Зі Львівської галереї мистецтв зникли понад 600 експонатів

Зі Львівської галереї мистецтв зникли понад 600 експонатів

Загрузка...

Зі Львівської галереї мистецтв зникли 621 музейних експонати.

Нестачу було виявлено під час проведення інвентаризації музейних комплексів, які входять у Галерею мистецтв. Найбільше раритетів не дорахувались у фондосховищі Олеського замку.

Про це директор Галереї Тарас Возняк повідомив «Радіо Свобода».

За його словами, у десяти групах фондів галереї мистецтв не виявлено шість скульптур, зокрема дерев’яної австрійської школи XVIII століття – «Розп’яття», три роботи невідомих майстрів, кам’яну скульптуру «Фрагмент різьби по каменю», дерев’яні – «Святий Онуфрій» і «Голова Христа».

Серед зниклих робіт і гіпсова скульптура Луїзи Штеренштейн «Жіночий портрет» та бронзова скульптура Юлія Синкевича «Плач».

Також під час інвентаризації не знайшли 18 антикварних меблів, а це шафи, столи, стільці, комод, люстра, які періодично експонувались.

Не вистачає у фонді семи монет періоду Великого князівства Сигізмунда ІІ, Речі Посполитої, а це XVII-XVIII століття, а також шести творів мистецтва: «Портрет подружжя» Данте Россетті та п’ять робіт невідомих майстрів.

«Звірка відбувається по групах зберігання, наприклад, «меблі», ці предмети можуть знаходитись і в Золочівському, і в Олеському замку чи у Львові. За результатами звірки на 18 жовтня 621 музейний предмет відсутній або підмінений іншими, ці експонати різних століть. Ми тільки кількісно оцінили, а наступним етапом може бути виявлення фальшованих предметів, коли предмет автентичний підміняється копією», — сказав Возняк.

Найбільше пропало експонатів із Олеського фондосховища. Тим часом головний хранитель музею «Олеський замок», що є відділом Львівської галереї мистецтв, Тетяна Сабодаш звернулась із листом до президента, в якому заявила, що її безпідставно «звинувачують у зникненні монет, у підміні музейних експонатів.

«Усі пред’явлені мною документи засвідчують, що це є груба фальсифікація, брехня», — заявила вона у листі.

У фондах галереї мистецтв близько 70 тисяч експонатів.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO