастрофи.

Однак на початку 2016 року президент цієї європейської країни Клаус Йоганніс підписав закон, згідно з яким незаконна вирубка понад 1 га лісу вже вважається загрозою національній безпеці. Відтоді контроль за лісокористуванням у Румунії став значно суворішим, а незаконні вирубки прирівняно до терористичної діяльності.

Нажаль, в Україні на «лісовому фронті» ситуація залишається кричущою. Ліси України на порозі екологічної катастрофи. Незаконна вирубка ставить під загрозу існування лісового фонду в Україні як такого.Вважаю, що якщо ми хоч трохи дбаємо про завтрашній день та майбутнє наших дітей, Україні терміново потрібна адекватна програма лісокористування. А не та, яку «винайшли» у Міністерстві аграрної політики та Міністерстві екології, та яка лише «допомагає» українським лісам назавжди «поїхати» з України. Ми могли б принаймні скористатися успішним досвідом наших європейських сусідів. І припинити бути «лісовими терористами».

Пам’ятаймо, що лісовий фонд є одним з національних інтересів України.

Олександр Товстенко


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO